Müteahhitlerden hükümete talep

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitlerden hükümete talep
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 20, 2009 18:30

Müteahhitler, Ziraat ve Halkbank’tan teminat istiyor. Demirçelikçiler; enerji girdimizi düşürün, diyor…

Haberin Devamı

Dört sektörün derdini dinleyen bakanlar, çözüm raporunu müsteşarlardan istedi. Başbakan Yardımcısı Nazım Erken

Aysel ALP YAZIYOR

Başkanlığında Pazartesi günü yapılan ve  ekonomiyle ilgili tüm bakan ve bürokratların katıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında dört sektörün talepleri dinlendi.

Sektör temsilcilerinin taleplerini değerlendirerek, rapor hazırlamaları için ilgili müsteşarlar görevlendirilirken; tekrar buluşmak için bir hafta sonrası öngörüldü.

İnşaat 2 yıldan önce canlanmaz!
Toplantıda ilk söz yurtdışında gerçekleştirdikleri projelerle, müteahhitlik alanında dünya üçüncülüğünü elinde bulunduran Türk müteahhitlik sektörüne verildi. Toplantı öncesi yapılan davette, konu yurtdışı müteahhitlik sektörüyle sınırlandırılsa da Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, söze inşaat sektörünün bugünkü durumuyla başladı. Küresel kriz ve dolayısıyla özel sektörün elinde biriken konut stokları nedeniyle yurtiçi inşaat sektöründe 1-2 yıldan önce canlılık beklemediklerinin altını çizdi. Dolayısıyla ülke büyümesi için kamunun altyapı yatırımlarının; özellikle de Doğu ve Güneydoğu projelerinin önemine dikkat çekti. Ancak kamu yatırımlarının inşaat sektörünün tümü için ‘lokomotif’ olamayacağını da vurguladı. Buna gerekçe olaraksa inşaat sektörü içinde kamunun payının yüzde 50 olmasını kalan yüzde 50’nin özel sektör yatırımlarıyla hareketlenebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

1 saatlik sunumunda Eren; yurtdışı müteahhitlik sektörünün küresel krize karşın, krizin uğramadığı ülkelerde inşaat yaptığına dikkat çekti. Ancak rekabet edebilmek için mutlaka devlet desteğine ihtiyaçları bulunduğunu belirterek, taleplerinin yerine getirilmesi halinde küresel krizi; yurtdışında fırsata çevireceklerini söyledi. Sektörün taleplerini ise  şöyle sıraladı:
- Uluslar arası ihalelerde rekabet edebilmemiz için ‘teminet mektubu’ sorunumuz mutlaka çözülmeli. Bunun için kamu bankaları Ziraat ve Halk Bankası özellikle de adının başında T.C bulunan Ziraat Bankası devreye girmeli.
- Ziraat Bankası iş hacminin yüksek olduğu Libya, Cezayir, Katar gibi ülkelerde şube açmalı.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, karşılıklar kararnamesini bankaların sektöre teminat ve uzun vadeli gayrinakdi kredi vermesini teÅŸvik edecek ÅŸekilde yumuÅŸatılmalı.Â
- Eximbank’ın sermayesi mutlaka yükseltilmeli.
- 49 ile uygulanan istihdam teşviki yurtdışında proje gerçekleştiren firmalar için de uygulanmalı..

Enerji fiyatı düşsün!

Haberin Devamı

Yıllık 16 milyon ton demirçelik ihraç ederek 22.5 milyar dolar döviz kazandıran demir çelik üreticileri ise; girdi fiyatları ve nihai ürün fiyatlarındaki ani düşüşler nedeniyle yaşadıkları sıkıntıya dikkat çektiler. Tüm dünyada yeni denge fiyatları oluşurken; sektörün uluslar arası pazarda yerini koruması ve yeni fırsatlar yaratması için bazı taleplerinin karşılanmasını istiyor. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, toplantıda dile getirdikleri taleplerin ‘makul’ bulunduğunu belirtirken; bunları şöyle sıralıyor:

- En önemli girdiyi oluşturan elektrik fiyatları; petrol fiyatlarındaki  düşüşe paralel olarak makul seviyeye indirilsin. Elektrik faturamızdaki belediye, TRT, maliye fonu kaldırılsın. Sektör sadece bu kalemler için devlete yıllık 60 milyon dolar ödüyor.
- Türkiye’nin kriz nedeniyle enerji fazlası var; bu fazlalık bizim sektörün üretim artışıyla bertaraf edilebilir. Nitekim sektör, yassı mamul üretim açığını kapatmak için 6 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Bu yatırımların bitmesi, 6 bin yeni istihdam anlamına gelir. Ayrıca Türkiye yıllık 8 milyon tonluk yassı ürün ithal ediyor ve bunun için 7 milyar dolar fatura ödüyor. Sektöre yapılacak ufak desteklemeler; Türkiye’nin ithalat faturasını dolayısıyla döviz çıkışını düşürürken; artacak ihracatla döviz girişi sağlanır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!