Güncelleme Tarihi:
HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ / Foto Galeri
MUŞ'TA KORKUTAN DEPREM / WEB TV
VAN'DA DA 3,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
HASTANE TAHLİYE EDİLDİ / WEB TV
KUŞADASI'NDA 3,5'LİK DEPREM
Muş'un Bulanık ilçesi'nde akşam saatlerinde 4,5 büyüklüğünde deprem oldu. Bu depremden sonra Bitlis'te 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, saat 20.15'te, merkez üssü Ovakışla-Ahlat olan 4.5 büyüklüğünde, orta şiddette deprem kaydedildi.
BULANIK'TA DEPREMLER SALLIYOR
Boğaziçi Üniversitesi Kandalli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüs’nün merkez üssünü Muş’un Bulanık İlçesi olarak saptadığı depremlerden ilki saat 08.36’da meydana geldi. Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğündeki bu depremi, saat 10.14’te 3.7, saat 11.08’de 4.4, saat 11.11’de 4.5 ve saat 11.16’da 4.3 büyüklüğündeki depremler izledi. Yerin 4 kilometre altında meydana gelen ve Bulanık İlçesi’nde şiddetli olmak üzere geniş bir alanda hissedilen depremler paniğe neden oldu.
Sabah ilk depremle Bulanık İlçe merkezinde sokağa fırlayan halk, peşpeşe gelen sarsıntılar nedeniyle paniğe kapıldı. Açık alanlarda toplanan halk uzun süre evlerine ve işyerlerine giremedi.
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, depremlerin paniğe neden olduğunu söyledi. Tüm köylerle bağlantı kurulduğunu, resmi kurumların teyakkuzda olduğunu belirten Kaymakam Görükmez, ilk bilgilere göre depremlerde hasar ve yaralanan olmadığını belirtti.
OKULLAR TATİL EDİLDİ
Muş’un Bulanık İlçesi’nde sabahtan öğleye kadar 11 sarsıntı kaydedilirken, ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi. Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, ardarda gelen depremler sonrası bugün öğleden sonra merkez ve köylerinde ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini açıkladı.
DEVLET HASTANESİ BOŞALTILDI
Deprem nedeniyle devlet hastanesi boşaltıldı. Hastane Başhekimi Opr. Dr. Engin Tatlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin etkisiyle hastanenin duvarında çatlaklar oluştuğunu belirterek, yatarak tedavi gören 20 hastayı izinli olarak evlerine gönderdiklerini söyledi.
Kaymakamlığın talimatı doğrultusunda hastanenin tamamen boşaltıldığını ifade eden Tatlı, “Acil ve durumu ağır hastamız yoktu. Yatarak tedavi gören 20 hastamızı izinli olarak evlerine gönderdik. Durumu acil hastaları Kan Alma Merkezi olarak kullanılan prefabrikenin bir bölümünde tedavi ettireceğiz” dedi.
Çok sayıda acil vaka gelirse Muş ve Malazgirt devlet hastanelerine sevk edeceklerini anlatan Tatlı, hasar tespit komisyonu çağırdıklarını ve hastanede gerekli incelemenin yapılacağını vurguladı.
15 EV BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Muş'un Bulanık İlçesinde meydana gelen depremlerin ardından ilçede inceleme yapan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez açıklamalarda bulundu. Kaymakam Görükmez ilçe merkezindeki bazı evlerde çatlaklar oluştuğunu ancak ilçeye bağlı Örenkent Köyü ve Karaburun Köyü'nde eski olan yaklaşık 15 evin büyük hasar gördüğünü belirtti. Yıkılma tehlikesine karşın hasar gören evlerdeki vatandaşların tahliye edildiğini belirten Kaymakam Görükmez, Muş Valiliği ile birlikte gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.
"DEPREMLERİN EN AZ 7 GÜN SÜRMESİ BEKLENMEKTEDİR”
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Muş'ta bugün meydana gelen depremlerin ardından büyük deprem gelmese bile depremlerin en az 7 gün sürmesinin beklendiğini belirtti.
Prof. Dr. Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, Muş'un Bulanık ilçesinde meydana gelen depremlere işaret ederek, Bulanık'ın, Kuzey Anadolu Kırığı'nın Karlıova ile Van Gölü arasındaki uzantıda yer aldığını, deprem üreten Bulanık Kırığı'nın, Murat Irmağı-Karasu Kavşağı ile Bulanık Gölü arasında 20 kilometre boylu olduğunu ve geçmişte de depremler ürettiğini kaydetti.
“Muş'ta bugün meydana gelen depremlerin ardından büyük deprem gelmese bile depremlerin en az 7 gün sürmesi beklenmektedir” ifadesine yer veren Ercan, bugünkü depremlerin tümünün Bulanık Gölü'nün güney kıyısında olduğunu, kırık boyuna bakıldığında 6.4'ten daha büyük bir deprem üretme olasılığının az olduğunun görüldüğünü dile getirdi.
Bölgenin, uzun zamandır büyük deprem üretemediğini de belirten Ercan, Muş'ta son olan büyük depremin 1966'daki Varto depremi olduğunu kaydetti.
Ercan, Muş'ta meydana gelen depremlerin, 6.2-6.4 büyüklüğünde olacak bir depremin doğum sancıları olup olmadığının da bilinmediğini dile getirerek, “Ancak, bu olasılık göz ardı edilmemelidir. Muş ilinin yer-yapı-deprem davranış özelliklerine bakıldığında, bu bölgede göçmeler 5.7 büyüklüğünden sonra başlamaktadır. Valilikçe, Muş başta olmak üzere, köy, bucak, ayrıca mezralarda 7.2 büyüklüğüne dayanamayacak konutların belirlenerek, yerine dayanıklı konutların yapılması, çadır, ölü torbası, yiyecek biriktirmekten daha gerçekçi olacaktır” dedi.
Şu ana kadar Ericek ve Örenkent köylerinde birkaç ev ya da ahırın yıkıldığı yolunda ihbar geldiğini belirten Kaymakam Görükmez şunları söyledi:
"Jandarma köyleri tek tek kontrol ediyor. Çok şükür can kaybı yok. Kamu kurumlarına izin vermedik ama, korkudan kimse kamu binalarına giremiyor. Ben de bu saate kadar Kaykamaklık binasındaydm. Ama depremler ard arda olunca insanda tedirginlik yaratıyor. Şu an kaymakamlık binası önündeyiz. Kandilli rasathanesi ’ciddi birşey yok’ diyor ama yine de tedirginiz."