OBEZİTE, sağlık açısından risk oluşturan vücutta yoğun yağ birikimidir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı, uyku apnesi gibi hastalıklara da etki eden obezite, iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve davranış değişiklikleri kilo vermeye yardımcı olarak obezite tedavisinde kullanılır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinden ya da obeziteye karşı geliştirilen cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir. Kilo fazlalığının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu, bazen ortopedik sorunlara neden olduğu gibi, aynı zamanda ortopedi hastalarının tedavilerini de zorlaştırdığı uyarısında bulundu. Aktuğlu, aşırı kilonun yol açtığı ortopedik sorunları anlattı...
#1Derin ven trombozu (DVT) hastalığı belirtileri uzmanların uyarısı ile gündeme geldi. Yaz aylarıyla beraber tatil sezonu açılırken, İngiliz sağlık uzmanları da bu dönemde 'sessiz katil' olarak adlandırdıkları derin ven trombozu hastalığın kalabalık alanlarda oluşabileceğini uyararak yapılması gerekenleri açıkladı. Derin ven trombozunda pıhtının kopma sonucunda hayati risk oluşturan ven trombozuna karşı Bilim insanlarına göre, yaş, vücut kitle indeksi, cerrahi öykü, hormonal sorunlar ve kanser hastaları risk altında. Peki, derin ven trombozu (DVT) nedir, tedavisi var mı? Derin ven trombozu (DVT) belirtileri nelerdir? İşte, Derin ven trombozu (DVT) hastalığı nedenleri ve belirtileri hakkında ayrıntılar.
#Derin Ven Trombozu BelirtileriVaris, insanın hayat kalitesini bozan, ihmal edilmemesi gereken bir hastalık. Toplumda çoğu kişi varisin tedavisi olmadığını düşünür. Tedavi olsa da tamamen kurtulamayacağı kanısında. Tedavi olup kurtulsa da varislerin tekrarlayacağı konusunda endişeli. Ve bu sebeplerden dolayı tedavi arayışına girmiyor. Bu sebeplerle “varis” toplumda en sık ihmal edilen hastalıkların başında gelir, hem de 60 yaş sonrası insanların yarısı bu hastalıktan dertliyken...
#Op. Dr. Arzu ERCANHer ne kadar dünya bir süredir Rusya-Ukrayna savaşı gündemi yüzünden pandemiyi unutmuş gibi görünse de koronavirüsle ilgili bilimsel çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yapılan son araştırmalara göre ise koronavirüs atlatılsa bile 6 ay boyunca çok büyük bir pıhtılaşma riskini barındırmaya devam ediyor.
#KoronavirüsTromboz, bir kan damarının kan pıhtısı nedeni ile tıkanması demektir. Pıhtı genellikle diz altında, baldır kaslarındaki toplardamarda başlar. Bu sorun, genellikle yukarıya doğru, kaşık ve uyluk toplar damarlarına ve hatta karın içinde yer alan ana toplar damara yani Vena Cava İnferior'a zaman içinde ulaşabilir. Trombüs nedir sizler için derledik.
Derin Ven Trombozu; halk arasında ''toplardamarda pıhtının oluşması'' şeklinde bilinmektedir. Bununla beraber bu durum; insan bedeninin herhangi bir yerinde ana toplardamarların pıhtı ile tıkanması olarak da tanımlanmaktadır. Derin Ven Trombozu; genel olarak 40 yaş ve üzerinde görülmekle beraber nadiren de gençlerde görülmektedir. DVT daha çok kalçanın uyluk kısmında ya da bacaklarda gelişmektedir. Peki; DVT nedir, nasıl anlaşılır? DVT neden gelişir? DVT hastaları nelere dikkat etmeli tüm detayları ile derledik.
DVT (derin ven trombozu), damarda, genellikle bacakta oluşan bir kan pıhtısıdır. Ven trombozu müdahale edilmediğinde tehlikeli olabilir. Bu nedenle belirtileri takip edip en kısa sürede uzmana danışmak ayrıca önem taşıt. Peki ven trombozu nedir, belirtileri nelerdir? İşte ven trombozu tedavisi ve detaylı bilgiler….
