Yaz aylarında geç saatlerde yatma, sıcaklar, dengesiz beslenme gibi faktörler uyku düzenini etkiliyor. Uyuyamama durumunun pek çok nedeni olabileceğine değinen uzmanlar, yaz aylarında uyku düzeni sağlamak için beslenme ve egzersiz yapmanın şart olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin,sıcak havalarda uyku bozukluğu yaşanma nedenlerini anlattı.
#Uyku Bozukluğu NedirUykunun, öğrenmeye, hafızaya, hücresel tamire, beyin gelişimine, emosyonel ve davranışsal duruma olumlu katkıları vardır. Beyinsel fonksiyonların yanı sıra tüm vücut sistemlerinin kontrolünde önemli rol oynar. Uyku bozukluğu her durumda kişiyi rahatsız eder, kalitesiz bir yaşam sürmesine sebep olur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız bebekler gibi rahat bir uyku çekmenin püf noktalarını anlattı.
#Derin Bir Uyku İçinGüne daha enerjik başlamak için iyi bir uyku şart. Sağlıklı bir yaşam için kilit nokta düzenli ve derin bir uykudan geçiyor. Ancak toplumda çok sayıda kişi uyku bozukluğu problemleri ile karşı karşıya kalıyor. Peki, Uyku bozukluğu nedir? Uyku bozukluğu neden olur?
#Uyku Bozukluğu Nedir?Oyuncu Zeynep Koçak, bir süredir mücadele ettiği derealizasyon hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu. Hayranları tarafından derealizasyon nedir araştırmaları hız kazandı. Psikolojik bir hastalık olan derealizasyon belirtileri çocukluktan başlayabiliyor. Peki, derealizasyon nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, derealizasyon belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
#DerealizasyonAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEKış mevsiminde kasvetli ve yorgun ruh haline sahip olmak akıllara ‘acaba kış depresyonu mu yaşıyorum’ sorusunu da beraberinde getirir. Halbuki kışı da tıpkı yaz mevsiminin güneşli günlerinde olduğu gibi hem psikolojimize hem de bedenimize iyi gelecek uygulamalarla güler yüzlü karşılamak mümkün! Peki bu nasıl mı olacak? İşte kış depresyonu yaşamamak için yapılması gereken öneriler...
#Kış DepresyonuGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUBazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranDoğal taşlar olarak bilinen turmalin taşı, en renkli seçeneklere sahip olan taştır. Halk arasında gökkuşağı taşı olarak da bilinse de taş hakkında pek fazla bilgisi olmayan kişilerin sayısı da bir hayli fazladır. Turmalin taşı ne demek, nasıl anlaşılır ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
#Turmalin TaşıLutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Lh Hormonu NedirRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkBöbrek hastalıklarının tespit edilmesi için çok önemli olan GFR, düşük ve yüksek olması durumunda çeşitleri sorunları gösteriyor olabilir. GFR'nin yüksek veya düşük olması birbirinden farklı riskler getiriyor. GFR nedir, GFR değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir, belirtileri tam olarak nasıldır, sorularını sizin için derledik.
#GFR NedirBirçoğumuz ‘farkında olmadan’ nefes alıp veriyoruz. Oysa uzmanlar, nefes almanın bir beden farkındalığı olduğunu, insanı hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilediğini belirtiyor. Çocuk gelişimi uzmanı ve nefes terapisi eğitmeni Işıl Evrim Akgün “Ailece evde nefes terapisi seansları düzenleyin. Doğru nefes almayı öğrenen çocuklar daha başarılı ve mutlu oluyor” diyor.
#Ömür KurtPsikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremÜlkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#DepremToplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#Depremİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkErkeklerde 40 yaş sendromu olarak bilinen andropoz kadınların menapoz dönemi ile aynıdır. Kadınların regl döneminin bitmesi ile menapoz dönemi başlarken Erkeklerin testestaron hormonunun azalması ile belirtiler baş göstermeye başlamaktadır. Ortalama başlama yaşı 40 yaş gibi görülse de asıl 50 yaş ve üzerinde belirgin olarak andropoz yaşanmaktadır. Erkeklerin andropoz ile baş etmesi için bir takım yöntemler mevcuttur. İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde 40 Yaş Sendromu