Sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Biz memleketimize gidemiyoruz, onlar uzaydan bahsediyorlar. Türkiye elbette uzaya gidecektir. Ama bugün, milletimizin ihtiyacı seçimdir. Türkiye’nin ihtiyacı seçimdir. İYİ Parti’nin de yetkiyi alıp memleketi düze çıkarmak için beklediği şey seçimdir" dedi.
#ANKARAKonya’nın Karapınar ilçesinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş enerji santralinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla atıldı. Faz 1'in de tamamlandığı proje uzaydan da görülebilecek. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu da tesis ile ilgili CNN Türk'e özel açıklamalarda bulundu.
#Güneş EnerjisiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla oluşturduğumuz yerli ve milli bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan şey; topyekun sahiplenme. Hedefimiz; tüm sektörle, sanayimiz, üniversitelerimiz, araştırma merkezlerimiz, yerel yönetimlerimiz, bilim insanlarımız ve geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte ülkemizi dünyanın teknoloji ve üretim merkezi haline getirmek. Bir kişinin ya da bir kurumun bile bu işin dışında kalması, bu hedefe sırtını dönmesi, hedefe ulaşmamıza darbe vurur" dedi.
#Mustafa VarankSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinYeni romanı ‘Merve Kült: Bir Çöküş ve Diriliş Öyküsü’nde günlük hayatta iş, aşk, koşturmaca arasında sıkışan, bir acil çıkış kapısı arayan Merve Kültür’ün hikayesini anlatan Ceylan Naz Baycan, “Önemli olan kendi özbenliğimize ulaşarak, varoluşsal süreci tamamlamak. Ve bunu da kendinizden başka kimse sizin için yapamaz” diyor.
#Merve Kült: Bir Çöküş Ve Diriliş ÖyküsüKüçük bir Anadolu şehrinde; bahçeli, iki katlı, badem çiçeklerinin pencereden içeri girdiği bir evde büyüdü. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Türkiye’ye geri çağrılan öğretmenler tarafından yetiştirildi. Resme gönül verdi. İlk sergisini bir lise öğrencisiyken açtı. Yeteneği onu Akademi’ye taşıdı. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. 60 yıl durup dinlenmeden üretti. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Devrim Erbil’le, onun resimlerinden ilhamla kaleme alınan metinlerden oluşan kitap vesilesiyle buluştuk.
#İkinci Dünya SavaşıErkek ve kadın beyinleri, temel fonksiyonlar açısından bir hayli benzer olsa da bilim dünyasındaki yaygın teoriler, erkek beyninin daha çok analiz ve keşfe yönelik “sistematik” bir yol izlediğini; karşısındakinin ruh halini erkeklerden çok daha kolay anlayabilen kadın beyninin ise “empatik” bir karakteri olduğunu gösteriyor.
#BeyinOkullarda eğitimin bir parçası haline gelen yaratıcı drama ile tüm katılımcılar eğlenerek ve deneyimleyerek öğreniyorlar. Bu da öğrenmeyi kalıcı hale getiriyor. Doğaçlamadan ve imgelemden yola çıktığı için hayal gücünü geliştiriyor, bu sayede katılımcılar önlerine çıkan zorluklara karşı problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyorlar.
#Yaratıcı DramaKIBRIS müzakerelerinin, ‘yarım asırlık, ‘konuşulmadık konu kalmadı’, ‘ilanihâye (sonsuza kadar) devam edemez’ gibi bir çok sözcükle gereğinden fazla sürdüğünü dile getiririz. Özellikle siyasiler ve diplomatlar bu tür tanımları çok sık kullanır. Bu tanımlardan en azından biri gerçekleşti. BM çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’inci yılını tamamladı. 3 Haziran 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan Kıbrıs müzakereleri bugün 50 yaşını tamamladı. Bundan sonra 51 yıllık diyeceğiz.
#KKTCKonser, sinema, tiyatro, sergi... Bir süredir ülkedeki etkinlik haberleri bunlarla sınırlı değil. 90’lı yılları hatırlatan sayı ve çeşitlilikte stand-up gösterileri, yeni nesil sahneleri ele geçirmiş durumda. Peki kim bu gençler? Bize bu türün kapılarını açan Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer gibi öncülleriyle benzer ya da onlardan ayrışan yönleri neler? Ne anlatıyor, kimlere hitap ediyorlar? Türkiye’de seviye atlayan yeni güldürü kültürünü mercek altına aldık.
#Cem YılmazÇankaya Paris Caddesi’nde doğan Ayşe Ören, çocukluğunda balerin ya da astronot olma hayali kurdu. Bugün, ‘uzay mimarı’ unvanına sahip Türkiye’deki tek kişi olan Ören, aynı zamanda uzayla ilgili çalışmalar yapan dünya çapında iki markanın da Türkiye temsilciliğini yürütüyor.
#Ayşe Ören‘Transformers serisi’nin beşinci adımı ‘Son Şövalye’de devasa robotların köklerinin ‘Kral Arthur efsanesi’ne ve ‘Büyücü Merlin’e kadar uzandığını görüyoruz. İngiliz hicvini de işine katan filmin öyküsü fazla dağınık ve yorucu. Mark Wahlberg ve Anthony Hopkins’in sürüklediği yapım, metal karakterleri itibariyle de çok ‘gürültülü’...
#Berlin SendromuAlmanya’nın Münster kentinde 10 yılda bir düzenlenen dünyanın en prestijli heykel etkinliği ‘Münster Skulptur Projekte’ye sanatçı Ayşe Erkmen’in sıradışı projesi damga vuruyor. Erkmen, kentin en hareketli bölgesi ile tamamen atıl kalmış endüstriyel bölgesini ‘Su Üstünde’ adlı görülmez bir heykel-köprüyle birleştiriyor.
#KitapsanatHayır, bir sitcom dizi repliğinden söz etmiyoruz. Evren üzerine biraz konuştuk malumunuz. Biraz da uzaydan, uzay-zaman sürekliliğinden, karışık karışık işlerden bahsedelim. Zaman yolculuğu mümkün mü? Paralel evrendeki halimiz okulu uzatmadan bitirdi mi? O zaman biz niye bitiremiyoruz? Bunlardan söz edelim! Ama tabii hepsini bu hafta bitirmeyelim, “arkası yarın”lı olsun!
#101