Güncelleme Tarihi:
İlkokulu Özel Karşıyaka Piri Reis İlköğretim Okulu’nda, ortaokulu Özel İzmir Bilfen Ortaokulu’nda, liseyi de Özel İzmir Amerikan Koleji’nde tamamlayan, İzmir’in tanınan ve sevilen doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Olcay Karaca ile Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Deniz Tirit Karaca’nın kızları Selin Karaca, beş ülkedeki dünyanın ilk 100 üniversitesinde yer alan bilgisayar ve yapay zeka bölümlerine başvurularda bulundu ve toplamda 1 milyon dolara yakın burs kazandı.
BEŞ ÜLKEDEN DE KABUL ALDI
Amerika'nın en prestijli IVY League okullarından Columbia University ve University of Pennsylvania’dan burslu kabul aldığını belirten Selin Karaca, “Her iki okuldan da ayrı ayrı yıllık 100 bin dolar burs aldım. Öte yandan Amerika’da Boston University’de Kilachand Honors programı, İngiltere’de Imperial College London ve University College London, Kanada’dan Toronto University, Mcgill University, University of British Columbia, Hollanda’da Delft University of Technology ve Eindhoven University of Technology, İtalya’da Bocconi Üniversitesi’nden kabul ve başarı bursları aldım” dedi.
EĞİTİMİNE ABD’DE DEVAM EDECEK
Eğitimime Columbia University New York’ta devam etmeye karar verdiğini söyleyen Karaca, “Columbia College of Arts and Sciences’ın hem sanat hem de bilim alanında sunduğu sınırsız imkanlarla kendimi en çok geliştirip dünyaya değer katabileceğim yer olduğunu düşünüyorum. Columbia’nın 11 araştırma bölümünden oluşan computer science departmanındaki dünyanın alanında en iyi profesörleriyle çalışmak için heyecanlanıyorum. New York’ta okumak, dünyanın teknoloji alanında en ileri merkezlerinde ve en yenilikçi okullarında olmak benim için mükemmel bir imkan” şeklinde konuştu.
ÇOK YÖNLÜLÜĞÜME BORÇLUYUM
“Columbia University New York’tan kabul almamda çok yönlülüğüm ön planda oldu” diyen Selin Karaca, şöyle devam etti: “5 yaşında dansa başladım. 12 yaşında milli sporcu olarak Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda temsil etmenin gururunu yaşadım. Türkiye’de latin ve standart danslarda birçok birinciliğim oldu. Son olarak Türkiye Gençler Solo Latin kategorisinde birincilik elde ettim. Dansın yanında piyano ve yan flüt çalıyor olmam, okul orkestrasında ve piyanist Zafer Çebi ile çalışmam, sanatsal yönümü güçlendirdi. Ailemin çalışmalarından aldığım ilham ile kendi ilgi alanımı birleştirerek, otizm, disleksi ve sağlık alanında teknolojik çalışmalar yaptım. Oxford Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerle otizm teşhisinde ‘deep learning’ ve ‘facial imaging’ kullanılması ve ‘beyin yapısı temelli neural networks’ üzerine araştırmalar yaptık. Yönetiminde olduğum FRC Robotik Kulübü’yle yürüttüğümüz projede Lego Education ile disleksi çalışma kitapları oluşturduk ve sonrasında bu projeyi ilerleterek Türkiye’de 300 çocuğun kullanımına sunduk. Geçtiğimiz yaz Koç Üniversitesi’nin AR Lab’inde ekip arkadaşlarımla birlikte hastanelerde kullanılması için çocukların stresini azaltan ve nefesi düzenleyen bir VR oyunu geliştirdik.”
YAPAY ZEKAYA İLGİ DUYUYORUM
Küçüklüğümden beri matematiğe olan sevgisinin kendisini bilim okumaya yönlendirdiğini kaydeden Selin Karaca, “Lisede ulusal ve uluslararası birçok matematik yarışmasından ödül aldım. Okulda da matematik olimpiyatları kulübünün başkanlığını yapıyordum. Kız çocuklarını teknolojiye teşvik etme amacıyla kurduğumuz Girls in Tech Kulübü ile bilgisayar bilimine olan ilgimi keşfettim. Microsoft’un “Girls in AI” hackathonlarına 2 binden fazla başvuru arasından seçilmem, yapay zeka (AI) ile çalışmaya başlamamı sağlayarak benim için yeni bir yol açtı” diye konuştu.
SAĞLIK ALANINDA YAPAY ZEKA
Mezun olduktan sonraki hedefleri hakkında bilgiler veren Selin Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mezun olduktan sonra sağlık alanında teknolojik gelişmeler üzerine çalışmayı ve teknolojide cinsiyet eşitliğini sağlayacak projelerde rol almayı planlıyorum. Alacağım eğitim ile insanlığa olumlu katkılar sağlayacak kapsayıcı, sürdürülebilir ve inovatif projeler üzerinde çalışmak istiyorum.”