Diyet yapanlar ve vejetaryen beslenenler için nefis bir hamburger tarifimiz var. Etin tadını aratmayan köftesi ve yumuşacık ekmeğiyle keyifle tüketeceksiniz. Peki vejetaryen burger nasıl yapılır? İşte MasterChef vejetaryen burger tarifi ve malzemeleri...
#Vejetaryen BurgerBurger bir zamanlar fast food zincirleriyle ilişkilendirilse de yıllar içinde onu layıkıyla yapan gurme dükkânlarımız çoğaldı. Hayatımıza brioche ekmekler, kurumadan tam kıvamında pişmiş özel karışım köfteler, ev yapımı soslar, baharatlı, parmesanlı ve trüflü patates kızartmaları gibi eşlikçiler girdi. Haliyle lezzet beklentimiz de oldukça yükseldi. Jürimize hamburgerin en iyisini yapan mekânları sorduk.
#BurgerBal, süt ürünleri ve yumurta dahil, hiçbir hayvansal gıdayı tüketmeyen veganların sayısı artıyor. Yükselen bu trende ilişkin istatistikler dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir ankete göre son 10 senede veganların sayısı neredeyse 4 katına çıktı. Firmalar yeni vegan ürünler çıkarıyor, Bill Gates gibi isimler vegan işletmelere yatırım yapıyor...
#Sürdürülebilir EkonomiCemali’yi 1990’lardaki pop müzik dalgasında tanıdık. Ama grubu oluşturan iki kardeş şimdi her şeye başladıkları ABD’de farklı bir alandaki girişimcilik öyküsü yazdı. California’daki hamburgercileri öyle tuttu ki en önemli teknoloji şirketlerinin yöneticilerini kısa sürede müdavim yaptılar.
Bitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerKaramelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeHiçbir hayvansal gıda kullanmadan, tantuni ve burger gibi çok sevilen sokak lezzetleri pişirmek mümkün. Menüsü yenilenen restoranım Limonita’daki tabaklardan esinlenerek evde kendinize doyurucu yemekler yapabilirsiniz. Hemen her ürünün bitkisel alternatifini hazırlamak sandığınızdan çok daha kolay.
#RestoranŞef Duran Özdemir’le Slow Food Aşçılar Birliği’nin düzenlediği bir davette, Kapadokya’da tanıştık. Coğrafyasını tanıyan, o toprakta yetişenleri çok iyi kullanmakla kalmayıp bunu anlatmayı da görev edinen bir şef o.... İstanbul’da bir araya geldik, birlikte mutfağa girip geleneksel tekniklerle vegan lezzetleri buluşturduk. Tariflerimizi kendi mutfağınızda denemenizi çok isterim...
#VeganSon günlerde özellikle gençlerde vegan beslenmeye yönelik önemli bir eğilim ve artış gözlenmekte. Bir yandan küresel ısınma ve iklim değişimleri diğer yandan gençlerin canlılara olan bakış açısı yeni beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkarmakta. İşte tam bu noktada sevimli inekler tartışmanın odağına oturdu.
#Bursa2020'de New York'a taşınan Türk çift, Yonca Çubuk ve Emre Uzundağ, pandemi sırasında kurdukları Woodspoon adındaki yemek siparişi uygulaması sayesinde artık "küçük hayallerinin gerçekleştiğini" söylüyor.
#RestoranTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtSon zamanlarda çeşitli sebeplerle vejetaryenliğe karşı ilgi arttı. Sadece beslenme şekli değil bir hayat tarzı olan vejetaryenlik kararı vermeden önce bilmeniz gereken birkaç şey var. İşte sağlığınızı korumaya yardımcı olabilecek bazı beslenme ipuçları...
#Vejetaryen Beslenme4 Nisan’dan beri sokağa çıkamıyorlar. Eğitimleri evden sürüyor, arkadaşlarını ve sevgililerini çok özlüyor, görüntülü konuşmayla hasret gideriyorlar. Kimi anne-babasıyla daha çok sohbet ettiğini söylüyor, kimi de onlarla kurduğu iletişimin gittikçe zorlaştığını... Önceden de zaten ailesiyle dışarı çıkan 11-14 yaş ve kendi başına dışarı çıkan 15 yaş üstü gruplardan 26 gence ulaştık; “Sizi yakından tanımak istiyoruz” dedik.
#20 Yaş Altı