4 Mart Dünya Obezite Günü yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü obezite haritası yayınladı. Haritaya göre Türkiye yüzde 66.8’lik bir oranla Avrupa’nın en obez ülkesi. Yetişkinlerdeki obezitenin yanı sıra artık çocuklarda da oran yükseliyor. Peki neden birinciyiz, ne yapmalıyız? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı...
#ObeziteDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite GünüTÜRKİYE Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ile Türk Diabet ve Obezite Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 10’uncu Ulusal Obezite Kongresi 20-23 Kasım’da İstanbul’da yapılıyor. Obezite ve obeziteye eşlik eden hastalıkların tartışıldığı etkinlikte konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, Türkiye’nin Avrupa’da obezitede birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.
#TÜRKİYE Obezite Araştırma DerneğiObez insan sayısının her geçen gün artması, iş dünyasındaki üretimin şeklini de değiştiriyor. The Economist dergisine göre, şirketler obez insanların talepleri doğrultusunda piyasaya daha geniş havlu, daha büyük yatak hatta daha büyük tabutlar arz etmek durumunda kalacak. Sağlık ve ilaç sektörü de bu değişimden payını alacak.<br><br>
Dünya Sağlık Örgütü ilk kez bu yıl 24 Ekim'i ''Dünya Obezite Günü'' ilan etti. Doktorlar, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlikle gelen obeziteye dikkat çekiyor ve bu hastalığın hem Türkiye'de hem de dünyada giderek artan ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini söylüyorlar.
Teknoloji ve küreselleşmenin getirdiği yeni yaşam tarzı, ofisten çıkamayanların sayısını artırıyor. Hareketsizlik, stres ve hızlı yeme alışkanlığı hızla yayılıyor. Dünya nüfusunun yarısı ideal kilosunun üzerinde. Türkiye'de kadınların yüzde 30'u erkeklerin yüzde 18'i obezite yani vücutta sağlığı tehlikeye sokabilecek ölçüde, aşırı yağ birikmesiyle karşı karşıya. Ekonomik krizlerle gelen aşırı stres ortamı iş dünyasında obezite çanlarını çaldırıyor. Çözüm var ama önce 'istemek' gerekiyor.<br><br>
DSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#Sağlıkİstanbul Tuzla’da özel bir hastanede obezite tedavisi için yapılan 'mide botoksu' işlemi sonrası fenalaşan onlarca hasta, işlemin yapıldığı merkez ile çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çok sayıda botulizm (boks zehirlenmesi) olgusu bildirildiğini, bunun bir 'salgın' olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın ise, “Bazı yerlerde aç gözlülük yapılıp yüksek doz ya da merdiven altı botoks ürünler kullanılıyor, vatandaşlarımız güvenilir merkezleri tercih etmeli" dedi. Mağdurlardan Nihan Terzioğlu (41) ile Almanya'dan gelen Suzan Akgül, kendileri gibi onlarca hastanın zehirlenme sonrası tedavi altına alındığını söyledi ve suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.
#BotoksSakarya'nın Sapanca ilçesinde fazla kilolarından kurtulmak için mide ameliyatı olduktan 12 gün sonra yaşamını yitiren stajyer avukat Selin Selem’in (23) hukuk mücadelesi başlatan babası Burhan Selem, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'na 'kişiye özel bir diyet ve egzersiz programı uygulamak yerine cerrahi müdahalenin pratik ve hızlı bir şekilde kilo verme yolu olarak görüldüğü, operasyonların yeterince denetlenmediğini, trajik sonuçların ortaya çıktığını' belirterek, konunun incelenmesi yönünde dilekçe verdi.
#Sakarya