İnşaatta fiyatlar dört yıl geri gitti

Güncelleme Tarihi:

İnşaatta fiyatlar dört yıl geri gitti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2008 00:00

Küresel mali krizin getirdiği durgunluk zaten sıkıntıda olan inşaat sektörünü bunalttı. Projeler yarım kalıp, firmalar işçi çıkarmaya başlarken, sektör temsilcileri hükümete "Acilen kriz toplantısı yapılması" çağrısında bulundu.

İNŞAAT sektörünün maliyetlerinde ana girdilerini oluşturan demir çelik ve çimentoda fiyatların düşmesi firmaları rahatlatmadı. Demir çeliğin tonunun 2 binden 850'ye, çimentonun torbasının ise 6 YTL'den 3.20 YTL'ye inmesi maliyet açısından rahatlama yaratsa da, yapılan konutların satılamaması yüzünden sektör istediği ivmeyi yakalayamıyor. Durgunluk nedeniyle zor günler geçiren sektörde projeler yarım kalırken, firmalar işçi çıkararak küçülmeye başladı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Vekili Necip Nasır, "Bütün şantiyelerimi kapatıp, projeleri durdurdum. 30 kişilik bir çekirdek kadro bıraktım. Teknik elemanımı başka işlerimde istihdam ediyorum. Daire fiyatları şu anda 2004 fiyatlarıyla satılıyor" dedi.

Büyüme oranı yüzde 9 düştü

Türkiye'nin küresel krizi en az zararla atlatabilmesi için Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payı yüzde 30'ları bulan, 200 farklı iş alanını etkileyen inşaat sektörünün acil eylem planı ile hareketlendirilmesi gerektiğini kaydeden Nasır, sektörün 2005'te yüzde 21.5 oranında büyüdüğünü, 2006'nın Haziran ayında meydana gelen türbülans ve kredi faizlerinin yükselmesinden sonra yavaşladığını, 2007'de durağanlaştığını, 2008'de büyüme oranının yüzde 0.9'a düşerek, durma noktasına geldiğini söyledi. Nasır, hükümetin, ekonomi yönetiminin inşaat sektörü için acil eylem planı yapması gerektiğini ifade etti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER

Æ İşsizlik Sigorta Fonu'nda biriken 22 milyar doların bir kısmı uzun vadeli konut kredisi olarak finans sistemine aktarılabilir.

Æ Yastık altında kalan tasarruflar sisteme katılarak sektörün ivme kazanması sağlanmalı.

Æ Sigorta primleri düşürülmeli.

Æ Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Türk işçisi çalıştırmanın önündeki zorluklar kaldırılmalı.

Æ Kamu altyapı yatırımlarında öngörülen ödenek artışları, kesinti yapılmadan uygulamaya yansıtılmalı.

Æ Ekonomi yönetiminin acil eylem planı için inşaat sektörünün temsilcileri sivil toplum örgütleriyle kriz toplantısı yapmalı.

Üretim durduruluyor

Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da, demir-çelik fiyatlarının daha fazla aşağı inmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yayan, "Yüksek kurun etkisiyle önümüzdeki haftalar içinde yukarı çıkmasını bekliyoruz. Finansal krizle çakışması nedeniyle sektördeki sıkıntıyı daha derin yaşadık. Beklenen dalgalanma derin bir krize dönüştü. Düşüşten üretici firmalar çok ciddi etkilendi. Geçiş dönemi olarak düşünüyorlar. Dayanmaya çalışıyorlar. Kriz dönemlerinde olduğu gibi işçi çıkaran da var, çıkarmayı düşenen de, üretimi durdurma kararı alan da var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!