Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türkiye'nin, yılda 9 milyar dolar civarında demir çelik hurdası da dahil olmak üzere toplam 12 milyar dolar civarında hammadde ithal ettiğini, ancak bununla, iç piyasanın tükettiği 20 milyar dolarlık çeliği tedarik edip, ayrıca 17 milyar dolar civarında da ihracat yaptığını bildirdi.
Son günlerde Çin'in piyasaya müdahelesi ile birlikte hurda demir fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor. Bu artışı hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, değerinin çok altında seyreden demir fiyatlarının yaşanan gelişmelerle makul seviyelere gelmeye başladığını söyledi. Türkiye'de demir çelik sektörünün üzerinde vergi benzeri yüklerinin çok fazla olduğunu hatırlatan Yayan, ihracatta küme düştü denilen demir çelik sektrünün bu fiyat artışlarıyla biraz da olsa toparlanacağını ifade etti.
Avrupa’nın en büyük demir-çelik fabrikası Azovstal, Rus bombardımanının son hedefi oldu. Ukrayna’nın kuşatma altındaki liman kenti Mariupol’da bulunan tesisin hasar alması başta Avrupa olmak üzere küresel demir-çelik tedarikini zora sokacak. Fabrika, yılda 5.3 milyon ton ham çelik üretiyordu.
#Demirİnşaat sektöründe toparlanma başlarken bu kez ‘demir ve çimentoya zam’ konusu tartışma yarattı. Konut üreticileri “Yüzde 30’u aşan zam sektörü olumsuz etkiler” derken, malzeme üreticileri maliyetlerde yaşanan artış nedeniyle demir ve çimentoda fiyat yükselişinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriTürkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan "Alınan karar, Ticaret Bakanlığının gelişmeleri yakından takip ettiğini, katma değerin Türkiye'de kalması ve yurt içi istihdamın korunması konusunda hassasiyet içinde olduğunu göstermesi açısından önemli" dedi.
#TürkiyeDemir fiyatlarının, üreticilerin üretimi kısmalarından kaynaklandığı iddialarına demir çelik üreticileri isyan etti. ‘Fiyatları biz artırmıyoruz, inanmayan Rekabet Kurumu’nun raporuna baksın’ diyen üreticiler, fiyat artışının dolar kurundaki artıştan kaynaklandığına dikkat çektiler. Demir çelik üretiminin ilk 6 ayda yüzde 21 artığına vurgu yaptılar.
İthalat Rejimi ile gümrük vergilerinde yapılan artış, demir-çelikçileri memnun etti, plastikçileri ise kızdırdı. Demir-çelik üreticileri gümrük vergilerinin artırılmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, plastik sanayicileri, kararı Rekabet Kurumuna şikayet etmeye hazırlanıyor.