Kış sofralarının vazgeçilmezi turşu yapımının sırrı, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmakta gizli. En basit tarifiyle turşu, içinde yüzde 10-20 oranında kireç bulunduran su ve kaya tuzu ile yapılabiliyorken, içine gereğinden fazla takviye koymak, ürünün fermantasyonunu bozuyor.
#TurşuMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#KasımBinlerce yıldır Amerika’da yetişen ve yenen bir sebze acı biber. Kolomb’un Amerika’yı keşfiyle birlikte Avrupa’ya ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Acı biber, sadece lezzet verici bir besin değil, aynı zamanda birçok kültürde tıbbi amaçlarla da kullanılır. Günümüzde dünya mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen acı biber baş ağrısına da iyi gelir, kalori harcamanızı da sağlar...
#Acı BiberHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuBademin en zarif halidir çağla; yeşil ‘yastığının’ içinde olgunlaşmayı beklerken birkaç hafta boyunca çıtır çıtır yenir... Gaziantep’in geleneksel çağla aşı ve zeytinyağlı çağla yemeğinin yanı sıra bu nadide meyveyle yapabileceğimiz leziz tariflerim var...
#ÇağlaGelecek hafta beni zorlu ve bir o kadar eğlenceli bir görev bekliyor. ‘Disco Soup’ adlı bu etkinliğin önemi, tarife göre malzeme alınması değil, elimizdeki malzemelere göre tarif oluşturulması. Gıda israfını önlemeye odaklanan ‘Disco Soup’ta artakalan malzemelerle neler hazırlayacağım, sizlerle de paylaşmak istedim.
#Disco SoupDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#HürriyetKırlangıç balığı MasterChef yarışması ile birlikte en çok araştırılan balıklar arasında yer alıyor. Kültürümüzde pek bulunmayan kırlangıç balığı yenir mi, nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir merak ediliyor. İşte oldukça lezzetli fakat bir o kadar da pahalı kırlangıç balığı hakkında merak edilenler, çorbası ve buğulama tarifi...
#Kırlangıç BalığıGeçenlerde ilk kez ‘ot ve meyve safari’si yaptım. Prens Adaları’nın tepelerinde yürürken heybemi kilolarca dağçileği, yabani pazı, yabani sarımsak ve kayakoruğuyla doldurdum. Kayakoruğunun salatasını yapabilir, turşusunu kurabilir veya yemeklerinize katabilirsiniz. Yabani sarımsaklarıysa bir tavada tereyağı ve yumurtayla buluşturmanızı öneririm. Ortaya öyle bir lezzet çıkıyor ki; eminim, kahvaltıda böyle bir şey yemediniz!
#ZeytinÜlkemizde daha çok 'Kapari' olarak bilinen gebre otu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bitkidir. İçeriği mineraller bakımından çok zengin olan gebre otu, sağlığa onlarca fayda sağlayabilmektedir. Gebre otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, neye iyi gelir, zararları var mıdır, faydaları nelerdir sorularının yanıtlarını derledik.
#Gebre OtuŞeflerin sadece restoranda hangi tabakları sunduğu değil, hangi malzemeyi nereden aldığı, evinde ne pişirip yediği de merak edilir. Biz de çocukluğundan bu yana Kadıköy Çarşı’dan alışveriş ettiğini anlatan tanınmış şef Ali Ronay’la dükkânları dolaştık. Ne satın alıyor, nerede durup yemek yiyor öğrendik.
#Ali RonaySon yıllarda yurtdışındaki örnekleriyle yarışır düzeyde estetik ve kalite anlayışına sahip bağlar, mutfaklarıyla da ön plana çıkıyor. Usta şeflerin dokunuşlarıyla lezzetlenen yerel malzemeler tadı kolay kolay unutulmayacak gastronomi deneyimleri yaşatıyor. Bağbozumu haftaları başlamışken bağlarda gezip maharetli ellerden çıkan lezzetler arasında bir tur yapalım.
#Bağ TuruAyvalık’ta yaşamak ve Ayvalık’ta yemek yemek saymakla bitmeyecek engin bir güzelliklersilsilesidir. Ayvalık ve güzellikleri sayılırken çoğu zaman atlanan nokta insanıdır. Kaçırmayın bugüzellikleri... Her şey süratle değişirken siz de bir ucundan yakalayın ve bir parçası olun bu güzelinsanların, binaların, yemeklerin, kültürün... Unutmayın, ancak dinlerseniz duyabilirsiniz.
#İzmirEnginar çiçeğinden yoğurt mayalamayı denediniz mi? Turp turşusunu şekerde bekleterek yapmak kulağınıza nasıl geliyor? Yemek yazarı İpek Kuşçu son kitabı ‘Şifalı Dönüşümler’de yiyecekleri daha besleyici hale getirmenin yollarını anlatıyor. Kitabında her ayın sebze ve meyveleriyle hazırlanmış reçeteler veren Kuşçu’yla konuştuk, tarifler aldık.
#GazetehaberleriTürk toplumu olarak turşunun sofralarımızdaki yeri çok ayrı. Herkesin damak zevkine göre birçok malzemeden çok lezzetli turşular hazırlanabiliyor. Ben de sizler için çok özel bir turşu tarifi hazırladım ama alışılmışın dışında olarak bu tarifte turşuyu kurduktan sonra beklemenize hiç gerek yok. Aynı gün tüketebilirsiniz.
#TurşuBir yılda dört mevsim vardır. Ve her mevsimde farklı sebze ve meyveler yetiştirilir. Biz de bu sebze ve meyveleri mevsiminde uygun şekilde sağlıkla yeriz. Şimdi hangi mevsimde ne gibi sebze ve meyveler bulunuyor bunlara bakacağız. İşte 2. sınıf hayat bilgisi mevsimine uygun sebze ve meyve konu anlatımı.
#2. Sınıf Hayat Bilgisi Mevsimine Uygun Sebze Ve Meyve Konu AnlatımıSapsarı tarlaların masmavi gökyüzüyle buluştuğu ülkenin başkenti Kiev. Ukrayna bayrağındaki mavi ve sarı renklere ilham veren de bu eşsiz özellikler. Şehrin karakterini oluşturan rengârenk evler, kışların pek sert geçtiği Kiev'in üzerinde ışık gibi. Soğuk bir ülkenin şehir merkezinde kayaksız kış tatili yapmak isteyenler için Kiev en doğru adreslerden. Vizesiz ve pasaportsuz sadece kimlikle gidilen, Türkiye’nin iki ucu arasındaki mesafeden daha yakın Kiev rehberi sizlerle…
#Kievİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi, gripten koruyan besinleri anlattı.
#Gripten Korunmakİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi. Prof. Dr. Karatay, “Turp yerseniz turp gibi olursunuz” dedi.
#İstanbulÇağlalı, çilekli bir semizotu salatası kulağa nasıl geliyor? Ya da pastırmalı bamya salatası? Gastronomi yazarı Süleyman Dilsiz, yeni kitabı ‘Salataya Dair Her Şey’de Anadolu’nun yerel ve dünyanın egzotik tatlarını salatayla buluşturuyor.
#Salata