Türk Demir-çelikçilerin başı Mısır’lı üreticiyle dertte

Güncelleme Tarihi:

Türk Demir-çelikçilerin başı Mısır’lı üreticiyle dertte
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mısır, Türkiye'den ithal edilen demir-çelik ürünleriyle ilgili olarak anti-damping soruşturması başlattı. Mısırlı demir-çelik üreticileri, Türkiye'den gelen demir-çelik ürünleri Mısır'da piyasaya yüzde 30 daha ucuza verildiğini öne sürüyorlar.

Mısır, Türkiye'den ithal edilen demir-çelik ürünleriyle ilgili olarak antidamping soruşturması başlattı. Mısırlı demir-çelik üreticilerinin iddialarına göre, Türkiye'den gelen demir-çelik ürünleri Mısır'da piyasaya yüzde 30 daha ucuza veriliyor. Bu nedenle İzmir Demir Çelik, Çolakoğlu Metalurji Demir Çelik Ticaret ve Sanayi, Diler, Ekinciler ve İçdaş'ın ihracatları soruşturma kapsamına alındı.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Demir Çelik Üreticileri Derneği ise bu iddiayı yalanlıyor. Mısırlı yöneticiler, geçen şubat ayının başında Türkiye'den gelen işlenmiş demir-çelik ile uzun inşaat demirinin de aralarında bulunduğu ray ve çubuklar için soruşturma başlattı.

MISIR'IN BÜYÜK GAFI

Mısır Antidamping İdaresi tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, altı Türk şirketinden savunma istendi. Bunlar İzmir Demir Çelik, Çebitaş, Çolakoğlu Metalurji Demir Çelik Ticaret ve Sanayi, Diler, Ekinciler ve İçdaş. Bu firmalardan Çebitaş, Mısır'a hiç ihracat yapmadığı halde bu kapsama alınmasına tepki gösterdi. Yaptığı girişimler sonucunda da bu kapsamdan çıkartıldı.

Türk üreticiler, savunmalarını tamamlayıp mart ayı içinde Mısır'a gönderdi. Firmalar bir ay içinde soruşturmanın tamamlanmasını bekliyor. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ürünlerin dampinge esas teşkil edecek fiyat da bir paya sahip olduğunu belirterek ‘‘Antidamping soruşturması açılması için ihraç fiyatlarımızın maliyetin altında olması gerekiyor. Biz 1998'in sonunda uzun demirin tonunu 230 dolardan satıyorduk. O zamanlar uzun demirin üretim maliyeti 180 dolardı’’ dedi.

Türkiye'nin demir-çelik ihracatı 1998'de 1997'ye göre yüzde 12 oranında azalırken, Mısır'a olan ihracatı yüzde bin 399 artmış görünüyor. 1997'de 17 bin 38 ton demir çelik ürünü ihraç ederken, 1998'de bu rakam 255 bin 344 tona çıkmış.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!