Ticaret Bakanlığınca açıklanan Türkiye İsraf Araştırması'na göre, bireylerin yüzde 37'sinin satın alıp hiç giymediği ayakkabı ve kıyafetleri bulunurken, yüzde 36,8'i gardrobunu modadaki değişimlere göre düzenliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 46'sı taksit olanaklarının fazla olmasının alışveriş iştahını artırdığını ifade ediyor.
#Türkiye İsraf AraştırmasıTicaret Bakanlığınca açıklanan Türkiye İsraf Araştırması'na göre, haftada ortalama 2 ekmek israf edilirken, vatandaşların cep telefonu değiştirme sıklığı ortalama 3,7 yıl oldu. Araştırmaya göre, finansal tasarruf yapanların oranı yüzde 38,1'e yükselirken tasarruflar banka mevduatı yerine altına kaydı.
#İsrafDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bencilce davranarak kişisel menfaat sağlamaya yönelik yaklaşımlarda bulunmak, elinde ürün olduğu halde daha çok kazanma hırsıyla piyasaya sürmemek yani ihtikara tevessül etmek, İslam'ın üstün ahlak ilkeleriyle bağdaşmayan ve yasakladığı bir davranıştır. İnsaniyet açısından da kabul edilemez bir durumdur" dedi.
#Diyanet İşleri BaşkanıÇiftçilerin finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesi ve finansal refahının artırılması amacıyla hayata geçirilen "Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi" kapsamında 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor. Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: "(Araştırmaya göre çiftçilerimiz) Finansa erişimi, devletin finansa ve üretime dair verdiği destekleri, tasarruf etmeyi, yatırım yapmayı, dolayısıyla finansal okuryazarlığı bilmiyor. Üreticilerimize tarımsal işletmelerinin bütçelerinin ayrı, aile bütçelerinin ise ayrı olduğunu anlatmamız, bütçelerini yönetmeyi ve bütçe planlamasını nasıl yapmaları gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir.(Proje kapsamında) Hazirandan beri 10 bin çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verildi. Hedefimiz, kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 850 bin ortağımız ile birlikte 1 milyon çiftçiye ulaşmak." açıklamalarında bulundu. FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen: "Dünyada gıdanın 3'te biri israf oluyor. İsraf büyük bir sorun ve tasarruf dönemindeyiz. Finansal okuryazarlık ise tasarrufun temelidir, davranış ve tutumların altyapısıdır." ifadelerinde bulundu.
#Finansal Okuryazarlık EğitimiDünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkileniyor, 1.2 milyar insan susuzluk sorunuyla boğuşuyor. Geleceğe dair senaryolarda mevcut kaynakların yetersiz kalacağı, gıda ve su savaşlarının çıkacağı öngörülüyor. Önümüzde böyle karanlık senaryo varken günümüzün bir diğer önemli sorunu: İsraf. Gıdanın yaklaşık üçte biri yani 1.3 milyar tonu her yıl çöpe gidiyor. Avrupa’da yıllık 4 milyon ton giysi israf ediliyor. Türkiye’de bir günde çöpe atılan ekmek miktarı İzmir nüfusu kadar (4.3 milyon). Prof. Dr. Aziz Akgül, “Dünyadaki gıda israfının üçte biriyle halihazırda bütün insanları doyurmak mümkün olabilir” diyor. İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerjiyle aslında geleceğini tüketiyor.
#İsrafTÜSİAD'ın hazırlattığı ve dün Ankara'daki Yüksek İstişare Konseyi toplantısında dağıttığı ‘Kamu Reformu Araştırması’’, toplumun devlete güveninin kalmadığını ortaya koydu. Seçimden önce yapılan araştırmaya göre, Türkiye son 20 yıldır kötü yönetiliyor. Devlete güvenin kamu reformuyla sağlanması isteniyor.
Türkiye'ye sekiz yıl önce gelen Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim, 'en çok satış yapan' değil, en aranılan' şirket olmak için agresif bir yeniden yapılanma programı başlattı. Değişime direnen tepe yöneticiler değiştirildi, çalışan sayısı artırıldı, eğitim yüzde 50 artırıldı. <br>