Son dönemde başta et olmak üzere hayvansal gıdaları beslenmesinden çıkaranların sayısı günden güne artıyor. Ancak zaman zaman bu beslenme biçimlerinin aralarındaki farklar kafa karıştırabiliyor. Peki vegan ne demek, vejetaryen ne demek? İşte bu kavramların karşılıkları…
#Vegan NedirAltın Küre, SAG ödül törenlerinde vegan menü tercih edildikten sonra bir çevreci atak da Oscar yetkililerinden geldi. 92. Oscar Ödül Töreni’nde yemek menüsü vegan menü oldu. 9 Şubat’ta gerçekleşen törende vegan menünün yanı sıra, hiçbir şekilde plastik şişe de kullanılmadı.
#BursaVegan yaşam tarzı, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yol. İnternet arama motoru google’a “Vegan nedir” diye sorduğunuzda size 4 milyor 340 bin Türkçe içerik sunuyor. Karşınıza bilimsel makalelerden vegan tariflere kadar ucu bucağı olmayan bir derya çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vegan ürünleri bulmak artık çok daha kolay. Vegan restoranların sayısı çoğaldı, köfteciler bile mönülerinde vegan lezzetlere yer vermeye başladı. Veganlığa geçenlerin motivasyonu farklı farklı. Kimi daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için, kimi hayvan haklarını önemsediğinden, kimiyse iklim ve çevre duyarlılığından dolayı hayvansal ürün tüketimini bırakıyor. Çünkü hayvancılık ve yan ürünlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımı, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 51’ini oluşturuyor. Alternatif bir yaşam biçimi olarak anılan veganizm, anaakım olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin ilk vegan şehri olan Didim’de her yıl yüzbinlerce insan vegan festivalinde bir araya geliyor. Uluslararası İstanbul Vegfest, 8-9 Eylül’de Life Park’ta düzenlenecek. Bir haber de Bodrum’da vegan restoran açan sanatçı Zeynep Casalini’den geldi. Verdiği bir röportajda “Vegan beslenerek sağlığıma kavuştum” diyordu. Dünden bugüne vegan yaşam tarzını masaya yatırdık, son eğilimleri araştırdık, olan biteni doktor, diyetisyen ve aramızdan veganlarla konuştuk...
#VeganBir beslenme biçimi olan vegan ve vejeteryan kavramları kimi zaman birbirine karıştırılabiliyor. Veganlık, daha yaygın olarak bilinen vejetaryen beslenmenin bir türüdür ancak çok daha sıkı kuralları içermektedir. Peki, vegan nedir? Vejeteryan ve vegan arasındaki fark ne? Vegan beslenme nasıl olur?
#VeganVegan kelimesi, 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından vejetaryen (vegetarian) kelimesinden türetilmiş. Veganizm, et ve süt ürünleriyle birlikte hayvan kaynaklı yumurta, bal, deri süet, yün ve ipek gibi ürünleri de reddeder. Veganlık ve vejetaryenlik birbiriyle sıkça karıştırlan beslenme biçimleridir. Peki vegan olmak ne demek?
#VeganVegan ya da Veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşımaktadır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımı doğru bulunmamaktadır. Bu felsefede sağlıklı yaşamak kadar çevresel etiğe uygun beslenmek de önem arz ediyor. Peki, Vegan nedir? Veganlık ne demektir? İşte, detaylı bilgiler
#VeganTürkiye'nin doğa cennetlerinden biri olan Didim dünyanın Barcelona’dan sonra ikinci Vegan Kenti oluyor. (Veganlık ya da veganizm, çeşitli nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır.)
#DidimUzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.
#Uzun ÖmürDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreEkranda kısa sürede adını başrollere yazdırdı. Farklı projelerde birbirinden farklı karakterleri canlandırdı. “Belki de bir şeyleri bir anda yapmıyor oluşumu sevdiler. Benim yolum biraz daha kademeli ilerledi, o da sanırım samimi geldi” diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Hatıran Yeter’ filminin başrol oyuncularından Sümeyye Aydoğan’la buluşuyoruz. Farklı şehirlerde geçen hayat hikâyesini, Beşiktaş’ta gezerken nasıl keşfedildiğini, hayallerini, aşkı ve yaşadıklarını konuşuyoruz.
#Sümeyye AydoğanVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Geçen günlerde Kadıköy’de ellerinde “Veganım. Soru Sorabilirsiniz” yazılı pankart tutan iki genç kadın dikkati çekti. Yoldan geçenlerin veganlıkla ilgili sorularını yanıtlayıp vegan kurabiye ikram ettiler. Üniversite öğrencileri Sevinç Yağmur Bekler ve Tuğçe Safa’yla yaptıkları eylemi konuştuk.
#VeganlıkVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkDünya Çevre Günü, 1972’den bu yana her yıl 5 Haziran’da kutlanıyor. Gidişata baktığımızda her yıl biraz daha yok olmasını kutluyor gibi görünsek de hâlâ anlam ve önemi büyük. Zira en büyük imtihanımız çevreyle. Hazır imtihan demişken biraz alıştırma yapmakta fayda var.
#Dünya Çevre GünüMagazinden uzak dursa da attığı her adım, yaptığı her işle gündemde. “Ben kendi dahlim ya da katkımla değil; sessizken, evdeyken, ortalarda değilken hatta uzakken bile bir şekilde gündemdeyim” diyor. Tabii yıllar onu da değiştiriyor. Ve şimdi dönüp baktığında Gülben Ergen geçmişi şöyle yorumluyor: “Gerekli olduğunu düşündüğüm gereksiz onaylanma çabalarıyla çok vakit kaybettim.”
#Gülben ErgenUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaDünya uzun bir süredir, daha sürdürülebilir olmayı, özellikle üretimde çevreci yöntemler bulmayı tartışıyor. Çoktan harekete geçen markalar ve hayatımıza yeni giren kavramlarsa değişimin başladığını gösteriyor. Son zamanlarda sıklıkla hayvan derisine alternatif olarak sunulan vegan deri bu çözümlerden biri olabilir mi ve gerçekten sanıldığı kadar sürdürülebilir mi?
#VeganDeFacto, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle farklı pazarlara yatırım yapmayı hedefliyor. Gelecek 5 yılda yurtdışı pazarlardan elde edilen ciroyu yüzde 70’e çıkaracaklarını söyleyen DeFacto CEO’su İhsan Ateş, “Bu ortaklık, markamıza değer katacak. 2023’te bulunduğumuz ülke sayısını 100’e çıkaracağız. 100 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. 2023 bizim için sıçrama yılı olacak. Önümüzdeki 5 yılda 180 ülkede ülkemizi temsil eden, global markalardan biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
#DefactoTicaret Bakanlığı'nın hazırladığı kozmetik sektör raporuna göre Türkiye'deki ekonomik gelişmeye bağlı olarak, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor. Pazara kısa bir süre önce giren Bloumsie, “ulaşılabilir lüks” felsefesiyle dikkat çekiyor. Şirket ortağı ve yöneticisi Emir Kardaş " Doğru çalışan ve temiz içerikli cilt bakım ürünleri ulaşılabilir olmalı" diyor. Emir Kardaş ile Bloumsie markasını ve sektörün geleceğini konuştuk....
#Sponsorlu İçerik