#Ven TrombozuKoronavirüs salgınının başından beri risk grubu olan 65 yaş ve üzeri kesim, Kovid'den korunmak için aylarca evde kaldı, öncelikli olarak aşılandı. Kovid rsikini büyük ölçüde atlatan yaşlıların şimdi de uzun süre evde kalmaya bağlı kırıklarla başı dertte. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, normalde kış aylarında artan kırık vakalarını, acillerde tüm yaz boyunca gördüklerini söyledi ve gelen hastaların daha çok 65 yaş üzeri yaşlı grup olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. İkizceli, Türkiye genelinde bu yaş grubunda kırığa bağlı acil başvurularında yaz boyunca yüzde 50 artış yaşandığını söyledi.
#Prof. Dr. İbrahim İkizceliKoronavirüs salgınının başından beri risk grubu olan 65 yaş ve üzeri kesim, Kovid'den korunmak için aylarca evde kaldı, öncelikli olarak aşılandı. Kovid rsikini büyük ölçüde atlatan yaşlıların şimdi de uzun süre evde kalmaya bağlı kırıklarla başı dertte. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, normalde kış aylarında artan kırık vakalarını, acillerde tüm yaz boyunca gördüklerini söyledi ve gelen hastaların daha çok 65 yaş üzeri yaşlı grup olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. İkizceli, Türkiye genelinde bu yaş grubunda kırığa bağlı acil başvurularında yaz boyunca yüzde 50 artış yaşandığını söyledi.
#SalgınTromboflebit, kalp ve akciğerler için ciddi problemlere neden olan ve ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Sürekli doktor kontrolünde olmanızı gerektiren bu hastalığı tanımlayabilmeniz için ne olduğu, belirtileri, sebepleri ve tedavisi hakkında tüm detayları derledik.
#Tromboflebit Nedir?Johnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve KadınlarBazen yeterli su içmediğimizde, bazen spor salonunda kendimizi zorladığımızda ya da uzun bir aradan sonra koşuya çıktığımızda, kısacası o veya bu nedeniyle hepimiz bir şekilde bacak krampları yaşadık. Ama bacak ağrısının öyle bir türü var ki çok ciddi bir problemin habercisi olabilir.
#YazarZİL ya da kulakta çınlama sesi, ağrı, baş dönmesi, zor işitme, kulak iltihabı ve denge gibi semptomlar kulaklarınızda bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Bu semptomların erkenden fark edilip dikkate alınması gerekir. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr Adnan Ünal, orta kulak iltihabını anlattı:
#İzmirHamilelik döneminde bacaklarda kramp, varis, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal, hamilelikte en sık yaşanan bacak şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikPandemide ani atardamar tıkanıklığı şikâyetlerinin atlanmasının ölümcül sonuçları olabileceğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, “Kovid-19 sürecinde ani atardamar tıkanıklığı şikâyetiyle gelen hastaların tanı ve tedavisinde gecikme olmamasına dikkat edilmeli. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonunun da kalp ve damar cerrahi komplikasyonları olduğunu ve akut arteriyel emboliye yol açabileceğini bilerek Kovid-19 hastalarında da çok uyanık olunması gerekmektedir” dedi.
#Op. Dr. İhsan AlurVücutta bölgesel veya yaygın gelişen ödemin altında çok çeşitli sağlık sorunlarının olabildiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Çok çeşitli sebeplere bağlı olarak farklı klinik görünümlerde meydana gelebildiği için ödem probleminin uzman bir hekim tarafından dikkatle ele alınması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.
#ÖdemVücutta bölgesel veya yaygın gelişen ödemin altında çok çeşitli sağlık sorunlarının olabildiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Çok çeşitli sebeplere bağlı olarak farklı klinik görünümlerde meydana gelebildiği için ödem probleminin uzman bir hekim tarafından dikkatle ele alınması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek CalapKafe ve restoranlar 1 Haziran’dan beri hizmet veriyor. Peki kurallara sıkı sıkıya uyuluyor mu? Bir kafeye gittiğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Kendi tedbirlerinizi nasıl alabilirsiniz? Virüs hiç temizlenmediğinde ciltte ne kadar süre yaşıyor? DVT (derin ven trombozu) hastaları bu dönemde risk altında mı? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriMüge ERIŞIK soruyor: Dört yaşında kreş çağında bir kızım var. Kreşlerin 15 Haziran itibariyle açılacağı açıklandı. Okullar dahi açılamazken, sosyal mesafe erişkinler arasında zor sağlanırken günde 3 öğün yemek yiyip birlikte uyuyan, oyun çağındaki çocuklar arasında bu nasıl sağlanacak? Kreşler açılmalı mıdır ya da nasıl açılmalıdır?
#Gazetehaberleriİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol Hapı