GeriSeyahat Japon mutfağının en iyi 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Japon mutfağının en iyi 10 adresi

Japon mutfağının en iyi 10 adresi

Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya yaptığı ziyaretten sonra batışı (1890) iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi sembolü kabul ediliyor. 2010’da bu olayın 120. yılı nedeniyle Japonya Yılı’nı kutlayacağız. Japonya Başkonsolosluğu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 950 Japon’a karşılık Japonya’da 10 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Japon kültürüyle birlikte Japon mutfağı da Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Japon yemeği sunan mekanların sayısı da giderek artıyor. Japon mutfağı denilince akla hemen suşi geliyor ama bu mutfakta daha pekçok lezzet var.

MÄ°YAKO

İsmi Japonca’da
baÅŸkent demek

Restoran 1991’den bu yana İstanbul Swissotel The Bosphorus’da. Türk  aşçıların hazırladığı Japon mutfağı dışında Çin mutfağından da örnekler yer alıyor. Nigiri ve maki suşi, saşimi, tempura, deep fried sebze veya balık, teppenyaki ızgaraları bulunuyor. Shabu shabu ve sukiyaki tabakları konuk masalarında hazırlanıyor. Japonların pirinç rakısı sake, yemeklerle birlikte sıcak veya soğuk olarak sunuluyor. Özel günlerde set mönü ve grup rezervasyonlara indirim uygulayan Miyako’da spesiyaller 22- 52 ve set mönüler 63 - 70 lira. (212) 326 33 05.

ITSUMI

Konuklarını yazın Reina’da ağırlıyor

Yaklaşık 5 yıldır İstanbul 4. Levent’te İş Bankası Kuleleri’nde, yazlarıysa Reina’da hizmet veriyor. Restoranda Türk misafirperverliğiyle Japon kültürü bir arada sunuluyor. Hemen hemen tüm Japon yemekleri yapılıyor; en çok kızgın tavada servis edilen ince kesilmiş tatlı soslu bonfile tercih ediliyor. Uzakdoğu mutfağını sevenlerin ve ünlü işadamlarının uğrak yeri. Öğle yemeklerinde 20 ile 30 lira arası, akşam yemeklerindeyse 50-100 liraya (kişi başı) doyuyorsunuz.  (212) 264 64 48

ZUMA

İstanbul’a özel hamsi tempura
Bu yıl İstanbul Ortaköy’de açılan iki katlı restoranın alt katında ana yemek salonuyla Sushi Bar ve Robata Grill Bar bulunuyor. Sushi Bar’da suşiler açık mutfak sistemiyle servis ediliyor. Robata Grill Bar’da ise sebzeler, kümes hayvanları ve etler soslarla marine edilerek sunuluyor.  Avustralyalı ve Türk aşçıların çalıştığı mutfak, İstanbul’a özel bir ürün de hazırlıyor: Hamsi Tempura. Soft shell crab (yumuşak kabuklu yengeç) ve spicy beef (baharatlı biftek) spesiyalleri arasında. Londra, Hong Kong ve Dubai’de de şubeleri bulunan Zuma’da yemekler 7-120 lira  arasında. (212) 236 22 96

MORÄ°

Evlere suÅŸi ÅŸefi yolluyorlar

İstanbul Mayadrom AVM, Balmumcu, Süzer Plaza, Kuruçeşme Sortie, Çeşme Villa Sunset ve Bodrum The Marmara Oteli’nde şubeleri var. 9 yıldır suşi ve saşimi ağırlıklı mönüsünü Japon aşçılar hazırlıyor. Spesiyalleri Shabu Shabu, King Crap California, Mori Ebi Roll ve Mr. Hattori. Balmumcu ve Çeşme şubelerinde Japon yemeğinin dışında dünya mutfağının ürünleri de bulunuyor. Eve siparişlerde yüzde 10-20 indirim uyguluyor, ev partilerine ücret almadan suşi şefleri gönderiyor. 14 Şubat’ta şanslı bir çifte tek taş pırlanta yüzük hediye ediyor. Fiyat aralığı 60-100 lira arasında. (212) 351 64 65.

UDONYA

Erişteleri suşiden daha ünlü

Daha önce İstanbul Talimhane’de bulunan Udonya, 1998’den beri İstanbul Point Otel’de. Udon, Japonca’da erişte anlamına geliyor ve mekan da erişte çeşitleri ünlü. Japon, Filipin ve Türk aşçıların hazırladığı mönüde suşi, tempura ve udon seçenekleri bulunuyor. Udonya’nın spesiyali Japon Izakaya Mönüsü. Dekorasyonda Japonya’nın çağdaş ve geleneksel unsurları birleşiyor. Udonya’nın müdavimleri arasında Sertab Erener, Candan Erçetin, Okan Bayülgen var. Fiyatlar 50 - 100 lira  arasında. (212) 256 93 18.

