Türlü, mutfağımızın en sevilen tencere yemeklerinden biri. Farklı sebzelerin bir araya gelmesinin yanı sıra oldukça da doyurucu. Akşam için hem pratik hem de doyurucu bir şeyler arıyorsanız, türlü yemeğini deneyebilirsiniz. Peki türlü yemeği nasıl yapılır? İşte türlü tarifi...
#TürlüEn az adı kadar kedi batmaz hikayesi ile de merak uyandıran yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Kedi batmaz hamuru ile hazırlanan bir yemek olmasının yanında tatlı ve tuzlu servis edilmesiyle de farklılık yaratıyor. Peki, kedi batmaz nasıl yapılır, nerenin yemeği? İşte kedi batmaz tarifi ve hikayesi...
#Kedi Batmaz TarifiKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol Tiryakioğluİçimi çok kolay bir çorba. Hem oldukça sağlıklı hem de çok besleyici. Harika bir başlangıç. Çok besleyici, bir çorba... Kereviz yediremediğiniz sevdiklerinize, bayılarak yiyecekleri bir çorba tarifi. İşte, sizler için hazırladığım, tül perde tatlısı, kereviz çorbası, makarna böreği ve daha fazlasından oluşan Ramazan 22. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıBoşanma süreci bazı çiftler için çok kolay ilerlese de bazıları için oldukça yıpratıcı olabiliyor. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka derken sinirler iyice geriliyor ve işler haddinden fazla uzayabiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası'nın bu bölümünde hem "Boşanana kadar akla karayı seçtim" diyenlerle hem de "50 saniyede boşandık" diyenlerle konuştuk.
#BoşanmaMasterchef kedi batmaz tarifi merak konusu oldu. Yöresel lezzetlerimizden olan kedi batmaz, ilginç adı ve az malzemesine rağmen lezzetli tadıyla dikkat çekiyor. Peki kedi batmaz nasıl yapılır, hangi yöreye ait? İşte, Masterchef kedi batmaz tarifi ve hikayesi...
#Kedi Batmaz YemeğiŞef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#HürriyetDenizli'nin Pamukkale ilçesinde erkek arkadaşı Furkan Zıbıncı (26) tarafından bıçaklanarak öldürülen gıda mühendisi Şebnem Şirin'in (26) acılı annesi Pervin Tokat, şüphelinin olayı planlı gerçekleştirdiğini söyleyerek, "Neyi, nasıl yapacağını düşünmüş. Telefonuna notlar yazmış, sonrası için güya kendisi de intihar edecekmiş. Yavruma uyurken kıymış" dedi.
#DenizliAkaretler’de henüz üç ay önce açılan Èlie Restaurant, yerel malzemeli Akdeniz lezzetlerini tadabileceğiniz, şık ama fiyatlarıyla da ürkütmeyen, konforlu bir mekân. İskenderun karidesi tempura, mantar püreli et tartar, tereyağı soslu ev yapımı agnolotti ve Bursa kestaneli mont blanc menünün öne çıkanları arasında…
#Fine DiningO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#MandalinaAyva denince pek çoğumuzun aklına önce kaymak süslü tatlısı, sonra da reçeli ve marmeladı gelir. Hemen her tada uyumlu bu meyveyle ben tencere yemeği de yapıyor, zeytinyağlı kereviz pişirirken patates yerine ayva kullanıyorum. Havuç ve pancarla birlikte rendeleyip mayonez ve yoğurtla karıştırdığımda da nefis bir salata oluyor. Turşusunu da denemelisiniz...
#Ayva TatlısıMevsimi geldi, balkabakları tezgâhlara dizildi. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı nedeniyle bu dönem dizilerde, filmlerde de bol bol gördüğümüz bir meyve bu... Mutfağımızda en çok tatlısı pişse de çorbası da enfes olur. Girit mutfağında sinkonta adlı bir yemeği yapılan balkabağının böreğinin de tadına doyum olmaz!
#Balkabağı‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#SeyahatKuzu kol sarma tarifi mutfağında misafirlerine farklı lezzetler sunmak isteyenlerin akşam sofralarında yer verdiği yemekler arasında. Türlü türlü yemeği yapılan kuzu etinde en lezzetli olan tarifler arasında kuzu kol sarma geliyor. Sofranızda farklı lezzetlere yer vermek istiyorsanız, hem sunumu ile göz dolduran hem de lezzeti ile damağa hitap eden kuzu kol sarma tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, kuzu kol sarma nasıl yapılır? İşte, kuzu kol sarma tarifi ve hazırlanışıyla ilgili ayrıntılar.
#Kuzu Kol Sarma TarifiPandemi hayatımızdaki pek çok şeyi değiştirdi. Evde geçirilen zamanın artışı normalde mutfağa uğramayanları bile usta aşçılara taş çıkarır hale getirdi. İştah açıcı lezzetler hareketsizlikle birleşince bu dönemde aldığı kilolardan şikayet edenlerin sayısı da arttı. Diyetisyen Nihal Tunçer, bu ortamda en riskli grubun ise teneffüste koşma şansını yitiren çocukların olduğuna dikkat çekti.
#ÇOCUKOsmaniye, Gaziantep, Hatay yöresine ait olan ancak az bilinen patlıcan ekşilisi yemeğinin tarifi rahmetli anneannemden bizlere miras kalmış. Ailece yaz aylarında bolca yaptığımız bu lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı tarifi, yaz mevsiminin tam ortasına denk gelen bu haftaki yazımda sizlerle paylaşmak istedim.
#Patlıcan Ekşilisi TarifiHatay sofralarının sevilen meze türlerinden birisi olan bakla humusu, kolay tarifi ile sofralarınıza konuk oluyor. Kapalıçarşı’ya benzerliği ile bilinen Antakya Uzun Çarşı esnafının öğle yemeği menüsünün vazgeçilmezi olan bakla humusu, ilginç bir ritüele de ortaklık yapıyor.
#Bakla Humusu