Güncelleme Tarihi:
TÜRK insanının normalden 3 kat daha fazla tuz tükettiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ceyna Uysal, bu durumun kalp hastalıklarına, mide kanseri, osteoporoz, böbrek ve inme gibi hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.
Sekiz Eylül Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ceyna Uysal, tuz kullanımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Aşırı tuz kullanımının çeşitli hastalıkları tetiklediğinin altını çizen Uysal, yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Uysal, "Vücudumuzun günlük sodyum ihtiyacı 2400 mg olup Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. Ancak ülkemizde yapılan çalışmalarda günlük tuz tüketim miktarının 18 gram olduğu saptanmıştır. Bu durum dünyada en fazla tuz kullanan ülkelerin başında geldiğimizi açıkça göstermektedir. Sodyum kan basıncı seviyesini belirleyen etmenlerden biridir. Günlük beslenmede tuz alımının 9 gram azaltılmasının felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde yüzde 24'lük bir azalma sağladığı yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Fazla miktarda alınan tuz idrarla kalsiyum atımını da arttırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerdeki kalsiyum kaybının artışı osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini arttırır" diye konuştu. Fazla tuz alımının midede bakteri oluşmasına ve mide kanserine neden olduğuna dikkat çeken Uysal, tuz alımının azaltılması ile mide kanserinden korunulacağını söyledi.
"TUZ YERİNE NANE, LİMON, SOĞAN KULLANIN"
Fazla tuz tüketiminin sebep olduğu rahatsızlıklara değinen Uysal, "Ülkemizde tuz tüketimi önerilen değerlerin üç katından fazladır. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncı artışına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıkları ile yakından ilişkilidir. Ayrıca yüksek tuz alımının; inme, renal hastalıklarda ilerleme ve idrarda protein artışı oluşumunda direk etkileri vardır" dedi.Yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Uysal, "Maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu, soğan gibi tat vericilerin yemekte kullanımı, tuzun eksikliğini giderecektir. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları gibi yiyeceklerin yüksek miktarda tuz içerdiği için çok miktarda tercih etmeyiniz. Etiket okuma alışkanlığı geliştirerek satın aldığınız ürünlerin sodyum içeriklerini kontrol ediniz" diye konuştu.
Nermin UÇTU/MANİSA,(DHA)
FOTOĞRAF