Güncelleme Tarihi:
Avrupa’da üniversite okumak öğrencilere hem prestijli bir eğitim hem de Avrupa Birliği (AB) diploması sağlıyor. Aynı zamanda öğrenciye dünya çapında bir vizyon sahibi olma imkanı, eğitimden sonra da AB ülkelerinde yaşama ve çalışma hakkı kazandırıyor.
Avrupa’nın pek çok prestijli üniversitesinde istediğiniz bölümde okumak için TOEFL, IELTS, SAT gibi sınavlara gerek olmadan kabul alabilirsiniz. Yeterli İngilizce seviyesine sahip olmayan öğrenciler için de üniversitelerin İngilizce hazırlık sınıfları mevcut. Bir diğer cazip tarafı maliyetler kısmı. Gerek yıllık eğitim ücretleri, gerekse yaşam maliyetlerine bakıldığında, sanıldığının aksine oldukça ekonomik ücretlerde okuyabiliyorsunuz. Hatta Almanya’da devlet üniversitelerinde ücretsiz eğitim veriliyor. Ulaşım olanakları da ücretsiz.
Avrupa’da eğitim yıllık 10-31 bin TL arasında
Ülkeden ülkeye ve okuldan okula değişiklik göstermekle birlikte Avrupa’da yıllık eğitim, konaklama, yemek ve yaşam masrafları ortalama 10 bin ile 31 bin TL arasında. Lisans ve yüksek lisans programlarında İngilizce eğitim alarak okuyabileceğiniz özellikle Macaristan ve Polonya lokomotif ülkeler konumunda. Macaristan ve Polonya’daki pek çok üniversitenin köklü bir eğitim geçmişi ve onlarca Nobel ödüllü akademisyeni tercih edilme sebeplerinin de başında geliyor.
Bu ülkelerdeki üniversitelerde işletmeden psikolojiye, mühendisliğin çeşitli dallarından tıp, diş hekimliği ve eczacılık eğitimine kadar pek çok alanda okumak için lise not ortalamanıza göre kabul alabilirsiniz.
Almanya’da ücretsiz ve kaliteli eğitim
Dünya eğitim sistemindeki kalitesi ile bilinen Almanya ise, uluslararası kalitede eğitim olanaklarıyla pek çok avantaj sunuyor. Özellikle devlet üniversiteleri öğrenim ücreti almamasına karşın çok kaliteli öğretim programlarıyla dikkat çekiyor. Bu ülkenin önemli avantajlarından biri de Avrupa’nın tüm kentlerine kolay ulaşım imkânlarının olması. Bazı üniversiteler, lisans ve lisansüstü düzeydeki bazı programları İngilizce yürütüyor.
Lisans eğitimi üç yıl Almanca olarak yapılıyor. Bir yıl dil eğitimi aldıktan sonra üç yıl üniversite okuyarak yine toplam 4 yılda üniversiteden mezun olabilirsiniz. Almanya’da üniversite okumak için Türkiye’de 12 yıllık lise eğitimini tamamlamış ve YGS’ye girerek 4 yıllık bir lisans programını kazanmış olmak gerekiyor. Almanya öğrencinin okul notlarına, YGS’den aldığı puana, varsa stajına ve dil yeterliliğine bakıyor. Aynı zamanda Türkiye’de 2 yıllık okul mezunu olan öğrenciler, diplomaları ile lisans programına başvurma ve ortak dersleri saydırıp lisans diploması alma imkânına sahip.
Bu ülkede üniversite eğitimi birçok eyalette ücretsiz. Bazı eyaletlerde dönem harcı olarak 300- 500 Euro gibi eyaletine göre değişen rakam alınıyor. Buradaki üniversiteler de Türkiye’dekiler gibi 2 dönemden oluşuyor. Akademik öğretim yılı, kış dönemi için ekim ayında başlıyor ve ocakta bitiyor. Yaz dönemi ise mart sonunda başlayıp haziran sonunda bitiyor.
