Gastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiDepremi travmatik bir şekilde yaşayan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri bu yıl aynı zamanda yaşamsal bir sınava girecek. 6 Şubat’ta yaşanmış travmalara bir de sınav stresi eklenince adaylar ne yapmalı? Ne gibi yöntemler uygulayarak performanslarını düşürmeksizin sınava hazırlanmalılar?
#Konuk YazarTÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın 53’üncü ödül töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal'ın katılımıyla yapıldı.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanSon dakika haber... Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk'te 5N1K'da Cüneyt Özdemir'in sorularını cevapladı. Bakan Selçuk, yüz yüze sınavlar yapılmalı ya da yapılmamalı tartışmalarıyla ilgili olarak, "Sınavların yapılması için ortam müsait. Çok riskli şehirlerde sınav yapmayacağız. Konular zaten sınırlı" ifadelerini kullandı
#Ziya SelçukPsikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Türkiye’de geniş kitlelere, psikolojinin insan ihtiyaçları ve iş hayatının sorunları için bir çözüm olduğunu gösteren öncülerden biridir. Stres ve beden dili kavramlarını Prof. Dr. Zuhal Baltaş’la birlikte Türkiye’ye tanıttı. 1989 yılında yayınlanan “Üstün Başarı” kitabı öğrenmenin nörobilimsel temelleri ile öğrencilerin ihtiyaçları arasında köprü kuran ilk çalışma oldu.
#Acar BaltaşTürkiye’nin en önemli tıp fakültelerine sahip olan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ‘koronavirüs salgını’, ‘sürecin daha ne kadar devam edeceği’, ‘tedbirler’, ‘aşı-ilaç bulma ihtimali’, ‘hastanelerin durumları’ ile ‘uzaktan eğitimleri’ Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e anlattı. Her iki rektör de koronavirüs ile ilgili nisan ayının önemine dikkat çekti ve hayati uyarılarda bulundu.
#DENİZ GÜRELYÖK Başkanı Yekta Saraç, "Bu sene bahar dönemi eğitim öğretim sürecini sadece uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretimle sürdürmeye karar verdik. Uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretimle sunulamayacak program, ders ve uygulamalı dersler, yaz aylarında tamamlanacak. Üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacak. YKS'nin, 25-26 Temmuz'da yapılmasını karara bağladık. Bu kararı almamızdaki neden, tedbirli olmak ve öğrencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazırlanarak bu imtihana girmesidir. Sınava girecek öğrencilerimiz rahat olsun, daha önce yapılan çerçevede bir sınav olacak. Üniversitelerde uzaktan eğitim öğretimin tüm düzeyleri için geçerli. Lisans, önlisans ve lisans üstü için geçerli. Bu hususta asla ihmalkarlık olmasın istiyoruz" dedi.
#YksÖnümüzdeki 5 yılın eğitimini şekillendirecek “2023 Eğitim Vizyonu”, bir yandan bu alanda unutulan kavramlar olan “pilotlama, simülasyon ve tasarım”ı gündeme taşırken bir yandan da ayakları yere basan bir programın müjdesini veriyor. Yani hızlı değil, adım adım bir değişim. Bu da eğitimde özlenen ve beklenen bir tablo. Gelin, vizyonun en önemli bölümlerini birlikte ele alalım.
#2023 Eğitim VizyonuÖnümüzdeki 5 yılın eğitimini şekillendirecek “2023 Eğitim Vizyonu”, bir yandan bu alanda unutulan kavramlar olan “pilotlama, simülasyon ve tasarım”ı gündeme taşırken bir yandan da ayakları yere basan bir programın müjdesini veriyor. Yani hızlı değil, adım adım bir değişim. Bu da eğitimde özlenen ve beklenen bir tablo. Gelin, vizyonun en önemli bölümlerini birlikte ele alalım.
#YazarTatilin yaklaşmasıyla öğrenciler için yazı verimli geçirebilecekleri etkinlikler de hazırlanmaya başlandı. İstanbul’da bir vakıf üniversitesiyle Kanada Waterloo Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ‘Lise Yaz Okulu’ programında öğrenciler, iki hafta boyunca üniversite deneyimi yaşayacak.
#Kanada Waterloo ÜniversitesiOkullarımızda genellikle anlatım yoluyla öğretim hâkim. Temel, öğrencilerin dinleyerek öğrenmesine dayanıyor. Yaparak öğrenmede ise çocuklar daha aktif. Uygun yönlendirmelerle bilgiye ulaşması veya çeşitli becerileri deneyimlemesi isteniyor. Örneğin elektrik devreleri öğretilirken çizimlerle anlatmak yerine bizzat öğrencilere devre kurduruluyor. Tatil çocukların yaparak öğrenmesi için iyi bir fırsat olabilir. Yaz bilim kamplarına, spor faaliyetlerine katılabilirler.
#Yaz TatiliHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Kadir Has Üniversitesi’nin ABD, Avrupa, Uzakdoğu ve komşu ülkelerdeki lider üniversiteler ile farklı alanlarda yaptığı ikili anlaşmalar sayesinde öğrenciler çift diploma ve yurtdışı eğitimi imkanına kavuşurken, akademik personel de araştırmalarına uluslararası boyut katabiliyor. Princeton, Harvard, Virginia Tech, Coventry, Hong Kong University of Science and Technology gibi uluslararası saygınlığı olan üniversitelerle yapılan işbirlikleri ve ortaklıklar ile gerçekleştirilen bilimsel toplantılar ve çalışmalar kampuslarda akademik hayatı zenginleştiriyor.
Pekin Olimpiyatları’na, şunun şurasında günler kaldı. Finale kalacaklar ile madalya kazananacakların bir çoğunun dopingli olacağından kuşku duyanların sayısı giderek artıyor. Neden mi? Çünkü, testosteron ve EPO dopingi her zaman bulunamıyor. Gen dopingini ise ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.