Güncelleme Tarihi:
İZMİR merkezli RGBKOD A.Ş., bilgi ve tecrübeleri gerçeğe en yakın şekilde sanala uyarlıyor. Şirket, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) sektöründe 2018’den bu yana hizmet veriyor. Rgbkod Artırılmış ve Sanal Gerçeklik Teknoloji A.Ş.’nin kurucu ortakları Can Yoka ve Emre Boyraz, ‘Hayallerinizi şekillendirmeye başlayın’ mottosuyla çıktıkları yolda, sağlık, eğitim, inşaat, mimari, otomotiv, makina sanayi, madencilik, iş sağlığı güvenliği sektörlerinde AR ve VR teknoloji çözümleri geliştiyor. İki ortak ayrıca, çalıştıkları sektörlere AR-GE ve proje danışmanlığı hizmetleri de sunuyor. Görselleştirmenin ve yazılımın birleşmesi anlamına gelen ‘RGBKOD’, müşterilerinin pazarlama, satış, depo yönetimi, şirket içi oryantasyon ve mesleki yeterlilik eğitimlerini, teknik destek yöntemlerini, tamirat ve tadilat prosedürlerini sanallaştırmak amacıyla birçok proje geliştiriyor. Can Yoka ve Emre Boyraz, çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.
Can Yoka
BİRÇOK ÖNEMLİ PROJEDE VARIZ
AR teknolojileriyle taşıması zor olan ürünleri, uzak mesafedeki müşterilere üç boyutlu ve fotogerçekçi bir şekilde sunmayı sağladıklarını aktaran Can Yoka, bu sayede potansiyel müşteriye ulaşımı kolaylaştırdıklarını aktardı. Yoka, “Hayallerinizi aktarırken hayallerinizin düşündüğünüz kadar güzel olması için teknolojiyi kullanıyoruz. Artırılmış/sanal gerçeklik konusunda hem yurtiçi hem de yurtdışı çözüm ortaklığıyla müşterilerimize hizmet veriyor ve birçok önemli projede yer alıyoruz. VR teknolojileriyle gerçek dünyada üç boyutlu olan herhangi nesne sanal dünyada yerini alıp, istenilen mekanda ve istenilen zamanda deneyimleyebilmek mümkün hale geliyor. VR teknolojisi yüksek teknolojide görüntü ve hareket deneyimi ile kişinin gerçekte orada olduğuna ikna ediyor. Sınırsız bir dünyada sunulan bu deneyim, tüketici pazarında kullanım alanlarını genişletmeye başladı. Akılda kalıcı, keyifli haliyle deneyimleniyor ve performansı artırmaya yönelik fırsatları endüstri pazarında oldukça dikkat çekiyor” dedi.
Emre Boyraz
KONUT PROJESİNE SANAL TUR
Koronavirüs salgınıyla birlikte iptal edilen fuarlar, şirketlerin ticari temaslarını ve pazarlama faaliyetlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Emre Boyraz da bu krizin aynı zamanda bir fırsat da doğurduğuna dikkat çekti. Boyraz, “Firmaların teknolojiye olan ilgisi arttı ve birçok fikrin doğmasına imkan sağladı. Böylelikle temeli atılmamış veya yapımına devam eden projelerde, RGBKOD artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisiyle kullanıcılara yatırım yapacakları projeleri inceleme fırsatı da sunuyoruz. Sanal gerçekliğin nitelikleri onu mekansal ortamların görselleştirilmesi için benzersiz bir şekilde uygun kılmaya yarıyor. Kullanıcılar VR gözlüğü kullanarak önceden hazırlanmış üç boyutlu ortamların içerisinde dolaşabildikleri gibi nesnelerle de etkileşime geçirilerek projenin etkisi büyütülüyor. Artırılmış gerçeklikte ise inşaat sektöründe uygulama mağazalarına eklenen uygulama sayesinde kişiler şantiye alanına gelmeden bulundukları alana proje maketini yerleştirerek inceleyebiliyorlar. Bu uygulama sayesinde daire tipleri, tanıtım videoları, 360 tur, sesli görüşme gibi tüm içerikler basit ve kullanışlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırılıyor. RGBKOD geliştirdiği uygulama ile müşteriler 360 derece fotogerçekçi bir şekilde örnek daireyi dolaşabilir ve 3 boyutlu maketle dilediği gibi inceleyebilirler. RGBKOD, projenin müşteriler tarafından birebir deneyimlenmesini sağlıyor. Pandemi sürecinde de sektörün en büyük yardımcısı olan uygulama, oldukça rağbet gördü. Hizmet ve satıştaki başarılar doğrultusunda, iş ortakları uygulamadan memnun olduklarını, bundan sonraki projelerde de bu şekilde dijital uygulamalarla devam etmeyi hedefliyor” ifadelerini kullandı.
UZAKTAN EĞİTİME YAKINDAN DESTEK
“VR teknolojisiyle eğitimi hayata geçirdik” diyen Emre Boyraz, “Öğrenciler okul tarafından dağıtılan VR gözlükle 360 sanal sınıf ortamında evinde, öğretmenler sınıflarında online eğitim vermeye başladı. Öğrenciler, yapılan yazılım sayesinde kendilerini sınıflarında gibi hissediyor, dilediklerinde soru sorabiliyor. Sınıftaki akıllı tahtaya yansıtılan görüntü sayesinde öğrenciler notlarını alabiliyor ve takıldıkları noktalarda öğretmenlerine soru sorabiliyor. Yazılımı yapılan uygulama sayesinde soru çözüm videoları yer alıyor. Ayrıca uygulama, interneti olan TV, bilgisayar, tablet ve cep telefonlarıyla da erişilebiliyor. Sanal gerçeklik seçeneğiyle odaklanma sorunu yaşayan öğrenciler, kendi sınıflarında, kendi öğretmenleriyle bire bir ders izliyor gibi odaklanıyor. Parmak kaldırarak öğretmenlerine sorular sorabiliyorlar olmaları öğrencileri, aktif olarak ders ortamında bulunmalarında etken oldu. Uygulama ile dersin etkileşimi artarken, öğrenciler sanal laboratuvar ile derste öğrenmeyi arttıran deneyleri kolaylıkla gerçekleştiriyorlar. Tehlikeli sonuçları ortadan kaldıran uygulama, dersteki verimliliği arttırıp, öğrenci başarısını olumlu etkiliyor” dedi.
DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ DİJİTALLEŞİYOR
DÜNYANIN herhangi bir yerinde faaliyet gösteren tüm mermer firmalarının ürünler ve hizmetlerin pazarlamasına, işbirliklerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak bir uygulama geliştirdiklerini de söyleyen Can Yoka, şu bilgileri paylaştı: “Uygulama blok ve plakalarının gerçekçi 3 boyutlu bir şekilde gösterilmesine imkan sağlıyor. Uygulama şirketlerin ticari temaslarını ve pazarlama faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecek, bu teknolojik çözümü geliştirilen AR uygulamayla bir nebze de olsa yaşanan mağduriyete çözüm olmaya çalışıldı. Uygulamada yüzlerce mermer plakası, blok ve özel tasarım mermer ürünlerinin gerçekçi 3 boyutlarını yakından görmek mümkün. Doku, renk ve detay gibi unsurların önemli olduğu bu sektörde hiçbir noktanın atlanmadan, gerçeğe en yakın haliyle kullanıcıyla buluşturulması işletmeleri oldukça rahatlattı. Uygulama içerisinde stoklarının yönetimini, son kullanıcının ve mimarların da hoşuna gidecek olan odanın fotoğrafının çekilerek mermerle kaplanmasını sağlayarak büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca sanal fuarcılık faaliyetlerinde ciddi çalışmalar içerisinde ve Sanal fuarcılığın daha da önem kazanacağını bu dönemde her sektöre özel sanal fuarlar düzenleyerek yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda toptancı, üretici, ihracatçı ve çözüm ortağının tek tıkla iletişim imkanına sahip olmasını ve şu ana kadar yapılmamış foto gerçekçi 3 boyutlu modellerle ürünlerin daha yakından incelenmesine imkan sağlayacak teknolojinin üzerinde çalışıyorlar.