Almanya, Macaristan ve Polonya’daki üniversitelerden bazıları şöyle:
Budapeşte Teknik Üniversitesi (BUTE)- Macaristan
Macaristan’da olduğu kadar Avrupa ve dünya genelindeki önemli üniversitelerden biri. Üniversite bünyesinde 1100 akademisyen ve 400 araştırma görevlisi olan BUTE’de yaklaşık 50 farklı ülkeden 15 bin öğrenci eğitim alıyor. Özellikle mühendislik alanından en çok tercih edilen Budapeşte Teknik Üniversite’nin yıllık eğitim ücreti ortalama 3 bin ile 3 bin 500 Euro arasında.
Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi (ELTE) - Macaristan
Macaristan’ın en iyi dil edebiyat üniversitesi olan ELTE, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip. Dünyada ünlü pek çok bilim adamı ve Nobel ödüllü bilim adamları ELTE’de yetişmiş ve bazıları hala ELTE’de görev yapıyor. Yaklaşık 34 bin öğrencisi olan 1800 akademik kadroya sahip ELTE’de İngilizce eğitim alabileceğiniz English and American Studies bölümünün yıllık ücreti 1600 Euro.
Budapeşte International Business School (IBS) - Macaristan
Özellikle işletme, yönetim ve uluslararası ilişkiler okumak isteyen öğrenciler için hem Macaristan Budapeşte’de, hem de Avusturya Viyana’da olmak üzere 2 kampüste eğitim veren IBS, programlarını başarı ile bitiren öğrencilerini İngiltere University of Buckingham diploması ile mezun ediyor. IBS aynı zamanda, Avrupa’da tıp eğitimi almak isteyen ve başka herhangi bir üniversitede eğitim almak isteyen ancak yeterli İngilizce’ye sahip olmayan öğrencilere tıp hazırlık ve İngilizce hazırlık eğitimi de veriyor. Yıllık eğitim ücreti 6 bin 600 Euro.
BKF University of Applied Science – Macaristan
Budapeşte merkezde özellikle medya ve güzel sanatlar dallarında eğitim almak isteyen öğrenciler için dinamik yapısı ile oldukça popüler. Macaristan’ın özel üniversitelerinden biri olan BKF, İngilizcesi yeterli olmayan öğrenciler için hazırlık programları veriyor.
Animasyon, medya ve iletişim, kameramanlık, fotoğraf, sinema gibi bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler için son derece cazip bir üniversite. Eylül ve şubat döneminde başlangıçları mevcut olan BKF’nin yıllık eğitim ücreti ortalama 3 bin ile 4 bin 500 Euro arasında değişiyor.
Varşova Teknik Üniversitesi (VTU)- Polonya
Polonya’nın başkenti Varşova’da özellikle mühendislik ve uygulamalı bilimler alanlarında eğitim veren Varşova Teknik Üniversitesi, 1826 yılında kuruldu. Polonya’daki teknik üniversiteler arasında en yüksek sıralamada yer alıyor. Varşova Teknik Üniversitesi’ne lise mezuniyeti 100 üzerinden en az 70 olan öğrenciler kabul alabiliyor. Ortalaması 70 sınırının biraz altında olan adaylar okul uygun gördüğü takdirde bölüm hazırlık eğitimi alıp, başarılı olanlar lisans eğitime başlayabiliyor.
VTU’da İngilizce eğitim veren bölümlerden bazıları; inşaat mühendisliği, elektrik mühendisliği, çevre mühendisliği, havacılık mühendisliği, üretim mühendisliği. Yıllık eğitim ücretleri ortalama 3 bin ile 4 bin Euro arasında.
Varşova Sosyal Bilimler ve Psikoloji Üniversitesi (SWPS) - Polonya
Polonya’nın en büyük özel üniversitelerinden olan SWPS özellikle psikoloji alanında oldukça iddialı. Uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği okulların başında gelen SWPS yaklaşık 14 bin öğrenciye lisans ve yüksek lisans dallarında eğitim veriyor. İngilizce’si yeterli olmayan öğrenciler için de hazırlık eğitimleri bulunuyor. Yıllık eğitim ücreti 1.600 ile 3 bin 500 Euro arasında.
