Japonya'da yeraltı adeta ayrı bir şehir gibi
İstanbul’da yaşayan Avukat Serhat Sarısözen (33), tiyatro, edebiyat ve sporun yanı sıra seyahatle ilgileniyor. Türkiye ve dünyada çok sayıda yer gezdi. Hakkında birçok kitap okuduğu Japon kültürü hep merak ettiği bir konuydu. Sonunda bu merakının peşinden ülkenin en büyük ikinci şehri Osaka’ya gitti. Yüksek binaların altındaki yeraltı yaşamına, yemeklerine, mütevazı halkına hayran kaldı.
Osaka nasıl ilginizi çekti?
- Japonya hep merak ettiğim bir ülkeydi. Okuduğum bir kitapta Japon takımadalarının bir tanrıçanın gözyaşlarından oluştuğu yazıyordu. Düşen her gözyaşı damlasının Pasifik Okyanusu’nda bir ada oluşturduğuna inanılıyordu. İnançları, yeme-içme alışkanlıkları, görünüşleri kısacası her şeyiyle farklı ve keşfedilmesi gereken bir ülke Japonya bana göre. Osaka, ülkenin ikinci büyük şehri. Osaka Körfezi ve Yodo Nehri’nin ağzında yer alıyor. Kansai denilen bölgede Kyoto, Kobe, Nara gibi şehirlere yakın konumda. Japonya’yı keşfetmek için Osaka’nın doğru bir başlangıç olduğuna karar vererek seyahatime buradan başladım.
Şehrin sizi etkileyen yönlerini anlatır mısınız?
- Osaka’nın kuzeyi Umeda olarak geçiyor. Yüksek binaların bodrum katlarından birbirine bağlı olduğunu, yeraltında da ayrı bir yaşam ve ticaret merkezi olduğunu keşfediyorsunuz. Yeraltındaki yaşam, öyle metro bağlantıları gibi birkaç ince koridorla sınırlı değil. Yerin altı da ayrı meydanları olan bir şehir adeta. Hankyu ve Hanşin binalarının bodrumları şehrin altını keşfetmek için iyi bir başlangıç. Yine Hankyu Alışveriş Merkezi’nin terasında devasa bir dönme dolap var. Aynı bölgede yer alan Shin Umeda gökdeleninin en üstündeki yüzen gözlemevi Osaka’yı panoramik olarak seyretmenize olanak veriyor. Etrafı hendeklerle ve geniş surlarla çevrili Osaka Kalesi muhteşem manzarasıyla görülmeye değer. Dotombori Nehri’yle komşu Dotombori Caddesi hafta sonu gibi, hafta içi de işlek bir cadde. Sadece Namba semtinin değil Osaka’nın da kalbi. Burada envai çeşit sokak satıcısı, geyşa kılığındaki Japonlar, restoranlar, hediyelik eşya dükkânları var. Ayrıca 2. Dünya Savaşı’ndaki bombardımanda yıkılıp yeniden inşa edilen Shitennoji Tapınağı da dikkat çekiyor.
Hangi etkinlikler yapılabilir?
- Bilim Müzesi görülebilir. Ayrıca geleneksel Japon kukla tiyatrosu olan Bunraku’ya gidilebilir. Yeraltı alışveriş merkezleri ve pasajlar çok keyifli alışveriş yapabileceğiniz yerler. Osaka’dan yarım saatlik bir tren yolculuğuyla Kyoto’ya geçilebilir. Kyoto’da özellikle Kinkaku-ji’yi (Altın Tapınak) görmenizi öneririm.
SUŞİ MUHTEŞEMDİ
Nerede konakladınız?
- Osaka’nın en hareketli bölgesi Namba. Buradan geçen Dotonbori Nehri’nin hemen yanında şık bir otelde kaldım. (Grande Vista Osaka Hotel) Burası bizdeki Taksim Meydanı’na karşılık gelen bir bölge diyebilirim. Bunun dışında ‘ryokan’ denen geleneksel tarzda dekore edilmiş oteller var.
Orada akşamları neler yapılır?
- Gece kulüplerinde eğlenmeye gidebilirsiniz. Ama ben Japonların ulusal hazine olarak kabul ettiği, halk tiyatrosu türü ‘Kabuki’ye gitmenizi öneririm. Bu tiyatrolarda çoğunlukla intikam öyküleri anlatılıyor. Bu oyunlarda özellikle intihar canlandırmaları dikkat çekiyor. Gösteriler üç saatin üzerinde olabiliyor. İngilizce çeviri sağlayan kulaklık sormanızı öneririm.
Yemekleri nasıl buldunuz?
- Pirinç en temel besin. Siyah unla hazırlanan ‘soba’ ve beyaz undan yapılan ‘udon’la restoranlarda sık sık karşılaşabilirsiniz. Karides, yumurta, sebze ve undan yapılan ‘tempura’, denizyosunu, mantar, balıktan yapılan ‘kaiseki ryori’ ilginç lezzetlerden. Suşilerin hem lezzetleri hem de görünüşleri muhteşem. Yemekten sonra tatlı yeme alışkanlığı pek yaygın değil. Kırmızı fasulyenin şekerle pişirilmesinden yapılan ‘azuki’ beni pek tatmin etmedi. Bunun dışında pirinç ve tatlı barbunya ezmesinden yapılan ‘vagaşi’ de yine temkinli yaklaştığım tatlılardandı.
Seyahatiniz sırasında sizi şaşırtan anlar yaşadınız mı?
- Her şey seramoni gibi. Selamlaşmak, çay içmek, metroya binmek, yemek yemek... Japonlar turistleri çok seviyor. Çok mütevazı, sıcakkanlı ve nazikler. Birçok Japonla samimi oldum. Bunlardan ikisi özel şirketlerde genel müdürdü. Biriyse Şinto rahibiydi.
Şehre ulaşım kolay mı?
- Gidecekler 11 saatlik uçak yolculuğunu göze almalı. Şehrin çoğu yerini yürüyerek keşfetmek mümkün. Trenle yakın mesafede olan çevredeki diğer şehirler de gezilebilir.
EN'LERİ
En beğendiği beş şehir
Tokyo, Madrid, Lizbon, Stockholm, Talin
Seyahatlerde nerede kalır?
Şehrin en hareketli semtini gitmeden tespit edip oradaki şık bir otelde
Seyahatte ne okur?
Şehri anlatan seyahat kitapları, gezginlerin forum sayfaları
Kiminle seyahat eder?
Çoğunlukla tek başına
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider?
Uçak
Ne yer ne içer?
Yerel yemekler, su
Ne alır?
Gidilen yerin küçük simgelerini
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler?
Şehir haritası, kitap