Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE’DEN ÖDÜL ALDI
Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi Müjde Esin
Bir gün Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın ‘Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım’ kitabını okudu ve hayatı değişti. Okuma yazma bilmeyen kadın ve kız çocuklarına yönelik ‘Eğitimpati’ platformunu kurdu. Farklı üniversitelerde okuyan öğrencilerin mentörlük sağladığı platform yüzde 80 başarı kazandı. Türkiye’de yaşayan mültecilere yönelik dil ve teknoloji eğitimiyle ülkeye entegrasyona yönelik yazdığı eğitim raporları, Refugee Council tarafından eğitim modeli olarak hayata geçirildi. İngiltere’deki akademik kariyeri sonrasında Londra’da yaşayan göçmen genç kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkânı yaratmak için KızCode projesini hayata geçirdi ve İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından 2015 yılının en iyi sorumluluk girişimi ödülünü kazandı. Ayrıca Türkiye’de ve yurt dışında dezavantajlı bölgelerde yaşayan 7-17 yaş arası 400 adet kız çocuğuna da dijital teknoloji ve yaratıcılık eğitimi verdi.
Kadınlara önerisi: “Yapamazsın” diyenleri dinleyemeyin. Geleceğin başarılı olacaklarını teknolojinin belirleyeceği çağımızda meslek seçimlerinde ön yargıları yıkacak yine kadınlar. Kapıyı mükemmel olmak değil, cesur olmak açıyor.
Müjde Esin
ANNELERE KODLAMA EĞİTİMİ
Jüri Özel Ödülü alan Teknolojik Anneler Derya Divrikli ve İpek Süer
Farklı meslekleri olmasına rağmen sosyal medya eğitimleri aldı, web sitesi yapmayı öğrenip teknolojinin hiç de korkulacak bir şey olmadığını gördüler. Teknolojinin ne kadar kolay olduğunu kadınlara anlatmak için sendikalı işçi kadınlara eğitimler verdiler. Birlikte bugüne kadar kadınlara teknolojiyi ulaştırmak için pek çok televizyon programı ve eğitimler yaptılar. Etkin sosyal medya kullanımı, hatta çocukları kodlama öğrenirken anneler yabancı kalmasın, kodlamanın ne olduğu hakkında fikir sahibi olabilsinler diye annelere kodlama eğitimleri düzenlediler. Bu çalışmaları teknolojikanneler.com sitesi üzerinden yaptılar.
Derya Divrikli
Kadınlara önerileri: Teknoloji korkulacak bir alan değil. Biz hiçbir teknoloji eğitimimiz olmamasına rağmen teknolojiyi anlatan bir portal oluşturduk. Biz yapabildiysek siz de yapabilirsiniz.
İpek Süer
DİJİTAL RESTORAN KURDULAR
Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi Prof. Dr. Pınar Yolum
Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı ve mamame.com.tr’nin kurucu ortağı. MamaMe AŞ. 67 kadının yaptığı yemekleri sattığı, buna ek olarak 20 part ve full time çalışanı olan bir dijital restoran. Kadınların kurduğu, finanse ettiği, teknolojik alt yapısını kurduğu, yarı ve tam zamanlı olarak yaklaşık yüzde 90’ı kadın 87 kişinin çalıştığı bir startup olan MamaMe’de hiçbir kadın, bir erkekten talimat almadan çalışıyor. MamaMe, 2018 yılında 700 kadını sistemine katmayı planlıyor. Hedefleri, kadın istihdamı ve teknolojik inovasyonuyla küresel bir marka haline gelmek.
Kadınlara önerisi: Kadınlar birbirlerine tutununca çok güzel projeler ortaya çıkıyor. Bu sebeple kadınların birlikte çalışmalarını, bunun için fırsat yaratmalarını çok önemsiyorum.
Prof. Dr. Pınar Yolum
İHA TASARLIYOR
Genç Teknoloji Yıldızı İlayda Demircioğlu
Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi, 9 Eylül Üniversitesi’nde gönüllü yazılım eğitimleri veriyor. Grubuyla birlikte robotlar tasarlayıp yazılımlarını gerçekleştiriyor, ayrıca otonom insansız hava araçları üretiyor. Panel ve bataryalar hariç tüm sistemlerin tasarımı ve üretimi ekibi tarafından yapılan araçlar üretiyor, her yıl bu araçlarla dünyanın üç farklı kıtasında yarışmalara katılıyorlar.