RWTH Aachen Teknik Üniversitesi - Almanya
Aachen Teknik Üniversitesi, 40 binden fazla öğrencisi ve 130 lisans ve master programıyla teknik ağırlıklı bir araştırma üniversitesi. Almanya’daki en büyük teknik üniversite. 1870’de kuruldu. Aachen Teknik Üniversitesi’nde çok sayıda branşta eğitim veriliyor. Öne çıkan alanlar arasında ağaç teknolojisi, bilgisayar mühendisliği, dil ve iletişim çalışmaları, ekonomi, elektrik mühendisliği, mineral ve kaynakları mühendisliği, tedarik teknolojisi ve otomotiv teknolojileri sayılabilir.
Clausthal Teknik Üniversitesi - Almanya
Clausthal Teknik Üniversitesi, özellikle madencilik alanında verdiği eğitimler ile tanınıyor. 1775’te kurulan üniversitenin 3 bine yakın öğrencisi, 420 akademik çalışanı ve 90 profesörü bulunuyor. Clausthal Teknik Üniversitesi’nin disiplinlerarası araştırmalara çok uygun bir yapısı var. Yabancı öğrenciler ve doktora adayları için yüzde 20’lik payıyla Clausthal Teknik Üniversitesi, uluslararası görünümde Alman üniversiteleri arasında önde geliyor. Çalışmalar için kişisel atmosfer, üniversite ortaklıklarının fazlalığı, kusursuz internet bağlantısı, bir öğrenci olarak bilimsel çalışmalara katılma olanağı gibi nitelikler bu okulu öğrenciler için çekici kılıyor. Öne çıkan branşlardan bazıları ise şöyle: Bilgisayar bilimi, ekonomi ve bilgisayar bilimi, endüstri mühendisliği, enerji teknolojisi, enerji ve tabii kaynaklar mühendisliği, işletme, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, malzeme bilimi, proses mühendisliği.
Münih Teknik Üniversitesi - Almanya
1868’de kurulan Münih Teknik Üniversitesi (Technische Universität München) Münih, Garching ve Weihenstephan’da kampüsleri bulunan kamuya ait bir araştırma üniversitesi. Özellikle mühendislik ve bilgi teknolojileri alanlarında Avrupa’nın ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan kurumda,154 bölümde eğitim veriliyor. Tüm öğrenciler için, yeni fikirler bulma, onları geliştirme ve hayata geçirmeye yönelik destek sağlanıyor. Münih Teknik, Almanya’nın en büyük 9 teknik üniversitesi arasında gösteriliyor. 7 bin 212 öğretim görevlisi, 437 profesör üniversitede çalışmalarını sürdürüyor. 2007 Nobel Kimya ödülü sahibi Gerhard Ertl gibi fizik, kimya, psikoloji ve tıp alanlarında Nobelli birçok bilim insanı üniversite bünyesinde bilimsel araştırmalarına devam ediyor. Öne çıkan bölümlerden bazıları şöyle: Mimarlık, inşaat mühendisliği, elektronik ve bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği ve makina mühendisliği, matematik, fizik ve hayat ve yemek bilimleri.
Justus Liebig Giessen Üniversitesi- Almanya
Justus Liebig Giessen Üniversitesi; 11 fakültesi ve 7 bilimsel merkezi ile doğa bilimlerinden hukuk, ekonomi, sosyal ve eğitim bilimlerine kadar alışılmışın dışında geniş bir uzmanlık dalı yelpazesine sahip. Giessen; tıp, veteriner hekimliği, tarım ve gıda bilimleri bölümlerinde oldukça iddialı.
Johann Wolfgang Goethe Frankfurt Üniversitesi - Almanya
Üniversite çok geniş bir yelpazede akademik programlar sunan, çeşitli konularda araştırma enstitülerine sahip, karmaşık problemleri çözümlemede disiplinlerarası yaklaşımlara odaklanmış, üst düzey bir araştırma üniversitesi. 130 farklı milletten 7 bin 53 yabancı öğrenci üniversitede eğitim alıyor. Goethe Üniversitesi’nde; Almanca, ampirik dilbilim, arkeoloji, arkeometri, bilgisayar bilimi, biyokimya, biyofizik, biyoinformatik gibi birçok farklı alanda onlarca bölüme yer veriliyor.