Güncelleme Tarihi:
Gün içinde iş temponuz düzenli beslenmenize fırsat vermemiş olabilir ya da stres, üzüntü gibi faktörler nedeniyle sınırı aşmış bile olabilirsiniz. Ama unutmayın ki tüm bu düzensiz beslenme ritüeliniz gecenin bir vakti kendisini hissettirecek ve sizi buzdolabının önüne koyacak. Gece saatlerinde bir şey yememeniz yararınıza... Ancak bu duruma karşı koyamıyorsanız en azından seçiminizi sağlıklı olanlardan yana yaparak zararı avantaja çevirin. Dyt. Gizem Şeber gece atıştırmalıkları hakkında mutlaka bilmeniz gereken noktalara değiniyor.
Hipoglisemi (kan şekerinin hızlı ve erken düşmesi) problemi olan kişiler de gece acıkmaya hatta gece uyanıp yemek yemeye eğilimli oluyor. Hipoglisemisi olan kişilerin yatmadan iki saat önce karbonhidrat ve proteinden dengeli, kan şekerini erken düşürmeyen bir ara öğün tüketmesi gerekiyor. Yine Tip 1 (insüline bağımlı) diyabet hastalarının yanlış dozlarda insülin yapması veya yetersiz karbonhidrat alması da gece acıkmalarına neden olabiliyor. Bütün bahsettiklerimiz gece acıkmaya neden olsa da, gece acıkmalarının ve atıştırmalarının en sık görülen sebepleri psikolojik. Gece yeme sendromu; en basit şekli ile kişinin gece uykusundan uyanıp veya uyurgezer halde aşırı miktarda besin tüketmesi olarak tanımlanabiliyor. Hipoglisemi yatkınlığı olanlarda da gözlenebilecek durum olmakla birlikte kökeninde psikolojik durumun ve sorunların yattığı biliniyor.
Bilim adamlarının bir kısmı gündüz ve gece yemek arasında kilo almak açısından bir fark olmayacağını öne sürseler de, yapılan bazı bilimsel çalışmalarda gece geç saatte yemenin gündüz yemeye göre yaklaşık iki kat daha fazla kilo aldırdığı gözleniyor. Bu durumun gece salgılanan hormonlarla ilişkili olabileceği düşünülüyor. Bu konuda hala bilim adamlarının yaptığı açıklamalar çelişkili ve kafa karıştırıcı olsa da, akşam 18.00’den sonra besin tüketenlerin kilo alacağı bilgisi de bir şehir efsanesi. Yatmadan iki saat önce yemeyi kesmek yeterli oluyor. Akşam 20.00’ye kadar alınması gereken kalorinin yüzde 80’inin tamamlanması kilo yönetiminde başarı sağlıyor. Ancak kişi vardiyalı çalışıyorsa yani gece çalışmak zorunda ise öğün saatleri bu duruma göre planlanmalı.
FİZYOLOJİK OLARAK NE GİBİ ZARARLAR VERİYOR?
Akşam yemeğinin 20.00’ye kadar tüketilmesi ve yatmadan iki saat önce yemeyi kesmek yeterli. Bu tür bir beslenme tarzı eğer doğru besinleri de tercih ediyor ise kişiye fizyolojik yönden zarar vermiyor. Ancak yatmaya çok yakın saatlerde besin tüketmek veya akşam yemeğinin üzerine televizyon karşısında uyuyakalmak sindirim sistemi sağlığı açısından onaylamadığımız durumlar. Özellikle yemeğin hemen üzerine uzanmak veya uyumak sindirim güçlüğü, mide yanması ve reflü riskini artırıyor. Amerika Ulusal Uyku Birliği’ne göre çok aç veya tok yatmak uyku problemlerini artırıyor. Tamamen aç olan kişi uykuya dalmakta güçlük çekeceği gibi, tok olan kişinin de uykusuzluk problemi ile karşı karşıya kaldığı biliniyor. Özellikle kafeinli içecek veya alkol tüketimi de var ise uykusuzluk problemi derinleşebiliyor. Uyku apnesi (uykuda kısa süreli solunum durması) riskini artırıyor.
