Çaykara ilçesinde 64 yıl önce yaşanan heyelanların ardından Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yerleştirilen Trabzonlular ile Varto’da 57 yıl önce meydana gelen deprem sonrası aynı bölgeye taşınan Muşlular, ortak kaderi paylaştı. Babaları heyelan ve depremden kaçan Trabzonlular ile Muşluların ikinci kuşak çocukları da depreme Hatay’da yakalandı.
#ÇaykaraSağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. Bakan Koca, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Alınan su örneklerinden 176’sı uygunsuz bulunmuştur. Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Israrlı uyarımı burada da tekrarlamak istiyorum. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar, şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım. Su hayattır, hep öyle kalsın ve hastalık sebebi olmasın. Daha önce yaptığım açıklamalarda belirttiğim gibi, mevcut şartlar itibarıyla halk sağlığını tehdit edici bir durum şu ana kadar yoktur. Şartların gerektirdiği tedbirlere uymak bunun güvencelerinden biridir." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaVarto depremini anlatan belgesel, Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’de gösterilmek için aday oldu. Yönetmen Metin Dağ’ın çektiği ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Kaf Kaf’ adlı belgesel filmde 1966 Varto depreminin acıları ve sosyolojik etkisi olarak deprem sonrası Almanya’ya başlayan işçi göçü konusu ele alınıyor. Filmin Almanya galası 7 Nisan’da Berlin’de yapılacak.
#Kaf KafMHP Lideri Bahçeli son öğrenci eylemlerini 68 dönemine benzetti. 68 kuşağı üzerine bugüne kadar pek çok kitap, makale yazıldı; belgeseller, diziler, filmler çekildi. Ama bir konunun üzerinde nedense pek durulmadı. Bu nedenle 68 kuşağı sanki hep eksik anlatılmış gibi geliyor bana. Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil, İbrahim Kaypakkaya ve nicelerini gerçekten tanıdığınızı mı düşünüyorsunuz? Gelin onların pek bilinmeyen yönlerini yazayım, kararı siz verin...
MUŞ, Varto depremi. 1966. Belleklerden silinmeyen depremlerden biri. <br><br>Devlet söz veriyor, iki odalı ev yapacak, evleri yıkılanlara ev verecek. Depremi izleyen günlerdeki nutukları tahmin etmek güç değil. "Devlet yaraları saracak, kimse aşsız,yurtsuz kalmayacak." Yalanları.
Türkiye’nin en gizemli coğrafyası Bingöl, bir yandan yavaş yavaş terörün etkisini üzerinden atmaya, diğer yandan dünyaya açılmaya çalışıyor. Yıllardır dışarıya kapalı yüce dağları, hakikaten sayısı binlere ulaşan gölleri, bir doğa mucizesi olan yüzen adaları, kıyıda köşede kalmış ören yerleri, yeryüzünün en eski yollarından biri olan Urartu Yolu, yaylaları, birbirinden güzel vadilere kurulmuş köyleri, sıcak, içten, samimi insanları ile dünyanın en güzel yerlerinden biri. Üç günlük bir turda bu güzellikleri tanımaya çalıştık. Gündoğumunda dağların renginin mordan kırmızıya geçişini, küçük göllerin ovaya serpilmiş bir avuç pırlantaya dönüşmesini izledik.
İsmini 1966 Varto Depremi’nde doğmasından alan Deprem Sarıtaş lise edebiyat öğretmeni Ankara’da sol gözünden tek kurşunla vurularak öldürüldü. Çalıştığı lisenin Eğitim-Sen temsilcisi olan Sarıtaş geçtiğimiz hafta okuldaki ülkücü kadrolaşma ile ilgili müdüre rapor sunmuştu.
Mersin’de bir kulak burun boğaz (KBB) cerrahı, Kürt kızlarına Filiz Akın burnu yapıyordu. Yoksul olanları da ücretsiz ameliyat ediyordu. Dr. Cüneyt Bozkut’u ziyaret etmek, Kürt kızlarını güzelleştirmeyi kendine misyon edinen bu doktorla görüşmek için Sebati Karakurt’la soluğu Mersin’de aldık.
Bingöl son dakika depremi AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Bingöl Karlıova'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Muş Varto olarak duyurdu. Erzurum'da da hissedilen deprem sonrası kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar az önce deprem mi oldu? Son dakika deprem nerede oldu? sorularının yanıtına yoğunlaştı. AFAD ve Kandilli son depremler tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 18 Ağustos AFAD ve Kandilli son depremler tablosu...
#DepremBingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdürü, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, Yedisu fayında 1784’ten bu yana hareketlenmenin olmadığını belirterek, “Yedisu fay zonu, Erzincan fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Yedisu fay zonunda deprem tekrarlanma aralığı, Kuzey Anadolu fay zonu ile aynıdır. Yani deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir. Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzincan ve Tunceli’nin de bu depremden etkileneceği kesin ama hangi oranda etkilenecek, bu şehirlerin hazırlanıp hazırlanmadığına bağlıdır" dedi.
#Yedisu FayıTürkiye, pazartesi sabahı Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve ardından Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Yaşanan olası riskleri son yıllarda yüksek sesle dile getiren bilim insanları, bu sefer üç fayın kesiştiği, Bingöl ile Karlıova arasında kalan Yedisu fayının üzerinde duruyor. Biz de 1784'ten bu yana sessiz olan Yedisu fayını Dr. Kenan Akbayram ile konuştuk...
#Kahramanmaraş DepremiJeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, CNN TÜRK ekranlarında Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Mai, Maraş'taki ikinci büyük depremin sıradışı bir durum olduğunu belirtip, "Çok kötü bir tesadüf" dedi. Beklenen İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr Mai, "Bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
#Deprem