Bugüne kadar profesyonel rehber, seyahat yazarı, tarihçi ve televizyon programcısı kimliğimle 142 ülkeyi gezme şansım oldu. Tarihinden, doğasından, sanatından, mimarisinden etkilendiğim rotalar gördüm. Turizme emek veren bir gözle baktığım için farklı kategorilerde birçok otelde kaldım. Bugün bu oteller içinden en beğendiklerimi anlatmak istiyorum. Bu satırların, bir hayalin peşinden doğru adımlar atarak neler yapılabileceğini göstereceğini, bana olduğu kadar, sizlere de ilham olacağını düşünüyorum.
#Saffet Emre Tonguçİtalya’nın en büyük mimari dönüşümlerinden birini başlatan, 30 farklı Ortaçağ yapısını yeniden tasarlayan ünlü Bolza ailesi mensubu mimar Kont Benedikt Bolza ile bin yıllık bir kaleden dönüştürdüğü Reschio Otel’de bir araya geldik. İşte İstanbul âşığı aristokrat ile sohbetimizden anekdotlar.
#Kont BenedıktÖzellikle son yıllarda gösteri dünyasının bazı kadın yıldızlarının yaptığı itirafları hatırlarsınız. Bunların geneli de kariyerlerinin ilk adımında uğradıkları tacizlerle ilgili. Birçoğu, yapımcı ya da yönetmenlerin daha iyi rollerde oynayabilmeleri karşılığında kendilerine "ahlaksız tekliflerde" bulunduğundan yakındı.
#Monica BellucciŞubat ayının tam ortasında, kışa inat sevginin sıcaklığını anımsamak benim çok sevdiğim bir gelenek. 14 Şubat’ı romantik bir ilişkinin gerekliliğinin ötesinde önce kendimizi, sonra sevdiklerimizi hatırladığımız bir gün olarak görmeyi tercih ediyorum. Bugün de seven kalplere, yurtdışında bu özel günü unutulmaz anılarla süsleyebilecekleri otel önerileri hazırladım. Farklı coğrafyalardan adresleri sizlerle paylaşmak isterim.
#SeyahatYola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#Seyahatİtalya gibi gastronomisi konusunda tutucu, yüksek çıtalı bir ülkede, en önemli yeme-içme oluşumlarından birinde yer edinebilmiş bir isim Elvan Uysal Bottoni… Türkiye’de üretilen zeytinyağlarıyla alakalı şahane yorumlar yapan Elvan, şimdi kendi yağını da üretiyor. İşin en güzel kısmıysa ülkemizdeki üretim kalitesini herkes için yükseltmek istemesi.
#Zeytinyağıİtalya’nın sembollerinden biri, lazanya... Kendini farklı damaklara sevdiren bu yemeğin çeşidi de çok! Kimi yerlerde kıyma yerine mantar kullanılır, domates sosu yerine pesto sosla yapan da var. Ben bu hafta size, kızarmış patlıcanlı, ricotta peynirli ve bol domates soslu bir versiyonunun tarifini vereceğim. Sicilya’ya özgü, nefis bir lazanya bu... Eminim çok hoşunuza gidecek.
#LazanyaGeçen hafta Bergamo’nun 3 Michelin yıldızlı restoranı Da Vittorio’nun şefi sahibi Enrico (Chicco) Cerea’nın restoranını ayakta tutma çabalarına, sektörün geleceğiyle ilgili görüşlerine yer vermiştik. Bu hafta konuşmamızın daha keyifli noktası var önümüzde: Zeytinyağı. İtalya’nın en iyi restoranlarından biri olup da zeytinyağını mutfağının tam kalbine oturtmamak imkansız. Chicco “zeytinyağı mutfağın hem temeli hem de ilk adımıdır” diyor.
#Zeytinyağıİtalya’nın şarap bölgeleri arasında tartışmasız lider! Chianti kadar kalabalık değil. Yemekler Friuli’den daha iyi, tepeleri kaplayan bağları, korularıyla doğası Umbria ve Sicilya’dan daha yeşil. Kuzey batıdaki bölgelerden Piedmont’ın tam merkezinde. Beyaz trüfleri, taze makarnalarıyla meşhur Barolo ve çevresi gastronomik cennetlerden.
#Seyahatİstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Şiir Derneği işbirliğiyle gerçekleşecek, 11. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali 12 Şubat’ta başlıyor. Festivalin bu yıl ki konuk ülkesi Azerbaycan. Festivale 12’si yurtdışından, 11’i Türkiye’den olmak üzere 23 şair ve yazar katılacak.
#Edebiyat