Uyku Apnesi Sendromu, tedavi edilmediği takdirde kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye birçok hastalığa yol açıyor. Her 100 kişiden 5'inde görülen bu hastalık, gündüz ve gece aşırı uyku eğilimi yaparak kişinin direksiyon başında veya iş yerinde uyuklamasına ve dikkat dağınıklığına neden oluyor. Peki, Uyku Apnesi Sendromu nedir? Uyku apnesi belirtileri neler?
#Uyku Apnesi Sendromu Nedir?Günümüzde sıkça gündeme gelen uygu apnesi dediğimiz, uyku sırasındaki solunum durmalarımız yaşamımızı tehdit etmekte önlem alınmaz ise ölüme bile yol açacak süreçleri tetiklemektedir. Özellikle kilo verememe problemi olanlar, yüksek tansiyonlular, kalp ve şeker hastaları risk altındadır.
#OzonAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkEnürezis olarak bilinen ve Türkçe karşılığı alt ıslatma olarak bilinen hastalık, çocuklarda sık sık görülen bir durumdur. Hem gece hem de gündüz alt ıslatma olarak ayrılır. Çocukluk dönemlerinde en fazla görülen hastalıklardan biri olarak bilinen bu hastalık, pek çok nedene bağlı olarak gelişme gösterir. Alt ıslatma neden olur, belirtileri nelerdir? Çocuklarda alt ıslatma tanı ve tedavisi nasıl yapılır merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
#ÇocukBeyin sisi bilimsel ya da tıpta yer alan hastalık değil. Daha çok insanların kendi zihinsel fonksiyonları ile ilgili algıladıkları bir soruna halk dilinde verdikleri bir isim diyebiliriz. Tıp literatüründe bir hastalığa tam olarak işaret etmiyor ama insanlar algıladıklarına, kendilerinde bir problem olduğunu düşündüklerine göre bu aslında başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu şekilde düşünmek gerekiyor. İşte, beyin sisi hakkında bazı bilgiler
#Beyin SisiUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Erkeklerde cinsel isteksizlik, düşünüldüğünden de yaygın ve altında farklı nedenler olabilen komplike bir durumdur. Hemen hemen tüm erkekler, yaşamlarının bir döneminde cinsel isteksizlikle karşılaşabilirler. Yaşın ilerlemesi ve erkeklik hormonu seviyelerinin azalması cinsel isteksizlikle bağdaştırılan temel durum olsa da cinsel isteksizlik yaşlı erkeklere özgü bir sorun değildir. Bu nedenle cinsel isteksizliğe yol açan temel faktörün belirlenmesi, kişiye özel tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi adına önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Bu yazımda erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilen potansiyel nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ama öncelikle, gelin birlikte cinsel isteksizlik kavramının detaylarına inelim.
#Erkeklik HormonuFibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve duygudurum sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, fibromiyaljinin, beyninizin ve omuriliğinizin ağrılı ve ağrısız sinyalleri işleme biçimini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğine inanıyor. Peki, Fibromiyalji belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hastalığı tedavisi ve tanısı hakkında bilgiler...
#FibromiyaljiHer sabah alarm çaldığında yataktan çıkmak istemiyorsanız, bu yaşadığınız şeyin adı kronik yorgunluk sendromu, yani dysania denilen şey olabilir. Peki, dysania (Kronik yorgunluk sendromu) nedir, nasıl tedavi edilir? İşte dysania ile ilgili bilgiler…
#DysaniaKüçük tansiyon, tansiyon değerlerinin normalin epey altında olduğu, yani 60 mm Hg'nin de altında olduğu değerlerde meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bu durumun yaşanması her zaman bir rahatsızlık olduğu anlamını taşımaz. Düşük tansiyon bulunan insanlarda normal ya da yüksek tansiyon olanlardan daha fazla uzun yaşamaya eğilimli oldukları bilinir. Bu sebepten dolayı düşük tansiyon durumu tercih edilebilir bir durumdur. Pek çok nedene bağlı olan küçük tansiyon ne gibi durumlarda düşer ya da yükselir, normal değerleri nedir gibi merak edilen soruları sizler için derledik.
#Küçük Tansiyon Nedir?Son zamanlarda oldukça sık sık gündeme gelen beyin sisi rahatsızlığı tıpta bir hastalık olarak anılmıyor ancak belirtilerine ve etkilerine dikkat etmek gerekiyor. Beyin sisinin dikkat eksikliği, hafıza gücünün azalması, uyku bozukluğu ve sağlıklı düşünememe gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken uzmanlar, bu rahatsızlığın aslında başka hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek uyarıyor.
#Beyin SisiMetabolik sendrom, modern çağın yeni hastalığı olarak adlandırılıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, şişmanlıkla beraber gelen bu hastalığı anlattı. Metabolik sendrom nedir? Metabolik sendrom nasıl kontrol altına alınır?
#Genel SağlıkTestosteron hormonu birincil olarak libidodan sorumludur. Diğer görevleri ise metabolizmamızı, ruh halimizi, enerjimizi kontrol etmektir. Testosteron miktarının azalması hem erkek hem de kadınlarda libidonun azalmasına sebep olucağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, libido ve testesteron seviyesinin optimal seviyeye ulaşması için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#5 Adımda Libidonuzu YükseltinUykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkilediğinden eminiz. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı Uyku ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Huzursuz Bacak Sendromu2.5 aylık tekir kedi yavrusuna “down sendomu” teşhisi koydu. Veteriner hekim Tarkan Özçetin, hayvanlarda böyle bir durumun Amerika’da bir kaplanda görüldüğünü belirterek, “Kedilerde çok nadir görülen bir durum. Yüz şekli, alın yapısı down sendromu olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de bir ilk olduğunu düşünüyorum. Kan testi yapıp kromozomlarını inceleyeceğiz” dedi.
Bacaklarınızda zonklama, ürperme, hareket ettirme isteği ve benzer rahatsızlıklar hissediyorsanız Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) hastalığınız olabilir. Her yaştan insanda görülebilen HBS, nörolojik bir hastalık ve ilerleyen yaşla birlikte etkilerini de artırıyor.
#Huzursuz Bacak Sendromu