Yenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapYaz sıcaklarının artık geride kaldığı bugünlerde halen Anadolu’nun birçok yerinde harıl harıl kış hazırlıkları yapılıyor. Şimdi hem bu ürünlerin kiminin yapım aşamasına şahitlik etme, kiminin de tam tadına bakıp alma zamanı. Bu hafta mevsime özgü hem lezzet hem ziyaret adresleri önereceğim.
#Gaziantep12 ürünüyle Coğrafi İşaretler listesinde yer alan Ankara’nın 6 ürünü daha tescil bekliyor. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi İşaret katma değer ve istihdam oluşturuyor, üretici gelirlerini yükseltiyor, kırsal nüfusu yerinde tutuyor, tarımsal üretimin çeşitliliğini teşvik ediyor ve özgün ürünlerin gelişmesini sağlıyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, 6 bin yıllık bir geçmişi olan Tokat pek bilinmese de tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ilimiz. Tokat’ın kültürel zenginliği sadece tarihi yapılarında değil mutfağında da kendisini gösteriyor. Rum ve Ermeni Mutfağı’ndan izler taşıyan Tokat’ın en meşhur yemekleri Tokat Kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkek olsa da Tokat mutfağında adına olmasa da tadına aşina olduğunuz pek çok lezzet var.
#TokatAVRUPA Birliği’nin (AB) asma yaprağındaki ilaç oranını yüksek tutması Türkiye’nin 135 milyon dolarlık zeytinyağlı sarma ihracatını vururken, bu durum Yunanların işine yaradı. Yunanlar bir taraftan ihracatı arttırırken diğer taraftan el emeği daha ucuz olduğu için Çin’de yaprak sarması fabrikası kurdu.
Kayısı kenti Malatya’nın anılarımda özel yeri var.İlk ABC’yi burada öğrendim, sinemayla burada tanıştım. Son gidişimde bir yandan bol bol yeşil çağla yedim, buğulu anılarımın peşinde koşturdum, muhteşem lezzetlerle tanıştım. Dünün ve bugünün Malatya’sını bir kez daha çok sevdim.
İstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Hasat mevsimi çay hasadıyla başladı. Rize’nin zümrüt yeşili tepelerinde bugünlerde hummalı bir faaliyet var. Önce sırtlardaki sepetler sonra da bohçalar yeni sürgünlerle doluyor. Ama ne bir coşku ne de bir sevinç var. Hükümetin verdiği fiyat kalpleri kırmış, yüzleri asmış. Oysa hasat mevsimi bir şenlik değil midir? İki hafta önce çıktığım hasat gezisinde gördüklerimi, duyduklarımı, yediklerimi sizlerle paylaşacağım.