TOKYO

Tatami odasında ayakkabı yasak

2006’dan beri hizmet veren Tokyo’da en çok suşi çeşitleri dikkat çekiyor. Beyoğlu’ndaki konumuyla özellikle konsoloslukta çalışanların ve turistlerin uğrak adresi. Dekorasyona çok özen gösterilmiş. Üst katında bulunan ve  ayakkabı çıkarılarak girilen özel tatami odası Japon kültürünü yaşatıyor. Tatami Japonca’da hazır anlamına geliyor ve bu odalar özel misafirler için kullanılıyor. Spesiyal olarak Tokyo specsushi tabağı, saşimi, udon, nabe ve kabak tatlısı var. Bir kişi 50-60 liraya doyuyor. (212) 293 58 58

YUTAKA

Sahipleri Güney KoreliÂ

2000’den beri İstanbul
Hyatt Regency Otel’in bünyesinde.  Sahipleri Güney Koreli, yemekleri Türk ve Taylandlı aşçılar hazırlıyor. Haliyle mönüde Japon yemeklerinin yanı sıra Kore mutfağı da yer alıyor. Japon mutfağına ait tam 140 çeÅŸidin sunulduÄŸu mönüsünü tadanlar arasında üst düzey yöneticiler ve iÅŸ adamları bulunuyor, hatta bir VIP odası da var. Öğlen ve akÅŸam yemekleri  için yedi çeÅŸitten oluÅŸan set mönüleri mevcut. Bu mönüler suÅŸi, saÅŸimi, tempura, teriyaki soslu bonfile ve buharda piÅŸmiÅŸ deniz ürünlerinden oluÅŸuyor. Öğlen 30-60 lira, akÅŸam yemekleri 125 lira.  (0212) 231 13 06Â

SUNSET

Ayrı bir  Japon şef var

Sunset, Japon mutfağının yanı sıra dünya ve Türk mutfağından yemekler de sunuyor. İstanbul Ulus’ta 1994’te açılan bu ünlü mekanda saşimi, deniz levreği ve Alaska yengeci en sevilenlen yemekler arasında. Japon mutfağındaki şef Japon, suşi ustaları Taylandlı, mutfak şefiyse Bolulu.  Restoranda öğle yemeklerinde yüzde 20 indirim yapılıyor. Ayrıca öğle ve akşam yemeklerinde AMEX (American Express) sahiplerine yüzde 20’ye varan bir indirim daha var. Kişi başı ortalama
fiyat içki hariç  80-100 lira. (212) 287 03 57

SUSHICO

Suşiyi yaygınlaştırdılar

İstanbul’da 10, Ankara’da 2 ve Girne’de 1 şubesiyle1997’den beri açık. Moskova, Macaristan ve Romanya’da da şube açmayı planlıyor. Toplam 60 aşçısı var, Çin ve Thai yemekleri de sunuluyor.  Türkiye’de suşiyi yaygınlaştıran mekanların başında geliyor. Suşi spesiyalleri Hitomi Roll, Dragon Roll, Philadelphia Roll ve Rainbow Roll. Müdavimleri arasında Yalın, Şahan Gökbakar, Çağla Şikel, Emre Altuğ,  Hande Ataizi, Teoman, Ajda Pekkan, Hülya Avşar, Mahsun Kırmızıgül ve Mustafa Koç gibi isimler var. Kişi başı ortalama fiyat 40 lira. (212) 444 SU Sİ (78 74)

NÄ°NJA

Tam 300 çeşit yemek

Türkiye dışında pek çok ülkede bulunuyor ve Taksim şubesi 9 yıldır açık. 300’ü aşkın çeşidin bulunduğu mönüsünün tamamı Japon mutfağına özgü yemeklerden oluşuyor. Yemeklerin günlük, taze ve hijyenik olmasına dikkat ediliyor. En çok suşi çeşitleriyle beğeniliyor. Özellikle üst düzey yöneticiler ve sanatçılar tarafından tercih ediliyor. Sevgililer Günü için özel bir mönü hazırladı ve indirimler de yapıyor. Bir kişi ortalama 22-36 liraya doyuyor. (212) 251 58 21 - 22.

False