Ülkemizdeki tüm fine dining (üst düzey mutfak) şefleri ona saygı ve hatta daha ötesinde hayranlık duyuyorlar. Çoğunun da yolu bir şekilde onun mutfağından geçmiş. Bu yaz yeni açtığı Ayla by Aret Sahakyan ile Bodrum’un uluslararası gastronomi destinasyonu olma yolculuğuna büyük katkısı olan Aret Şef’i gelin daha yakından tanıyalım..
#Ebru ErkeKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni Adana’da düzenlenen etkinlikle başlattı. Bakan Ersoy, “Adana’da bin sanatçı, Türkiye genelinde 40 bin sanatçı katılacak. 8 ayda 7 bine yakın etkinlik gerçekleşecek” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür Yolu Festivali, bu yıl 40 bin sanatçının katılımıyla 16 şehre yayılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali 2024’ yılı tanıtım toplantısında, “Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaşatacağız” dedi.
#Kültür Yolu FestivaliYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaInternatıonal 2. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin geçen yılki ilk döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e “Geçen hafta Gaziantep’teydim. Onlar mükemmel yapıyorlar, yemekleri de farklı, Gaziantep’le mücadele etmek zor iş” demiştim. O da bana “Sen gelecek seneyi gör, onları aşarız, burası turizmin başkenti, bundan sonraki hedefimiz kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapmak” demişti.
#Foodfest AntalyaTürkiye’nin en iddialı restoranlarından biri olmaya hazırlanan BİZ İstanbul, Murat Tabanlıoğlu’nun tasarımıyla AKM’nin en üst katında kapılarını açtı. İşte tüm detaylarıyla Taksim’in gastronomik hayatını dönüştürmeye hazırlanan restorandan ilgi çekici anekdotlar...
#Murat TabanlıoğluEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi Festivali8 bin 500 yıl geçmişi olan, 9 Eylül’de Türk Ordusu’nun Büyük Atatürk’ün komutuyla kurtarıp ülkeyi bağımsızlığa taşıdığı, cumhuriyete giden yolun ve dünyada barış sayfasının açılmasını sağladığı İzmir, her zaman ülke gündemindedir. Gözler hep üzerindedir... Politikacılar da büyük önem verir gözde kentimize. Nitekim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavvat Dervişoğlu İzmir milletvekilidir. Her partiden kurmayları da barındırır İzmir.
#1Geçen hafta sonu uluslararası gastronomi derneği ‘Chaîne des Rôtisseurs’un Bodrum’da ilk kez bir yemeği düzenlendi. Hilton’un lüks koleksiyon markası LXR Hotels & Resorts’un dünyadaki dördüncü oteli Susona Bodrum’un restoranlarından Malva’da gerçekleşen yemeğe derneğin Türkiye Başkanı Yves Léon başta olmak üzere yurt içinden ve dışından 60’ya yakın üyesi katılmıştı.
#Müge AkgünYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanMasterChef’in yakaladığı başarı, gastronomiye olan ilgiyi her yıl arttırıyor ama ön plana çıkmayan farklı etkileri de var. Sıfır atığa önemle eğiliyor ve dünyada gıdanın 3’te 1’inin kullanılmadan çöpe gitmesi konusunda alınması gereken önlemleri paylaşıyoruz. Coğrafi işaretli yöresel ürünlere dikkat çekip özvarlıklarımıza sahip çıkmanın önemini anlatıyoruz. Usta-çırak ilişkisinin, ekip çalışmasının; kazanırken tevazunun, kaybederken sebatın önemini yemek üzerinden işlemeye çalışıyoruz.
#Yemek Programları