Vahşi Yaşam haberleri sayfasında Vahşi Yaşam hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1754 Vahşi Yaşam haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
En büyük aslan popülasyonlarından birine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın Greater Kruger Ulusal Parkı’nda çalışan araştırmacılara göre vahşi hayvanlar insan sesi duyduklarında iki kat daha fazla kaçma eğilimi gösteriyorlar ve su birikintilerini yüzde 40 daha hızlı terk ediyorlar.
#Greater Kruger Ulusal ParkıBirleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik hastalıkların arttığı, vahşi hayatı ve çevreyi korumaya yönelik önlemler alınmazsa bu hastalıkların artmaya devam edeceği uyarısında bulundu.
#Zoonotik HastalıklarAmazon kabilelerinden biri olan Piraha Kabilesi dünyanın en ilginç kabilesi olma özelliğini taşıyor. Modern hayattan uzak yaşayan bu ilginç topluluğun kendilerine ait bir dilleri bile yok. Birbirleriyle farklı şekillerde anlaşan bu abile sizi çok şaşırtacak. İşte Piraha Kabilesi...
#KabileGüney Amerika’nın yaklaşık bin kilometre batısındaki 19 ada sıradışı canlı zenginliğine sahip. Ekvator çizgisinin bitişiğinde ve 7 önemli Pasifik Okyanusu akıntısının kesişme noktasında. Galapagos Adaları’nı ‘Canlı müze ve evrim teorisinin yaşayan kanıtı’ kabul eden UNESCO, 1978’de Dünya Mirası Listesi’ne aldı.
#Galapagos AdasıVahşi hayvanların doğal ortamlarında yaşadıkları hayatı görüntüleyen belgesel ekibi, çekimler sırasında yaşanan ilginç bir olayı da ekranlara taşıdılar. Avlanmak için zebraların otladığı alana gelen çitalar güzel bir yemeğe hazırlanırken hiç de beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştılar. Görüntülerde, anne çita ve yavruları avlarına saldırmadan önce, adeta kontra atağa kalkan bir zebra gözüne kestirdiği yavru çitanın peşine düşüyor. Kısa süreli bir kovalamacanın ardından bu beklenmedik hareket karşısında şaşkına dönen çitalar alandan geri çekiliyorlar ve zebra sürüsü rahat bir nefes alıyor.
#ZebraCennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkHastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamCep telefonlarının gelişmiş kamera özellikleriyle kolayca güzel kareler çekebiliyoruz. Ama anı doğru bir şekilde yakalamak hâlâ büyük bir bilgi ve deneyim gerektiriyor. Dünya Fotoğrafçılık Günü vesilesiyle ustalara işin inceliklerini sorduk: “Kent fotoğrafçılığı için özneye, portre için öznenin ruhuna odaklanın.”
#Uygar Taylanİstanbul Tuzla'daki Aslan Park'ta dünyaya gelmelerinin ardından anneleri reddedince veteriner hekim tarafından evde yapılan özenli bakımla yaşama tutunan beyaz aslan "Angel" 3. yaşını doldururken, kahverengi Afrika aslanı "Karamel" ise 5 aylık oldu.
#AslanSivrisinekler yazın özellikle akşam saatlerinde açık havada vakit geçirmeyi imkânsız hale getiriyor. Peki kendimizi sineklere karşı korumak için alabileceğimiz önlemler neler? Uzmanlar anlattı...
#SivrisineklerBoz ayılar, Kuzey Amerika ülkelerinin ormanlık kesimlerinde çok yaygın. Dolayısıyla bu ülkelerde vahşi doğada boz ayısı saldırıları da zaman zaman yaşanıyor. Son örnek ABD'den geldi. Ölümcül saldırıdan sağ çıkan 35 yaşındaki Shayne Patrick Burke, hayatta kalmasını sağlayan şeyin ne olduğunu anlattı.
#ABDABD'nin Kaliforniya bölgesinde yaşayan Charlotte Russ isimli kadın, geçtiğimiz yıl beş çocuğu ile beraber "Dünyanın Deniz Tarağı Başkenti" olarak bilinen Pismo Plajı'na gitti. Ailenin tatili, çocukların yaptığı bir hata nedeni ile dünya gazetelerine haber oldu.
#AbdMaldivler'in ünlü Yıldız Denizi kısmen gerçek, kısmen kurgu. Bu durum, ülkenin en çok turist çeken yerlerinden birinin gizemini daha da artırıyor. Kafanız karıştı değil mi?
#MaldivlerGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıBir kaplan saldırısına uğrayıp sol gözünü yitirdi, hatta canını zor kurtardı. Ama daha sonra hayatını kaplanlara adadı. Birazdan okuyacaklarınız tam da bunu yaşamış bir insanın film gibi hikâyesi...
#NepalBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanEn büyük aslan popülasyonlarından birine ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın Greater Kruger Ulusal Parkı’nda çalışan araştırmacılara göre vahşi hayvanlar insan sesi duyduklarında iki kat daha fazla kaçma eğilimi gösteriyorlar ve su birikintilerini yüzde 40 daha hızlı terk ediyorlar.
#Greater Kruger Ulusal ParkıBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanHollandalı tıp öğrencisi 21 yaşındaki Sophia Koetsier, Uganda'daki iki aylık stajını keyifli bir safariyle noktalamak istemişti. Ancak oldukça eğlenceli başlayan yolculuk korkunç bir kâbusa dönüştü. Bir akşam arkadaşlarıyla kaldıkları gençlik merkezinden ayrılan Sophia'yı bir daha gören duyan olmadı. Genç kadının başına gelenler gizemini korurken gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan annesinin ulaştığı bir tanığın anlattıkları düğümü çözebilecek mi? İşte ayrıntılar...
#Sophia KoetsierAfrika sıcaklarının ülkemizi kavurduğu bugünlerde bir grup gençle gürül gürül akan dere boylarında yürüyüp buzul dağına tırmandık. Eğer tatilinizi sıcak havadan uzak, doğayla iç içe geçirmek istiyorsanız dört güne dört ayrı durak sığdırdığımız, yaylalardaki geleneksel köy evlerinde ve çadırlarda konakladığımız turumuz size de ilham verebilir…
#KaradenizCosta Rica'nın Rio Cañas bölgesinde serinlemek için nehre giren 29 yaşındaki futbolcu Jesus Alberto Lopez Ortiz, bir timsahın saldırısına uğrayarak hayatını kaybetti. Olay yerinde bulunan vatandaşlar, timsahı ateş ederek öldürdü ve futbolcunun cansız vücudunu sudan çıkardı.
#Jesus Alberto Lopez OrtizOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTAR