Japon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiTokyo yemek maceralarımızın son bölümüne geldik, bugün sokaktayız. Tokyo’da sokak yemeği için favori noktam Tsukiji Balık Pazarı. Birkaç yıl önce dünyanın en iyi orkinoslarının geldiği balık pazarı yeni yerine taşındı ama bu pazarın dışında konuşlanan Tsukiji Market hâlâ sokakta, turistlere Japonya’nın deniz ürünü ağırlıklı lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
#Somer SiviroğluJaponya’da erişte işi gastronomik bir hedefe yönelmiş. Üç farklı şekli var: Ramen, soba ve udon. Ramen hemen herkesin favorisi. Her yiğidin yoğurt yiyişi gibi her ramen’cinin farklı bir stili var. En lezzetli tarafı olan çorbası için farklı et, kurutulmuş balık ve sebzeler kullanılıyor.
#JaponyaBu eğitim yılının ilk molası başladı. Hafta sonlarıyla beraber 9 gün sürecek ara tatili güzelleştirecek aktivitelere birbirinden lezzetli yemekler de dahil elbette. Yazarlarımız Didem Şenol Tiryakioğlu, Somer Sivrioğlu ve Gülay B. Altan çocuklarıyla birlikte gitmekten keyif aldıkları adresleri paylaşıyor.
#Didem Şenol TiryakioğluTayland 1238 yılında Sukhothai Krallığı adıyla kuruldu. Ülkenin başkenti Bangkok, milli marşı ise Phleng Chat Thai'dir. Resmi olmayan verilere göre, Tayland'ın nüfusu 540 milyon 239 bindir. Tayland hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TaylandDublin’e uçakla gidenler çoğunlukla fark etmeden İrlanda’nın ikinci büyük kentinin üstünden geçer. Güneydeki bu şehir bir hafta sonunu ayırmaya değecek kadar güzeldir. İsyankâr ruhu ve İrlanda kimliğiyle gurur duyan Cork, göçle birlikte hızla kozmopolit görünüme bürünüyor. Lee Nehri boyunca Asya, Afrika, Ortadoğu kimliği belirgin yerleşimler kuruldu. Bir zamanlar barlardaki tüm kupalar Beamish ve Murphy’s biralarıyla dolardı, şehirde hızla çoğalan yeni restoranlarla birlikte butik biralara ilgi arttı.
#CorkAsya ülkelerinin turistleri durumu fark etti bile: Japonya’da görülmesi gereken yeni şehir Osaka. Ziyaretçi sayısı hızla artıyor. Rehber kitaplardaki öneriler doğrultusunda Kyoto ve Nara’yı tercih edenler ülkenin üçüncü büyük şehrini yenilenen yüzüyle göremiyor. Sadece Japonya’ya özgü etkinlikler, kültürel zenginliklerin yanı sıra güzel kafeler, barlar, restoranlar, butiklere bakılırsa Osaka’nın yıldızının gittikçe parlamasına şaşırmamak lazım.
#36 Saatte Osakaİstanbul’da yaşayan Avukat Serhat Sarısözen (33), tiyatro, edebiyat ve sporun yanı sıra seyahatle ilgileniyor. Türkiye ve dünyada çok sayıda yer gezdi. Hakkında birçok kitap okuduğu Japon kültürü hep merak ettiği bir konuydu. Sonunda bu merakının peşinden ülkenin en büyük ikinci şehri Osaka’ya gitti. Yüksek binaların altındaki yeraltı yaşamına, yemeklerine, mütevazı halkına hayran kaldı.
Tayland’ın Udon Thani şehrinde iki Türk vatandaşı, sahte kredi kartlarıyla iki bankanın ATM’lerinden para çaldıkları için tutuklandı. Çağdaş Kuvayda (27) ve Süzer Eşref (43) adlı Türk dolandırıcılar Udon Thani’nin Muang semtindeki bir otelde dokuz sahte kredi kartı, 350 dolar nakit para, kredi kartı kopyalayıcı ve iki adet laptop bilgisayar ile yakalandı. İl Emniyet Müdürü Detnarong Sutthchanbancha verilen bilgileri doğruladı.
#Dolandırıcıİkinci kez İstanbul’la buluşmaya hazırlanan “Bicycle Film Festival” (Bisiklet Filmleri Festivali), 14 Eylül Cumartesi akşamı KüçükÇiftlik Park’ta yapılacak Blonde Redhead konseri ile başlıyor. Bu yıl da Hollanda Başkonsolosluğu işbirliği ile gerçekleşecek olan festival, 14 - 17 Eylül tarihleri arasında İstanbullulara müzik, sinema ve sporla dolu 4 gün yaşatacak.
Uzakdoğu mutfağına ilk başlarda “Damak tadımıza uymaz” diyerek soğuk yaklaştık. Hatta “Hatır için çiğ tavuk yerim ama çiğ balık asla” diye dalga bile geçtik. Ama artık durum değişti. Çin, Japon, Tayland derken tüm Uzakdoğu lezzetlerine alıştık. Özellikle suşiye bayıldık. Bu hafta Türkiye’de yaşayan Uzakdoğululara, bu mutfağın yerli tutkunlarına, yemek yazarları ve gurmelere ‘En iyi 10’ mekânı sorduk. Japon mutfağı bir adım öne çıktı. Ortaköy’deki Zuma zirveye yerleşti.
Japonya’nın üçüncü büyük kenti Osaka, Büyük Okyanus kıyısında, Yodo Nehri’nin denize döküldüğü noktada. Ülkenin ticaret merkezi olarak biliniyor. Subtropikal iklime sahip. Mayıs, ekim arasında çok sıcak ve nemli oluyor. Uluslararası bir firmada iletişim danışmanı olarak çalışan, işi gereği dünyayı gezen Belin Alev, Osaka’nın sonbahar atmosferini yazdı.
Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya yaptığı ziyaretten sonra batışı (1890) iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi sembolü kabul ediliyor. 2010’da bu olayın 120. yılı nedeniyle Japonya Yılı’nı kutlayacağız. Japonya Başkonsolosluğu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 950 Japon’a karşılık Japonya’da 10 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Japon kültürüyle birlikte Japon mutfağı da Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Japon yemeği sunan mekanların sayısı da giderek artıyor. Japon mutfağı denilince akla hemen suşi geliyor ama bu mutfakta daha pekçok lezzet var.