Kadınlara önerisi: Potansiyelimizin farkına varalım! Hedefleyip isteyince kadınların başaramayacağı hiçbir engel yok. İmkânsızlıkların duvarlarını yıkalım, teknoloji sektöründe daha girişken olalım ve kendimize güvenelim. Bunları yaptıktan sonra başarı kendiliğinden geliyor.
İlayda Demircioğlu
TEKNOLOJİ İLE MADENCİLİĞİ BİRLEŞTİRDİ
Yılın Başarılı Kadın CIO’su Figen Demirhan
Eczacıbaşı Esan’da bir dijital dönüşüm hareketi başlattı. Bu dönüşüm kapsamında artık teknolojiyle madenciliği entegre ediyorlar. Bu sayede hem daha güvenli çalışma ortamları yaratıyor hem de sürdürülebilir madencilik yaparak sektörde öncü uygulamalar geliştiriyorlar.
Kadınlara önerisi: Genç kızlarımıza iş hayatında kadın-erkek diye bir ayrımın olmadığını söylemek isterim. Kendi önlerine koyacakları tek engel, bu düşünceye inanmaları olacaktır.
Figen Demirhan
MARS’A RADYASYON KALKANI
Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı Deniz Gülbaharlı
Bluetooth Low Energy teknolojini kullanarak turnike ve AKBİL’siz geçiş sistemi tasarladı. Bu projeyle Yale Young Global Scholars programına katıldı, 2 bin proje arasından ikincilik ödülünü aldı. Pulsar yıldızları üzerine transit yöntemlerini simüle eden bir yazılım geliştirdi. Bir astronom bir ay gözlem yapıyorsa verilerini yazılımla geliştirmesi 6-7 ayı alıyor. Bu da işlerinin yavaş ilerlemesine neden oluyor. Yazılımda amacı, bu süreci kısaltmaktı. Bu sene mars kolonileri için radyasyonu engellemeye yarayan bir radyasyon kalkanı da geliştirdi. Yapay zeka ve robotik alanında ilerlemek istiyor.
Kadınlara önerisi: Kadın yazılımcılar çok dayanışmacı. Benim gibi gençlere, yazılım eğitimi veren oluşumları araştırmalarını ve yazılımcılardan destek almalarını öneririm. Ben internetten öğrenerek başladım, daha sonra çevremdeki ektinliklere katıldım, yeni insanlarla tanıştım ve kendimi geliştirdim.
Deniz Gülbaharlı
RAFLAR ONDAN SORULUYOR
Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider Aytül Erçil
Yarışmada bilişim sektörüne yaptığı katkılardan dolayı ödüle layık görüldü. Perakende için görüş odaklı teknolojiler geliştiren Vispera Bilgi Teknolojileri’nde marketlerde ürünün rafta bulunmaması, ürünlerin olması gerektiği konumda ve planlanan şekilde yer almasının kontrolü, raf paylarının hesaplanması gibi konularda yüzde 99’un üzerinde bir doğrulukla çözümler üretiyor. Gıda perakendesi firmalarının verimliliklerini arttırarak ciro kayıplarını önlüyor.
Kadınlara önerisi: Başarının olmazsa olmazlarından biri, sosyalleşme şebekelerinin parçası olmak. Bu konuda erkek meslektaşlarımız bizden 3-5 adım ileride başlıyorlar. Sosyal ağların, ahbaplık ilişkilerinin başarıdaki etkisini küçümsememek lazım.
Aytül Erçil
7.6 MİLYON LİRALIK EK KAZANÇ
Yılın Başarılı Yazılımcısı Elif Dürdane Koç
Yazılım mühendisi, Turkcell’de Dijital Servisler ekibinde çalışıyor. 32 milyondan fazla müşteri ve 100’den fazla kampanya için Pazarlama Optimizasyonu süreci başlattı, proje sayesinde Turkcell’e yıllık 7.6 milyon TL’lik ek kazanç sağladı. 2011’de Türkiye’deki ilk seçim uygulamasını yaptı, hatta o dönem App Store’da bir numara oldu, telefonlara Whatsapp’tan daha fazla indirildi. Kadın yazılımcı sayısının az olmasını bilgisayar mühendisliğinin kadın mesleği olarak görünmemesine bağlayan Koç, “Oysa ki bence kadınlar için çok uygun bir meslek çünkü günümüzde evden çalışmak yaygınlaştı” diyor.
Kadınlara önerisi: İşimi çok severek yapmak etrafınızdaki herkesi etkiliyor ve bir fark yaratıyorsunuz.
Elif Dürdane Koç
KURS MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜ
Bulut Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider Özlem Kalender
Coder Bilişim Akademisi’nde CIO olarak görev yapıyor. Kariyerine Microsoft yazılım ve bilişim teknolojileri alanında sınıf eğitimleri veren bir kurumda şube müdürü olarak başladı. Bu eğitimlerini daha çok öğrenciye ulaşmak için uzaktan senkron ve asenkron eğitime çevirerek bu alanda Türkiye’de ilk ve tek kurs olmalarını sağladı. Bu hizmetler sayesinde hem firmanın maliyetlerini ciddi oranda azalttı hem de öğrencilerin kurs maliyetlerini düşürmüş oldu.
Kadınlara önerisi: Geleceğin en parlak mesleklerinden olan bilişim ve yazılım alanında mutlaka kendinizi geliştirin.
Özlem Kalender
DEĞİŞİM PROJESİNİ YÜRÜTTÜ
Engelleri Aşan Kadın Serpil Gümüş
Türkiye’de engelli olup yöneticiliğe gelen kadın sayısı az ama Gümüş bunu başardı. Pronet Güvenlik Hizmetleri bünyesinde başlatılan ‘Değişim Projesi’nde Değişim Proje Müdürü ve Proje Yönetim Ofisi Müdürü olarak görev yaptı, değişim sürecindeki bulut bilişim projelerinin yürütülmesi görevini üstlendi. Şu an IT proje yönetim ofisinin müdürü.
Kadınlara önerisi: Teknoloji kadınlara uygun bir meslek. Trendlere ayak uydurmak değil de, ‘ben ne istiyorum’a bakmak lazım. Başarılı kariyer elde etmek de şart değil, mutlu olun, sevdiğiniz işi yapın ‘Azıcık işim, kaygısız başım’ da pek çok insan için doğru.
Serpil Gümüş
TEKNOLOJİDE KADININ VARLIĞINI GÜÇLENDİRMELİYİZ
Doğan Grubu Deneykent Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hande Sabuncuoğlu: Aydın Doğan Vakfı olarak, toplumsal sorumluluk projelerinde her zaman daha iyi, daha güzel ve daha insanca yaşanacak bir dünyaya katkı sağlayabilmeyi hedefliyoruz. Bunun da temel yolunun cinsiyet eşitliğinden geçtiğine inanıyoruz. Teknoloji bu kadar hızla gelişirken, bizim hala kadınların eğitimi ya da iş dünyasına katılımı konusunu tartışıyor olmamız üzücü belki ama bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada önemli bir sorun. Evet, kadın eğitim hayatında olmalı, iş dünyasında olmalı, yönetimde olmalı. Bu doğrultuda teknolojide kadının varlığını güçlendirmeliyiz.
Hande Sabuncuoğlu
YARIŞMA BAŞKA ÜLKELERDE DE HAYATA GEÇİYOR
Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nı düzenleyen Microsoft’un Kurumsal İletişim Müdürü Aslı Arbel ve Microsoft Office Pazarlama Grup Müdürü Çiğdem Kayalı: Bu yarışmaya katılmak için illa bir buluş veya uygulama geliştirmiş olmak gerekmiyor. Hangi metot kullanılmış, bu metot yenilikçi ve sürdürülebilir mi, yarışmacı teknolojiyi kullanarak kendi hayatında ve çevresinde bir fayda elde etmiş mi, bunlara baktık. Birleşmiş Milletler’den ve Microsoft’tan ödül aldık, bu yarışma şimdi başka ülkelerde de hayata geçecek. Kendi kendine engelleri aşan, çevresinde fark yaratmış çok kadın var. Geçen sene, işaret dilini tercüme eden yazılımıyla ödül alan Neval Çam’ın hikâyesinden esinlenen kız çocukları oldu. Hatta Neval şimdi Stanford’a gidiyor. Bu sene Yılın Başarılı Kadın CIO’su ödülünü alan Figen Demirhan Kanyon’da 26. kattaki lüks ofisini bırakıp yerin 800 metre altında maden işçileriyle çalışmaya başladı, şimdi o işçiler için iş güvenliğini sağlıyor. Biz bu örnekleri göstererek kadınlara bu ilhamı vermek istiyoruz. Bu sene KAGİDER ve Aydın Doğan Vakfı da yanımızda; daha fazla kişiye ulaşmak ve onları tetiklemek istedik.
Aslı Arbel
Çiğdem Kayalı