Tuz, vücudumuz için gerekliliği tartışmasız bir besin ama yeterince tüketildiğinde… Özellikle ülkemiz tuz tüketiminde oldukça yüksek bir orana sahip. Yapılan yeni bir araştırmaya göre ise yemeklere tuz eklemenin böbrek hastalığına yakalanma olasılığını yüzde 11'e kadar artırdığı ortaya çıktı. Peki tuz neden sağlığımızı etkiliyor? Günlük tuz tüketim miktarı ne kadar olmalı? İşte detaylar…
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkYapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKarantina ve sosyal izolasyonun hipertansiyonu artırdığına dair araştırmalara açıklık getiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal Kalkan, "Evde olunan süre içerisinde hareketsiz kalmak, mevcut diyetlerin bozulması, stres ve kaygı hipertansiyon hastalığında artışa neden oluyor" dedi.
#PandemiTuzsuz olmaz! Ne var ki “Ne kadar tuz?” sorusunun yanıtı en az şeker, un, yağ kadar önemli ve diğerleri gibi tuzun da azı karar, çoğu zarar! Fakat burada da ciddi bir kafa karışıklığı var. “Tuza sınır koymayın” diyenler de var, tuza düşman gözü ile bakanlar da... Ayrıca “Rafine tuz yerine kaya tuzu ya da deniz tuzunu tercih edin” diyenler, hatta biraz daha ileri gidip “Deniz tuzunu da değil, kaya tuzunu tercih edin” önerisinde bulunanlar var. Peki, bu tavsiyelerden hangisine inanacağız? Yanıtlar için buyurun...
#TuzHalk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, dünyada en sık görülen metabolik bir kemik hastalığı. Peki hangi etkenler kemik sağlığını olumsuz etkiliyor? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, osteoporoza yol açan etkenleri anlattı, önemli önerilerde bulundu.
#Kemik ErimesiTuz genel olarak sodyum ve klordan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Lezzetli yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Peki, bu kadar hayatımıza işleyen tuzu ne kadar iyi tanıyoruz? Diyetisyen Gülhan Koca, 12-18 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkTürkiye'de, çeşitli kurum ve kuruluşlarca yürütülen çalışmalar sayesinde kişi başına tüketilen tuz miktarının azaldığı ve geçen yıl tuzdan 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandığı bildirildi. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: "Sağlıklı yaşam için bir kişinin günlük tuz tüketim miktarının 6 gram olması lazım ancak bizde 18 gram tüketiliyordu. Devletin yaptığı kampanya ile bu miktar 15 grama düşürüldü. Bunun sonucunda da geçen yıl 1,5 milyar dolar tasarruf sağlandı. Bu rakam, Türkiye'de diyalize giren 62 bin kişinin masrafını karşıladı"
#TuzTürk Böbrek Vakfı, 2016 Dünya Böbrek Günü’nde, çocukların böbrek sağlığını masaya yatırdı. Çocuk nefrolojisi uzmanı Prof. Dr. Lale Sever, anne-babaların çocuklara "Çişini tut evde yaparsın" demesinin doğru olmadığını böbrek sağlığını kötü etkilediklerini söyledi.
#NefrolojiSağlık Bakanlığı, atıştırmalıklar, bisküviler, hazır çorbalar gibi hazır gıdalardaki tuz miktarının olabilen ölçülerde azaltılabilmesi için sektörden destek bekliyor. Bunun için bir süre önce toplanan Tuz Bilim Kurulunun, sektörle bir araya gelerek, bu konuda kendilerinden yardım talep etme kararı aldığı belirtildi.