2004’TE ABD GASTROENTEROLOJİ DERGİSİ’NDE YAYINLANAN BİLİMSEL MAKALEYE GÖRE YİYİP YATMAK NEFES DARLIĞI PROBLEMLERİNE SEBEP OLABİLİYOR. ÖZELLİKLE ASTIMI OLAN KİŞİLERDE ASTIM ATAKLARINI TETİKLİYOR.
Eğer hiçbir sağlık sorununuz yoksa ve gündüz yeterli beslendiyseniz gece hissettiğiniz yeme ihtiyacı açlık değil, gece iştahı olarak tanımlanıyor. Uykusuzluk sorunu çeken, günde beş saatten az uyuyan veya çalışmak zorunda olduğu için uykusuz kalan kişilerde bu durumun beyinde yer alan ödüllendirme mekanizmaları ile ilişkili olduğu ortaya konuldu. Uykusuz kalan kişilerin ödüllendirme mekanizmaları daha fazla çalıştığı için aynı zamanda bir haz öğesi olan yemek yemeye yönlendiği biliniyor. Diğer bir açıklama ise uykusuz kalan kişilerin karar verme yeteneğindeki azalma durumunun daha sağlıksız besin seçimleri yapmalarına neden olduğu yönünde. Yine ilk başta belirttiğim gibi üzüntü, stres, kaygı, endişe ve öfke en çok yeme isteği uyandıran duygular. Eğer kişi gün içerisinde açığa vuramadığı duygular ile boğuşuyor ise gece yemekleri ve diğer atıştırmalıkları “ikame tatmin” oluşturmak için kullanıyor.
Uyandıktan 90 dakika içerisinde yapılan kahvaltı ve günde dört saatten uzun aç kalmayacak şekilde ayarlanan öğünler gece acıkmalarının önüne geçecek en sağlıklı beslenme sistemi. Yoğun şehir yaşantısı sebebi ile ana öğünler arasındaki zaman dilimi oldukça uzun. Bu nedenle özellikle öğle ve akşam yemeği arasında ara öğün yapmak şart. Ara öğün olarak küçük bir sandviç, yağsız bir tost veya tuzlu az yağlı krakerler tercih edilebileceği gibi; süt, probiyotik yoğurt, ayran, kuruyemiş, taze veya kuru meyve de yenebiliyor. İkinci önemli nokta su tüketiminin yeterli olması. Yetersiz su içen kişilerde iştah kontrolünün daha zor sağlandığı bilinen bir gerçek. Her yetişkin günde iki litre su tüketmeli. Suyu bütün gün unutup tek bir zaman dilimine yığmak yerine, güne yayarak içmek gün içerisindeki iştah kontrolünü de kolaylaştırıyor.
Çok geç oldu diye öğünler tamamen atlanmamalı. Eğer geç saatlere kadar akşam yemeği tüketemediyseniz en azından peynirli salata, süt-müsli, yoğurt-meyve, haşlanmış yumurta-tam tahıllı ekmek gibi düşük kalorili ancak aynı zamanda sağlıklı bir öğün alınması gerekiyor.
AVOKADO TOST
Malzemeler:
* 1/4 avokado
* 2 adet glütensiz kraker
* Deniz tuzu
* Karabiber
Hazırlanışı:
Avokadoyu soyun, çekirdeğini çıkarın. Çatalla ezin, içerisine çok az deniz tuzu ve karabiber ekleyip karıştırın. Glütensiz krakerlerin üzerine sürün.
Kalori: 119 kcal
Çay ve bisküvi, geleneksel beslenme kültürü ile akşam atıştırmalıklarının başında geliyor. Bir diğer tercih ise ekmek-peynir-zeytin üçlemesi. Gece geç yatılan günlerde ise bu listenin makarna ve sucuklu yumurtaya kadar uzaması mümkün. Gece çorbacıları geç biten günlerde özellikle erkeklerin tercih ettiği yerler arasında. Bu konuda yapılan bir araştırmanın sonuçları ise şöyle: Ünlü bir egzersiz aplikasyonunun yaratıcı firması olan Jawbone kendi müşterilerinden elde ettiği verileri değerlendirdiğinde; gece 00.00-04.00 arasında şekerli veya yağlı atıştırmalıkların en çok tercih edilen yiyecekler olduğunu belirlemiş. 04.00-08.00 arası uyanık kalanlar ise meyve, süt ürünleri ve tahıllara yöneliyor. Gece boyu en az tercih edilen besin grubu ise sebzeler.