Güncelleme Tarihi:
Ulusal Halk Kongresi sözcüsü Li Zaoşing, birçok ülkenin yıllık milli gelirinden fazla olan bütçenin, barışçıl ve savunma odaklı bir askeri politika için kullanılacağını söyledi.
1,3 milyar nüfusa sahip olduklarını hatırlatan Zaoşing, harcamaların nüfusa oranlandığında ulaşılan rakamın, diğer gelişkin ülkelerdekine göre düşük olduğunu belirtti.
Çin'in savunma bütçesinin, gayri safi milli hasılasının yüzde 1,2'sini oluşturduğunu ifade eden Zaoşing, ABD ve İngiltere için bu oranın yüzde 2'den fazla olduğunu hatırlattı.
1990'yı yıllardan bu yana geçen 22 yıllık sürede, savunma harcamalarının artış oranı, yalnızca iki defa tek haneli rakamları gördü.
BÜTÇENİN ARTIŞ HIZINDA DÜŞÜŞ VAR
Çin'in 2012 savunma harcaması artışı geçen yıla oranla daha düşük tutuldu. Ülkede geçen yıl savunma harcamaları yüzde 12,7 oranında artırılmıştı.
Çin'in savunma bütçesinin 100 milyar sınırını aşması, ABD'li yetkililerin Asya-Pasifik bölgesine "stratejik bir geri dönüş"ten bahsettikleri bir döneme denk geldi.
ABD yönetimi ise 2013 yılında Pentagon'un bütçesini 524,5 milyar dolar olarak açıklamıştı.
"GERÇEK HARCAMA DAHA FAZLA"
Stokholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor.
Çin'in nükleer araştırmalar gibi bazı kalemleri savunma bütçesinden ayrı tuttuğunu belirten Enstitü'ye göre, gerçek artış çok daha fazla.
Reuters haber ajansı ise bazı uzmanların savunma bütçesindeki gerçek artışın yüzde 50 civarında olduğuna dair görüşlerine yer veriyor.
ÇİN'İN KOMŞULARI RAHATSIZ
Çin'in komşuları ise askeri harcamaların artırılmasından rahatsızlık duyuyor. Bölgenin bir diğer lider ülkesi olan Japonya ve Pekin yönetiminin resmen tanımadığı Tayvan, büyüyen Çin ordusunu kaygıyla izleyen ülkelerin başında yer alıyor.
Öte yandan yapılan araştırmalar 2015 yılında, Çin'in askeri harcamalarının, komşusu 12 Asya Pasifik ülkesinin yaptığı harcamanın toplamından daha fazla olacağına işaret ediyor.