Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer tehdidi sonrası ABD'den 'saldırının felaket sonuçları olur' uyarısı geldi. Peki ABD'nin bahsettiği felaket sonuçlar neler? Rusya nükleer saldırı emri verdiğinde Batı'nın buna cevabı nasıl olacak? Dikkat çeken tahminler...
#RUSYAMülteci olarak geldiği ABD'de bürokrasinin en önemli figürü haline gelen Madeleine Albright geçtiğimiz günlerde 84 yaşında hayatını kaybetti. Albright, Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan 'Yeni dünya'nın en önemli temsilcisiydi. Kimilerine göre kahraman, kimilerine göre ise Bosna, Irak ve Ruanda İç Savaşlarında oynadığı rol nedeniyle "düşman" olarak görülen ve dünya siyasetine yön veren ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Albright'ın hayatı...
#Madeleine AlbrightRusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğinin sinyalini verdiği andan itibaren dünya tek bir soruya odaklandı: Bundan sonrası için Putin'in aklında ne var? Bu sorunun cevabı sadece savaşın değil Avrupa'nın ve dünyanın geri kalanının uzun vadeli kaderini belirlemeye aday. Geçtiğimiz günlerde Kremlin'in iç yüzünü en iyi bilenlerden biri olan Rus gazeteci Mihail Zigar'ın kaleme aldığı bir yazı da Putin'in ruh haline ve kafasından geçenlere dair çarpıcı detaylar içeriyordu. İşte çok ses getiren o yazıdan kritik ayrıntılar ve dünyayı bekleyen olası sonuçlar...
#Vladimir PutinABD'de yayınlanan yeni belgeler Ulusal Sağlık Enstitüsü ile Wuhan'daki laboratuvarın ilişkisinin bir kez daha masaya yatırılmasına neden oldu. Pandemi konusunda ülkenin en yetkili ismi olan Fauci'yi hedef alan Senatör Rand Paul, 'Bize yalan söyledi' dedi ve Adalet Bakanlığı'na 'Fauci'nin Kongre'ye verdiği ifadesini gözden geçirin' çağrısında bulundu.
#DünyaKoronavirüsün Çin'deki bir laboratuvardan yayıldığına dair senaryo günden güne güçlenirken, dikkatler Vuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki araştırmalar üzerinde yoğunlaşıyor. Vuhan'ın büyük sırrı neydi? Merak edilenleri 8 soruda özetledik...
#Gain Of FunctionRusya Ulusal Araştırmalar Nükleer Üniversitesinden Rus fizikçiler, nükleer reaktörlerin uzaktan izlenmesinin doğruluğunu neredeyse bin kat artıran bir dedektör geliştiriyor. Fizikçiler, eylül ayında gerçekleştirdikleri bir dizi deneyle elastik tutarlı nötrino saçılımının ağır çekirdekler üzerindeki etkisine dayanan bir yaklaşımla yeni iki aşamalı emisyon dedektör ile nötrino kontrol yöntemini iyileştirmeyi başardı. Yeni dedektörle evrenin sırlarını keşfetmek için bir adım daha atıldı.
#FizikçiEnerji Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile enerjide Ar-Ge yatırımlarını hızlandırıp güçlendirmeyi hedefliyor. TENMAK ile enerji ve maden alanındaki inovasyon ihtiyacı kamu, özel sektör ve akademi iş birliğiyle karşılanacak.
#Türkiye Atom Enerjisi KurumuHerkesin aklına ilk gelen soru, “Antarktika çok mu soğuk?” oluyor. Evet, soğuk. Kışın eksi 85’i buluyor. Allah’tan yanımıza biraz Antep fıstığı, İslahiye üzümü ve kırmızı Antep biberi almıştık. Bunlar soğukta içimizi ısıttı. Turistik bir yer değil, en fazla penguenlerle fotoğraf çekebilirsiniz! İnternet bağımlıları için hayat zor, TV, radyo, internet yok.
#Antarktikaİran'ın nükleer programına karşılık verme yarışı içine giren Suudi Arabistan'ın bu alanda teknoloji transferi için ABD dışında alternatif arayışında olduğu iddia ediliyor. Öte yandan Washington merkezli Silahların Kontrolü Derneği üst düzey yöneticisi Darly Kimball, "ABD'nin nükleer teknoloji için görüşmeler yaptığı" ileri sürülen Suudi Arabistan'ın, Amerikan yasalarının gereklilikleri nedeniyle anlaşmaya çok istekli olmadığı ve bu nedenle alternatiflere yönelebileceği değerlendirmesinde bulundu.
#ABDRusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI), Finlandiya’daki Oulu Üniversitesi ve St. Petersburg Fizik ve Teknik Enstitüsü’nden bilim insanları, yaptığı araştırmada nötron monitörleri ve PAMELA Uydu Projesi tarafından tespit edilen uzay ışıklarının güneş modülasyonlarının etkilerini karşılaştırdı.
#BilimTanecik hızlandırıcısı Relativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı (RHIC) kullanımıyla ilgili yapılan araştırmalar, evrenin Büyük Patlama sonraki halinin neredeyse ideal sıvı olma niteliği taşıyan ve ‘kuark-gluon plazması’ olarak adlandırılan bir nevi ‘çorba’ olduğunu ortaya koydu.
#EvrenPişirdiğiniz yemeğin ardında nasıl bir bilim yatıyor? İşleri erteleme alışkanlığından nasıl kurtulursunuz? Makinelerin öğrenmesini mümkün kılan teknolojinin temeli ne? Bunların yanıtlarını Harvard ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden almak ister misiniz? Cevabınız evetse, önde gelen ‘Kitlesel Çevrimiçi Açık Dersler’ platformu edX’in seçtiği 2018’in en iyi derslerine bir göz atalım.
#MITKüçük yaştaki çocuklar taciz, tecavüz mağdurları olarak gündemde. Sadece 2016’da Adli Tıp’a gelen çocuk cinsel istismar vakası 40 bin 64 ve yalnız 13 bin vaka cezalandırılabildi. Suçlular bazen baba, bazen öğretmen gibi en yakınlar olabiliyor. Önlem olarak hazırlanan tasarıdaki maddelerden biri de ‘kimyasal hadım’... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Oral’la pedofiliyi konuştuk. İngiltere Adalet Bakanlığı’yla çalışan Newcastle Upon Tyne Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Don Grubin ve dünyanın en önemli tıp fakültelerinden İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde, pedofiliyi önlemek için araştırmalar yapan ekibin başındaki Dr. Christoffer Rahm da sorularımızı yanıtladı. İşte 360 derece pedofili ve kimyasal hadım...
#GazetehaberleriKuzey Kore rejimi, dün şu ana kadarki tahrip gücü en yüksek nükleer denemesini gerçekleştirerek, kendisini “termonükleer devlet” ilan etti. Güney Koreli ve Japon uzmanlar son denemenin yol açtığı sarsıntının öncekinden 10 kat daha şiddetli olduğunu açıkladı. Teste sert tepki gösteren ABD Başkanı Trump, bu ülkenin ABD’ye tehdit olmaya devam ettiğini söyleyerek, “Kuzey Kore haydut bir devlet” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...