“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremLiselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Sınava hazırlanan öğrenciler heyecanla 5 Haziran’ı bekliyor. Öğrencilerin derslerine düzenli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması kadar bu emekleri sınava doğru bir şekilde yansıtması da önem taşıyor.
#Liselere Geçiş SınavıEkosistemini gün geçtikçe genişleten ve son olarak yeni akıllı saat modelleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Huawei, kendi geliştirdiği HarmonyOS işletim sistemiyle çalışan ilk akıllı saat modeli Huawei Watch 3 Pro'yu Türkiye'ye getirdi. İnceledik... (Sponsorlu İçerik)
#HuaweiZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSTürkiye coğrafi konumu ile dünyanın en önemli deprem kuşağında yer alan ülkeler arasında bulunuyor. Bu gerçek zaman zaman yaşanan şiddetli sarsıntılarla kendini acı bir şekilde hatırlatıyor. Travmatik ve hayati risk yaratan bir depremin ortasında kalan insanlarda ise geçici ya da kalıcı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. En sık görülen rahatsızlıkları ise akut ve travma sonrası stres bozukluğu oluşturuyor.
#Deprem KorkusuBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriÇocuklar depremden yetişkinlere göre çok daha fazla etkilenirler. Kendi dünyalarında bir anlam arayışına girerler ve en çok korktukları şey belirsizliktir. O yüzden ebeveynlerine olayı anlayabilmek için çok sık soru sorabilirler. Her seferinde sabırla ve en doğru şekilde durumu dramatikleştirmeden açıklamak gerekir.
#Deprem27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsAndroid Pie ya da 9.0 versiyonu, bazı telefonlar için kullanılabilir hale geldi. Oreo'dan sonra Pie sürümüyle yeni gelişmeleri kullanıcılarına sunan Android, yapay zekayı ön plana çıkarıyor. Kullanılmayan uygulamaları algılayan ve bunların arka planda çalışarak pili tüketmesini engelleyen Android Pie, arayüzde de bazı yenilikler sunuyor. İşte, Android Pie ya da diğer bir tabirle 9.0'ın özellikleri
#AndroidAnne babalar olarak çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını geliştirmek her zaman öncelikli amacımızı oluşturuyor. Ancak zeka gelişimine katkıda bulunacak çabalardan da geri durmuyoruz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, çocuklarda zekayı geliştirecek en önemli unsurun konuşmak, şarkı söylemek gibi karşılıklı etkileşim olduğunu söylüyor.
#Çocuk GelişimiSon dönemde şahit olduğumuz olaylar arasında belki de en acı vereni, çocuk istismarı vakaları. Art arta gün yüzüne çıkan vahim olayların ardından, “Çocuğun tacize uğradığını anlamak mümkün mü?” sorusu daha çok sorulmaya başlandı. Küçük bir çocuk, yaşadığı taciz olayını ailesine anlatamayabilir. Ancak ailenin, çocuğun böyle bir duruma maruz kalıp kalmadığını anlaması mümkün. Bunun yollarından biri de “resim analizi” yöntemi.
#Tülay Demir OktayBENİ hem çok güldüren, hem hüzünlendiren biri Aydın Boysan. Birkaç kere röportaj dışında da birlikte olma fırsatım oldu. Bence “muhteşem” sıfatının karşılığı. Ve çok flörtöz, siz onun 92 olduğuna bakmayın. Şahane bir kavalye, şahane bir arkadaş. Kadeh tokuştururken de mutlaka parmakların değmesini ister! Yine kahkahalar içinde gerçekleştirdik bu röportajı. Siz çok yaşayın Aydın Boysan. Sizi çok seviyorum...