Yedi kitaptan oluşan toplu şiirleri ‘Başka Türlü de Olur’da bir araya getirilen Mehmet Can Doğan, çaktırmadan deneyenlerden, yani bir bakıma şiirin deneyselliğine iman etmiş olanlardan! O yüzden neredeyse hemen her kitabında başka bir şiirin mümkün olup olamayacağını denemiş, iyi de etmiş!
#Mehmet Can DoğanDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsYemeğin başlama saatine neredeyse yarım saat var ama herkes çoktan gelmiş, hatta koyu bir sohbete dalmış bile. Yılda bir kez, aralık ayında buluşup hem anıları yad ediyor hem de hayatlarındaki yenilikleri konuşuyorlar. Kimin torunu olmuş, kim kitap yazmış, kim bağ bahçeyle ilgileniyor, kim artık resim yapıyor... Onlar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ya da en bilinen adıyla Mülkiye’nin 1984 mezunları. Mülkiyeliler Birliği her yıl okulun kuruluş tarihi olan 4 Aralık’ta bütün mezunlar için bir balo düzenliyor ama ‘84 mezunları son dokuz yıldır bir ‘kaz partisi’nde de buluşuyor. Bu yemekte ‘iyi çiftçi’, ‘yılın şairi’ gibi ödüller vererek birbirlerini mutlu ediyor, eğitime destek olmayı da unutmuyorlar. Maddi imkânı yetersiz Siyasal Bilgiler öğrencilerine burs veren ekibin geçen pazar günkü yemeğine Mülkiye’nin 160’ıncı yaşı vesilesiyle biz de konuk olduk. Mezunlardan Erdal Batmaz, Cahit Yılmaz ve Nejla Anıl’a fakültenin geleneklerini, temsil ettiklerini, toplumda bıraktığı izleri sorduk. Mülkiye’nin neden ve nasıl efsaneleştiğini, Türk modernleşmesinde nerede durduğunu öğrendik.
#Ünsal OskayMarmara Üniversitesi Radyo TV Sinema Bölümü öğretim üyesi Göksel Aymaz’ın, popüler kültür ortamının sorunlarını çarpıcı, güncel örnekler üzerinden tartıştığı kitabı ‘Bilebilmenin Mutluluğu’ genişletilmiş baskısıyla yeniden raflarda... Aymaz’la buluştuk, Türkiye’nin bugününe popüler kültür ekseninden baktık.
#ShakespeareNefes kesen, insanı büyüleyen fotoğraflar... Tavrı olan, insanı derinden etkileyen fotoğraflar... Konuşan ve kendimizi sorgulamamıza sebep olan fotoğraflar... 2014’ten beri fotoğrafla profesyonel olarak ilgilenen Hasan Cem Araptarlı, bir dünya fotoğrafçısı. Dünyanın çeşitli yerlerinde, hikâyesini anlatmak istediği insanları, toplulukları çekiyor. Pasifik Okyanusu’nun su üzerinde yaşayan toplulukları, Afrika’nın kabileleri, bu en son kitabıyla da Hindistan’ın Çingeneleri... O sadece belgesel fotoğrafçısı değil, aynı zamanda bir hikâye anlatıcısı. ‘Indian Gypsies’ (Hindistan Çingeneleri) enfes bir çalışma. Sistemin kendisine biçtiği köle hayatını kabul etmeyen, tek aidiyeti ailesi ve özgürlüğü olan bir insan türünün görkemli direniş öyküsü... Tutkusunun peşinde koşan ödüllü fotoğrafçı Araptarlı’yı kutluyorum.
#YazarBaşlık, Marmara İletişim öğrencilerinden birine ait. Fakültenin tahliye edilecek Nişantaşı Kampüsü’ndeki bir duvara büyük harflerle yazmış. Marmara İletişim binası yıkılıp yerine rezidans yapılacak. Tahliye öncesi, öğrencileri ve hocalarıyla okulun geleneğini ve bu geleneği oluşturan efsanelerini andık...
#Ekşi SözlükNeden mesleklerinde kendilerini kanıtlamış doktorlar, avukatlar, farklı dallardaki uzmanlar bununla yetinmeyip mutlaka görünmek istiyorlar? Tayfun Atay’ın, son çalışması ‘Görünüyorum, O Halde Varım’daki tabiriyle, her canlı şöhreti tadacağına göre bu çırpınmanın bir anlamı kalıyor mu?
#KitapsanatFatsa’nın efsane belediye başkanı Fikri Sönmez’e çok benziyor, onun genci. Şundan biliyorum, yıllar yıllar önce konuşmuştum onunla. Muhtemelen tek röportajı ben yapmış ve TRT’den sürülmüştüm. Ovacık’ın ve de Türkiye’nin tek komünist belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, bana ‘Terzi Fikri’yi hatırlattı. Ovacık yolculuğum, hatırlattıkları, OHAL nedeniyle iptal edilen sanat günleri ve dahi bütün izlenimlerim…
#FatsaTürkiye’de teknoloji alanında çalışan kadınları daha fazlasını başarmaları teşvik etmek amacıyla geçen yıl Microsoft tarafından hayata geçirilen Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nın ikincisi geöen pazartesi günü gerçekleşti. Kimi turnike ve AKBİL’siz geçiş sistemi tasarladı kimi lüks ofisini bırakıp yerin altında madencilerle çalışarak onların güvenliklerini sağladı, kimi de kadınların erkeklerden talimat almadan çalıştığı bir dijital restoran kurdu. İşte dokuz farklı kategoride yüzlerce kadının yarıştığı gecede ödül alanlar...
#Türkiye’De Teknoloji Alanında Çalışan KadınlarMarmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen üç akademisyen Nişantaşı Kampusu’ndan alkışlarla uğurlanırken, okulun efsane hocalarından Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın fotoğrafıyla birlikte, ünlü kitabına atfen “Yıkanmak istemeyen çocuklarız” sözünün yer aldığı pankart açıldı.
#Gazetehaberleri