Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızdan (@hurriyetlezzetlihayat) “Dışarıda aperitif olarak turşu ikramı geldiğinde tercihiniz bamya turşusu mu yoksa erik turşusu mu olur” diye sorduk, anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 53’ü bamya turşusunu seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Bamya ve erik en çok sevilenler... Fasulye de popüler olmaya başladı. Hangisini neden seviyor, neyin yanına yakıştırıyorsunuz? Bu turşu çeşitlerini eve de alır mısınız yoksa klasikleri mi tercih edersiniz? İyi bir turşu yapmanın püf noktaları neler?” İşte gelen yorumlardan bazıları...
@ozgulbelgin: “Bamya turşusunu karışık turşu içerisinde bir defa tadıp çok şaşırmıştım. Yapmayı denemedim ama bugün deneyeceğim. Güzel lezzet fikirleri için teşekkür ederim.”
@neslihanelcin: “Bamya turşusu ilk tercihim.”
@donusunce_: “İkisini de hiç denemediğimi yazınızla fark ettim. Denenecekler listesine alındı.”
@mujgan_painter: “Of... Turşunun her türlüsünü çok severim. Bamya turşusu harika bir lezzet. Hiç tatmayanlar bir kez mutlaka denesin.Leblebi gibi yeniyor. Dolabımda bir kavanoz tutmaya çalışırım.”
@arzugi: “Tercihim bamya turşusundan yana. Tek başına bile lezzetli... Evde hiç yapmadım ama dolabımda kornişon ve lahana turşusu hiç eksik olmaz. Kavanoza doğradığım malzemelerin aralarına nohut, çekirdeksiz kuru üzüm, çok az kayatuzu, çok az şeker, elma sirkesi ve kaynar su ilave edip ters çeviriyorum.”
@ayenkmu: “İkisini de çok severim ama bir tercih yapmak durumunda kalsam ufak bir farkla da olsa erik turşusunu seçerdim. Dokusu ve ekşiliği daha bir hoş oluyor. İkisini de çoğunlukla dışarıda ikramlık olarak servis edildiğinde yeme fırsatı buluyorum. Mahalle turşucumuzdan alırım, kendim kurmayı denemedim.”
@mealmyths: “İçkiyle ikram edilen zeytinden sonra en sevdiklerimdir erikle bamya turşusu... Kuruyemişten daha çok yakışıyor ve iştah açıyorlar. Ancak ikisi de diri olmalı. Eve Kadıköy’deki Özcan Turşu’dan alıyorum.”
PÜF NOKTALARI
Şef Nur Aktı’dan...
BAMYA TURŞUSU
Tepelerini soyarken fazla kesip sümüksü yapılarını ortaya çıkarmamaya dikkat edin.
Hafif uzunları daha iyi sonuç veriyor, küçük bamyalar daha çabuk yumuşuyor.
Sarımsak çok yakışıyor. İçine tane karabiber, kişniş tohumu, rezene tohumu, kimyon tohumu, hardal tohumu, tane sumak gibi baharat çeşitleri katıp denemeler yapabilirsiniz.
Soğuklar kapıdayken köri ve Hindistan cevizi sütlü sebze yemeklerine katmak da bir seçenek...
Erik tezgâhlarda artık maalesef yok ama turşusunu kuracaksanız yaz başı çıkan kütür kütür caneriklerini seçin. Meyve olgunlaşıp yumuşadıkça bu turşuya da yansıyacaktır.
Mevsimi yaklaşık aynı dönemlere denk gelen taze sarımsakla hazırladığınız kuzu etli yahninin içine de pişmeye yakın katabilirsiniz.
Yarım kilo eriği kavanozlara doldurun. 1 çay bardağı sirke, birkaç nohut, 1 yemek kaşığı tuz ve 4-5 diş sarımsakla kolayca olur. Üzerlerine kaynamış su döküp kapağını kapatın ve ters çevirin. 1-2 hafta sonra hazır...