Güncelleme Tarihi:
Türkiye geçen yıl toplam 18,5 milyon ton demir çelik ihracatı yaparak 16,7 milyar dolar gelir elde etti. Buna rağmen Türkiye'nin en büyük demir çelik ürünleri ihraç pazarı konumunda bulunan Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik çelik ihracatı, yaşanan Arap Baharı nedeniyle önceki yıla göre azaldı.
En büyük ikinci ihraç pazarı konumunda bulunan Kuzey Afrika'ya yönelik demir çelik ihracatı geçen yıl yüzde 31 oranında düşerek 2,6 milyon tondan 1,8 milyon tona geriledi. Türkiye'nin toplam demir çelik ihracatı Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde yüzde 46'dan yüzde 38'e, Kuzey Afrika'da yüzde 15'ten yüzde 9'a geriledi.
En keskin ihracat düşüşü Libya'da oldu
Arap Baharı'nın yaşandığı ülkeler arasında, Türkiye'nin çelik ihracatında en keskin düşüş Libya'da oldu. Geçen yıl Libya'ya yönelik demir çelik ihracatı yüzde 89 azalarak 812 bin tondan, 93 bin tona geriledi ve yalnızca bu ülkeye yönelik ihracatta 660 milyon doların üzerinde düşüş kaydedildi.
Arap Baharı'nın yaşandığı diğer ülkelerden, Bahreyn'e yönelik ihracat yüzde 73, Cezayir'e yönelik ihracat yüzde 41, Ürdün'e yönelik ihracat yüzde 35, Yemen'e yönelik ihracat yüzde 28 ve Türkiye'nin bölgedeki en büyük pazarlarından birisi olan Mısır'a yönelik ihracat yüzde 9 oranında geriledi.
Arap Baharı nedeniyle Türkiye'nin demir çelik ihracatındaki düşüş, Cezayir'de 157 milyon dolar, Mısır'da 71 milyon dolar, Yemen'de 66 milyon dolar, Ürdün'de 63 milyon dolar ve Bahreyn'de 17 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci pazar konumunda bulunan AB'ye yönelik toplam demir çelik ihracatı ise yüzde 39,5 oranında artarak, 2,6 milyon tondan, 3,7 milyon tona yükseldi. Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya bölgesine yönelik demir çelik ihracatı ise yüzde 10 oranında artışla, 1 milyon ton seviyesinin üzerine çıktı. Türkiye'nin ABD'ye yönelik ihracatı da yüzde 46 oranında artarak 900 bin ton seviyesinde gerçekleşti.
“İhracatın yüzde 68'i Ortadoğu, Körfez ülkeleri, AB ve Kuzey Afrika'ya
Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türkiye'nin geçen yıl toplam çelik ihracatının yüzde 68'ini Ortadoğu, Körfez ülkeleri, AB ve Kuzey Afrika'ya gerçekleştirdiğini söyledi.
Arap Baharı'nın, Türk çelik sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Yayan, bunun sektöre maliyetinin 1,4 milyar dolar olduğunu belirtti. Türkiye'nin, uygulanan politikalar sonucu Arap Baharı'nda etkili bir rol aldığını, bunun sonucunda da Türk firmalarının bölgede daha çok önem kazandığı anlatan Yayan, “Bölgede Türkiye'ye duyulan güven artmaya başladı ve bu şimdiden ticaret hacmini artırmaya başladı” dedi.
Arap Baharı'nın yaşandığı Mısır, Libya, Tunus gibi ülkelerle olan çelik ticaretinin siyasi istikrara paralel olarak kademeli şekilde güçleneceğini ifade eden Yayan, “Bahreyn, Yemen, Ürdün gibi ülkelere yapılan çelik ihracatının da yükselme eğiliminde olan petrol fiyatları ile doğru orantılı şekilde artmasını bekliyoruz” diye konuştu.