İçlerindeki dans tutkusunu eğitimle geliştirmek istediklerinde yaşadıkları şehirlerde kurs bulamadılar. Bireysel olarak videolar izleyerek kendilerini geliştirirken kader onları Bursa’da bir araya getirdi. Oğuzhan Kule ve Şüheda Kuyucak üniversitede okurken tanışıp hayatlarını dans üzerine kurmaya karar verdi ve aradıkları kursu bulamayınca zorlu bir süreç sonrası 20’li yaşlarının başında kendi okullarını açtılar. Kendi tarzlarını geliştirip Bursa’nın ilk ve tek hip hop dans kursu olmayı başarırken, 3 yılın sonunda milli sporcular yetiştirmek için de çalışmalara başladılar. Bitmeyen enerjileriyle girişimlerini “deli cesareti” olarak da tanımlayan Şüheda Kuyucak ve Oğuzhan Kule çifti ile ön yargıları yıkan girişim hikâyelerini ve dansın inceliklerini konuştuk.
#Sibel Bağcı UzunNefesler tutuldu ve nihayet son zamanların en gözde seyahati için beklenen gün geldi çattı… İlk defa bir tatilimiz tren hareket eder etmez başlayacaktı ve biz altı çocuk, 10 yetişkinden oluşan 16 kişilik grubumuzla her anın tadını çıkarmaya kesinlikle hazırdık. Ankara’dan Kars’a çift yönlü olarak yapılan seferler tamı tamına 24 saat sürüyor. Özellikle bu seyahat şu sıralar karlar altında yapıldığından, aynı zamanda insanın içine huzur doldurup kendi içinde de bir seyahate çıkmaya olanak sağlıyor. İşte size tüm detaylarıyla Doğu Ekspresi ve Kars için hazırladığım gezilecek yerler rehberi...
#KarsKariyer merdivenlerini, 2016’da ‘Ocean Eyes’ adlı şarkısını amatör müzisyen platformu SoundCloud’a yüklediğinde tırmanmaya başladı. 14’ünde yıldız oldu. Bugün 18 yaşında. İstemdışı sesler çıkarmaya ve hareketler yapmaya sebep olan ‘tourette sendromu’yla baş etmek için sağlıklı bir yaşamı seçti. Vegan. Uyuşturucuya hiç bulaşmadı. ‘İdeal kadın beden ölçüleri’ üzerinde yapılan dayatmaları reddettiği için bol ve uzun sweatshirt’ler giyiyor. Çoklu duyu uyarılması yaşayan yani sinestezik bir sanatçı olduğu için renklere çok önem veriyor. Grammy Ödül Töreni’ne damga vuran genç yıldızı yakından tanıyalım...
#Grammy‘Dünyanın her yerini gezmiş, görmüş insan’ diye bilinirim. Büyük ölçüde doğru! Ama ne yazık ki Antarktika’ya ayak basmamıştım. Gezegenin en soğuk, en rüzgârlı ve en kuru yeri ‘Beyaz Kıta’da, vahşi ve bakir bir ortamda, penguenlerle, balinalarla, foklarla geçen 10 günlük bir macera... Hem Antarktika karasına ayak bastık hem de ‘Güney Kutup Dairesi’ni geçtik. Adımımızı atar atmaz aklımız başımızdan gitti.
#Antarktika Buzulu Ne Kadar Kalın?‘Anadolu Ateşi’ ve ‘Troya’ dans gösterileri artık Türkiye’nin birer simgesi. Genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın üstlendiği Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, bu yıl yeni müzikler, yeni kostümler, yeni koreografi ve danslarla karşımızda olacak. Projesini “Ayaklarını kendi topraklarına basan, yönünü Batı’ya çeviren modern bir çalışma” olarak tarif eden Erdoğan, “Hükümet kanadından kıyafetlerin kapanması yönünde talep var” diyor.
#Anadolu AteşiBir zamanlar savaş gemilerinden başka hiçbir teknenin uğramadığı limanda bugün, birkaç yelkenlinin dışında yalnızca balıkçı motorları var. Okyanus çekildiğinde ortaya çıkan granit taşlarından yapılmış evleri, arduvaz çatıları, lokantaları ve surlarla çevrili kilisesiyle Barfleur çok güzel ama o ölçüde de turistik bir balıkçı köyü.
#SahilGerçek bir geyşa ile tanışmak, sohbet etmek benim rüyamdı. O gizemli hayatın sırlarını bilmek... Nedir bu geyşa efsanesi?.. Bu soruların cevabını bulmalıydım. Nedense iki yıldır erteledim Japonya seyahatimi. Halbuki hayatı ertelemeyi hiç sevmemişimdir. Kısmet iki hafta öncesine imiş bir geyşanın dünyasına girmek. Hayalimi gerçekleştirdim. Ama öyle kolay olmadı...
#SeyahatÖzge (31) ve Atilla Aydemir (37) çifti uluslararası şirketlerde yöneticilik yapıyor. İkisinin de en büyük tutkusu motosiklet... İşlerinden istifa edip altı ay dünyayı gezme felsefesi yerine, çalışırken yıllık izinlerinde kısa turlar yapıyorlar. Hep hayalleri olan Avrupa turu için adım attılar. Önce iki teker üzerinde Ege ve Akdeniz’e gidip kendilerini bu zorlu rota için test ettiler. Sonra planları ve bütçelerini hazırlayarak yola koyuldular. 13 güne 10 ülke sığdırarak Avrupa’nın göbeğini bir kez turladılar.
#SöyleşiNeden beş parmağımız var? Ölü taklidi yaparak köpekbalığı saldırısından kurtulma ihtimalimiz var mı? Bir gökdelenin boyunu nasıl ölçebilirim? Tavşanlar neden zıplar? Daha hızlı yüzmemizi sağlayacak mayo yapılamıyor mu? Kahverengi ve beyaz şeker arasındaki fark nedir? İşte bilim dünyasının ışık tuttuğu ve çok sorulan o soruların yanıtları...
#Neden Beş Parmağımız Var?Orta ve batı Afrika’nın en maharetli sanatçıları Kamerun’un kuzeybatısındaki yüksek yaylalarda yaşıyor. Babungo Krallığı’nı kuran Vergo halkı 600 yıldır demirden iş ve müzik aleti, ahşaptan heykel ve dini ritüel maskları yapıyor. Heykeltraşlık kral mesleği, sarayları adeta sanat galerisi. Yılda bir, erkek çocukların ergenliğe geçiş festivalinde masklar ortaya çıkıyor, saray ziyarete açılıyor. Gezgin kral 3. Zofua “Türkiye’yi çok merak ediyorum, gitmek istiyorum. 14 Mart’taki festivalimize Türkleri de bekliyoruz” diyor.
O yazıdan herkes gibi ben de etkilendim. Ayşegül Domaniç Yelçe’nin Hürriyet.com.tr’deki yazısından... Dondum kaldım. Gazeteci büyüğümüz, eşi Özer Yelçe’yi kaybettiğini anlatıyordu, “Bugün benim için zor bir gün, eşimi kaybettim” diye başlıyordu. Duru bir anlatım. Süs yok, püs yok, ajitasyon yok. Kendine acıma hiç yok.
#Özer Yelçe