Değişik tatlar

Çocukların çoğu hamur işlerini, pirinç gibi nişastalı yiyecekleri ve cips gibi yağlı yiyecekleri çok sever.

Çocukların sevdiği besinler arasında, çocuklara has beslenme kültüründe önemli yer tutan şeker, çikolata ve dondurmayı saymazsak onlara haksızlık etmiş oluruz. Bir de çocukların sofrada görmekten hiç hoşlanmadıkları, gördüklerinde yüzlerini ekşiten ve onları mızmızlatan yiyecekler vardır. Bol salçalı, bulanık yiyecekler, sebzeli yemekler, her şeyin katıp karıştırıldığı salatalar, ağır soslu etler bu yemeklerin başında gelir. Çünkü, çocuklar ve gençler sade görünümlü, içinde ne olduğu ilk bakışta belli olan ve lezzetli yemeklerden hoşlanır. Makarna, pilav, köfte, patates kızartması, sosis, domates salatası, mantı, börek, domates çorbası, onların en gözde besinleri arasındadır. Biz anne babalara düşen görevse, onların sevdikleri bu yemeklerin yanında değişik yemekleri de onlara tattırarak onların damak zevklerinin gelişmesine katkıda bnlunmak. Daha önce hiç denemedikleri tatları pişirip "bunu hiç sevmez" ya da "bundan nefret eder" diyerek önyargılı davranmadan mümkün olduğu kadar çeşidin tadına bakmalarını sağlayın.

Etli baklalı çağla ezmesi


8 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 60 dakika


Malzeme listesi


250 gr taze bakla

1/2 limonun suyu

250 gr taze çağla

1 kg kuzu kuş başı eti

5 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı bitkisel margarin)

3 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 tatlı kaşığı (kahve kaşığı) un

5 su bardağı sıcak su


Baharın müjdecisi olan taze çağla, ekşi tadıyla yemeklere lezzet katar. Anadolu’da yüzyıllardan beri yemeklerde kullanılır. Özellikle etli yemeklerle çok uyumludur.


Taze baklayı yıkayıp, saplarını ayıkladıktan sonra ortadan ikiye bölerek, karamamsı için limonlu suda bekletin. Çağlaları bol suyla ve ovalayarak yıkayıp süzün. Diğer taraftan, eti orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak, suyunu önce salıp sonra çekinceye kadar, 5-6 dakika kavurun. Üzerinde zeytinyağını gezdirin. Soyup inceck doğradığınız soğanları da tencereye aktarıp karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Üzerine doğranmış bakla ve çağlayı ilave edip, tuz, karabiber ve unu serpiştirin. Yaklaşık 5 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra, 5 su bardağı sıcak suyu da aktarıp kısık ateşte, yemek suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Zaten, etler iyice yumuşadığında bakla ve çağla da pişmiş olacaktır. Eğer su miktarı az gelirse bir bardak daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Yemeği ocaktan alıp sıcak sıcak ve özellikle pilav yanında servise sunun. Eğer taze çağla bulamazsınız yeşil erik de kullanabilirsiniz.


Annemin erikli çiğden sarması


8 kişilik


Hazırlama süresi 25 dakika


Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi


500 gr taze asma yaprağı

500 gr yeşil erik

2 su bardağı pirinç

3 adet orta boy kuru soğan

2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı dolmalık üzüm

1/2 demet dereotu

1 tatlı kaşığı tuz


n Asma yapraklarını yıkayıp süzün. Kaynayan tuzlu suda rengi sararıncaya kadar bekletip tekrar süzgece alın. Erikleri de yıkayıp süzün. Diğer taraftan, küp küp doğradığınız soğan ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı, dolmalık üzüm, ince kıyılmış dereotu ve tuzu ilave edin. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekinceye kadar, 8-10 dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakan. Yaprakların sap kısımlarını koparıp parlak tarafları altta kalacak şekilde tezgaha dizin. Üzerlerine, hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyduktan sonra, kenarlarını içe doğru katlayıp rulo yapın. 3-4 asma yaprağını tencerenin tabanını kaplayacak şekilde yayın. Üzerine 1 sıra erik dizip, hazırladığınız dolmalardan bir sıra yerleştirin. Bir sıra daha erik koyduktan sonra, tekrar dolma yayın. Erikler ve dolmalar bitinceye kadar aynı işlemi uygulayıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 3 su bardağı sıcak suyu aktararak üzerini bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 30-35 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları