Güncelleme Tarihi:
Harvard, MIT ve Stanford gibilider üniversitelerde çalışmalar yapan tecrübeli bilim insanlarının derslerine girmek için oraya gitmenize gerek yok. ‘Kitlesel Çevrimiçi Açık Dersler (MOOC)’, internet bağlantısı olan herkese, alanının en iyi uzmanlarından, en sıra dışı konularda bilgi ve deneyim kazanma fırsatı veriyor. Dünyanın önde gelen MOOC platformlarından edX, 2018’in en iyi çevrimiçi derslerini seçti. İşte o programlar:
YAPAY ZEKÂNIN SIRLARINI ÖĞRENİN
Son yıllarda yapay zekânın kazandığı ivmeyle birlikte ‘makine öğrenmesi’ de geleceği şekillendirmesi muhtemel alanların başında yer alıyor. California San Diego Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Sanjoy Dasgupta’nın verdiği ‘Makine Öğrenmesinin Temel İlkeleri’ dersi, bu konuda kendini geliştirmek ve bu teknolojinin temel ilkelerini öğrenmek isteyenler için kaçırılmaması gerekenler arasında.
PROGRAMLAMA İÇİN İYİ BİR BAŞLANGIÇ
Dokuz hafta süren ‘Pyton’a Giriş’ dersi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Elektrik Mühendisliği bölümünden dünyaca ünlü akademisyenler tarafından veriliyor. Prof. Dr. John Guttag, Prof. Dr. Eric Grimson ve okutman Ana Bell’in anlattığı ders, Pyton programlama dilini gerçek dünya analitik problemleri çerçevesinde etraflıca öğrenebileceğiniz kapsamlı bir müfredata sahip. Veri yapısı ve bazı basit algoritmalarla ilgili konularda da aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
BESLENME BİLMECESİNİ ÇÖZÜN
Sekiz hafta süren ‘Beslenme ve Sağlık: Aşırı Beslenme İle Makro Besin’ dersi, günümüzün en kritik konularından olan beslenme bilmecesini ele alıyor. Hollanda Wageningen Üniversitesi’nden insan beslenmesi konusunda uzman Prof. Dr. Sander Kersten’in verdiği derste, karbonhidrat, yağ ve proteinle ilgili kapsamlı konuların yanı sıra sağlıklı beslenme ve kilo başlıkları da yer alıyor. Özellikle gıda endüstrisinde çalışanların ilgilisini çekebilecek makro besinlerle ilgili bölümler dikkat çekici.
DOĞAYI BİR PROFESYONEL GİBİ ÇİZİN
edX’in 2018’de en iyi kitlesel çevrimiçi dersler arasında gösterdiği ‘Doğa, Bilim ve Kültürü Çizmek’ aynı zamanda en renklisi de. Newcastle Üniversitesi Doğal Tarih İllüstrasyonu Programı’ndan Bernadette Drabsch ile Andrew Howells’ın verdiği ders, doğayı bir profesyonel illüstratör kadar güzel kağıda aktarmak isteyen, resim sanatı meraklıları için bir kenara not edilmeli. Peki, derste neler anlatılıyor? Bilimsel gözlem becerileri, taslak teknikleri, konsept taslak geliştirme ve doğal tarih illüstrasyonları için kompozisyon gibi birçok başlıkta doyurucu bir içerik sizi bekliyor.
YARINLARA BIRAKMAKTAN KURTULUN
Şimdi söyleyeceğimiz ders, sizi oldukça şaşırtacak. ‘Hayallerini Yakala: Erteleme Alışkanlığını Nasıl Sona Erdirecek ve Hayal Ettiğin İşe Kavuşacaksın’ dersini, herhangi bir bilim dalıyla ilişkilendirmek biraz zor olabilir. Nükleer Ulusal Araştırmalar Üniversitesi’nden insan kaynakları uzmanı Pavel Kochkin tarafından verilen ders, özetle bahane aramayı bir kenara bırakmanın yollarını anlatıyor. Sorumluluk sahibi olarak, kendi kariyerimizle ilgili etkili kararları nasıl alabileceğimizin anlatıldığı ders, beş hafta sürüyor. Ayrıca hata yapma korkusunu yenebilme yöntemleri ve bardağa dolu tarafından bakmanın inceliklerini de öğretiyor. Eğer
işlerinizi yarınlara bırakıyorsanız, bu ders işinize yarayabilir.
NEDİR BU BLOCKCHAIN?
Blockchain teknolojisi, son zamanlarda özellikle sanal para birimlerindeki yükselişle birlikte çok konuşuluyor. Ancak bu teknolojinin tam olarak nasıl işlediği konusunda soru işaretleriniz olabilir. Alanın profesyonelleri tarafından anlatılan ‘İş Dünyası İçin Blockchain’ dersi, sekiz hafta sürüyor. Konuyla ilgili teknik detaylar, sektörler arası blockchain teknolojilerini geliştirmek için oluşturulmuş açık kaynak kodlu ortak bir çalışma olan ‘Hyperledger’ ve bu teknoloji için son dönemde ortaya çıkan güncel yazılımlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
İYİ BİR PROJE YÖNETMEK İÇİN
Proje Yönetimi, bugün iş dünyasında başlı başına bir alan. Rochester Teknoloji Üniversitesi’nden uzman Leonie Fernandes’in verdiği ders, proje yöneticisinin görev ve sorumluklarıyla bir projeyi planlama ve sona erdirme gibi konuları kapsıyor. Proje yönetiminde risk, kalite, maliyet, kaynak ve iletişim gibi kavramlar da işleniyor.
YEMEĞİN ARDINDAKİ MUHTEŞEM BİLİM
Geleneksel ve modern pişirme teknikleri ile bunların arkasındaki bilimi merak ediyorsanız, tam sizlik bir dersten bahsediyoruz. Pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal temeller, pişirmenin yemek dokusunu değiştirmesi gibi birçok konuda içeriğin yer aldığı ‘Bilim ve Yemek’ dersi, altı hafta sürüyor. Harvard Üniversitesi’nin önde gelen fizik, kimya mühendislerinin katkılarıyla, yemek bilimi için hazırlanan en iyi MOOC’lardan biri.