Güncelleme Tarihi:
Uğur Okulları PDR ve AR-GE’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutacak önerilerde bulundu.
AİLELER EMPATİ KURMALI
Sınav motivasyonunda aile desteğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Barış Sezgin, ebeveynlere de önerilerde bulundu.
• LGS’nin son haftası kullanılacak cümleler çok önemlidir. “Artık son haftan, çalışman gerek. Bir daha bu zamanı bulamayacaksın vb.” kaygı arttırıcı ve motivasyon düşürücü cümlelerden uzak durulmalı. Sınav hakkında çocuğunuz yorum yapmadığı veya tepki vermediği sürece konuşulmamalıdır.
• Motive etmek önemlidir. Yanında olduğunuzu göstermeniz sadece “Senin yanındayım, sen ne olursa olsun bizim oğlumuzsun vb.” cümleleri ile değil göz kırpma ile cumartesi günü yapılacak güzel bir etkinlik, güvenli dokunma gibi farklı sözsüz iletişim becerileri ile de gerçekleşmelidir.
• Çocuğunuz sınavdan bir gün önce veya sınava giderken konuşmak istemeyebilir. Ya da sınav günü çok daha fazla konuşmak isteyebilir. Rahatlamak için yollar seçtiğini ve farklı davranabileceklerini unutmayın. Kabul edici tutum sergilemek gerekli.
• Uyku ve beslenme düzeninin oturtulması sağlanmalı ve rutinleri devam ettirilmelidir. Sınav günü öğrenciler zor uyuyabilir, bu normaldir. Bu sebeple rutin uyku düzenlerinde yatağa girmeleri önemlidir. Uykularını getirecek rutinleri de deneyebilirsiniz.
• Sınavdan sonra onlar konuşmak istemedikçe sınavın zorluğu veya ayrıntısı konusunda zorlamalar yapmamalısınız. Duygusal anlamda boşalımlar yaşanabilir. Aynı zamanda sizde de yaşanabilir. İki duruma da kendinizi hazırlayabilirsiniz. Hepsi normal paylaşımlardır, endişe etmeyiniz.
• Sınavdan sonra arkadaşları veya sizlerle farklı etkinlikler yapabilir bu konuda destekleyebilirsiniz.
TEKRARLARA DEVAM
Milyonlarca öğrencinin daha iyi bir lise eğitimi almak için ter dökeceği Liselere Geçiş Sınavı öncesinde Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları, öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulundu.
1) Bugünden itibaren neler yapmalıyım?
a) Eksik veya yetersiz olduğun konuları tekrar etmeli, her gün bir adet LGS deneme çözmelisin.
b) Akşam en geç, saat 22.30’da yatmalı, sabah da saat 07.00’de kalkmalısın.
c) Her sabah kahvaltı yapmalı, öğünlerini atlamadan, sağlıklı besinler tüketmelisin.
d) Her gün temiz havada yürüyüş ve fiziksel hareketler yapmalısın.
e) Hijyen tedbirlere dikkat etmelisin.
2) Sınavdan bir gün önce neler yapmalıyım?
a) Cumartesi günü, çalışmayıp dinlenebilirsin.
b) Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmamalı, dışarıda yemek yememeli, metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemelisin.
c) Gün içerisinde temiz havada ve yeşillik bir ortamda, 1 - 1,5 saat kadar yürüyüş yapmalısın.
d) Sınav günü giyeceğin kıyafeti hazırlamalı, eşofman tarzı rahat ve pamuklu kıyafetler seçmelisin.
e) Sınav günü yanında olması gereken nüfus cüzdanı, kalem, silgi, su, küçük boy sprey dezenfektan gibi materyalleri hazırlamalı ve şeffaf bir kalem kutusunun içine yerleştirmelisin.
f) Uyumadan önce sıcak bir duş almak, bünyenizi dinlendirip, gece rahat uyumanızı sağlayacaktır.
3) Sınav sabahı nasıl hazırlanmalıyım?
a) Sabah 07.00’de kalkıp dengeli bir kahvaltı yapmak, hem bedenini hem de ruhunu dinç tutacaktır.
b) Evden çıkmadan önce sınav esnasında yanında bulunması gereken materyalleri son kez kontrol etmelisin.
c) Sınava kendi okulunda gireceğini biliyorsun. En geç, saat 08.45’te sınav yerinde (okulunda) olacak şekilde, evden erken çıkmalısın.
4) Sınavda nelere dikkat etmeliyim?
a) Sınav başlamadan önce, mutlaka tuvalet ihtiyacını gidermelisin.
b) Sınav giriş belgeniz sıranıza konulmuş olacak, adınıza düzenlenmiş optik form da (cevap kâğıdı) gözetmen tarafından size sınavdan önce verilecektir.
c) Sık sık saate bakmak, yaşadığın stresi artıracaktır. Sürekli zamanı kontrol etmek yerine sorulara odaklanmalısın.
d) Çözemediğin soruyla inatlaşmamak ve işaret koyarak diğer soruya geçmek, zamanı iyi kullanman için en önemli kuraldır. Vaktin kalırsa dönüp tekrar o sorulara bakabilirsin.
e) Sınav esnasında yaşanabilecek hiçbir negatif durumun seni etkilemesine izin vermemeli ve başarının en büyük anahtarının “öz güven” olduğunu bilmelisin. Unutma; çok çalıştın ve başaracaksın!
f) Sözel bölüm bitiminde, okul bahçesinde temiz hava almalı, sınav ve sorular ile ilgili konuşmalardan uzak durmalısın.
İKİ GÜN KALA ÇALIŞMAYI BIRAKIN
Sınava sayılı günler kaldı ve öğrenciler aylardır bu sınava yoğun bir tempoyla hazırlandılar. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, sınava kadar bugünden itibaren yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladı.