Hürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetKonya’daki Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait, ilk kez Türk ibaresinin yer aldığı bir yazıt bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. İlker Işık, yazıtın ‘1071 öncesinde Anadolu’daki Türk varlığının kanıtı’ niteliğinde olduğunu söyledi.
#Türk YazıtıTürk tarihinin resim, heykel, rölyef ve bilgi panolarıyla anlatıldığı Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı dokuz ayda 500 bin kişi ziyaret etti. Belediye Başkanı Enver Demirel, “Ziyaretçiler müzemizi gezerken, tarihimizi görerek, dokunarak, yaşayarak öğrenme imkânı buluyor” dedi.
#MURAT YILMAZMoğolistan’ın Ötüken bölgesinde Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait yazıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği varsayılan Orhun Anıtları’ndan daha eski bir Türk anıtı bulunmuş oldu.
#İlteriş Kutluğ KağanOrhun Yazıtlarının hem tarihi hem de edebiyat açısından önemi oldukça büyüktür. Aynı zamanda Göktürk Yazıtları olarak da bilinen Orhun Yazıtları taş üzerine yazılan yazıtlar olduğu bilinmektedir. Orhun alfabesinin ise 700'lü yılların başında yazıldığı bilinmektedir. Peki Orhun yazıtları nedir ve kimler adına dikilmiştir? İte Orhun yazıtlarının özellikleri ve hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Orhun YazıtlarıOrhun yazıtları edebiyatımızın önemli kitabelerinden birisidir. Orhun alfabesi ile yazılan bu yazıtlar günümüzde pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Orhun yazıtlarının özellikleri birbirinden farklı olmaktadır. Peki Orhun yazıtları neredir, hangi döneme aittir? Özellikleri nelerdir? Sizlere Orhun yazıtları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Orhun Yazıtları Neredir Hangi Döneme Aittir?Tarih bilmek bilhassa kendi ülkesinin ve kültürünün tarihini bilmek çok kıymetli bir özelliktir. Bireylerin ve toplumların geleceğine dair vizyon uluşmasına katkı sağlar. Türkçe ve Türkçe dilinin tarihi, ne kadar geriye gittiği hangi bölgelerde konuşulduğu gibi çok farklı sorular akla gelmektedir. Eski Türkçe bahsi geçtiğinde bu meseleler merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız eski Türkçe dönemi kaça ayrılır, hangi yüzyılları kapsar, eski Türkçe dönemi özellikleri, eski Türkçe dönemi eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eski Türkçe Dönemi Kaça Ayrılır?Yunanistan’ın ana karasından çok Türkiye’nin Ayvalık ilçesine yakın olan, Assos’tan el sallasanız görünecek bir adayı anlatacağım sizlere. Bugünkü yazımızda daha çok Midilli’nin merkezini sizlere tanıtmaya çalışırken, önümüzdeki haftalarda ise adanın iç kısımlarına ve doğusuna doğru yolculuk yapacağız.
#BursaOrhun Kitabeleri 8. yüzyılda Orhun alfabesi ile yazılmış eserlerdir. Göktürk yazıtları ve Orhun Abideleri ismiyle de bilinen yapıtlar altı tanedir. Tonyukuk Anıtı en eski kitabe olup 716 yılında dikilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kül Tigin abidesinin 732 ve Bilge Kağan Anıtının 735 yılında dikildiği tespit edilmiştir. Orhun Kitabelere nerede, özellikleri neler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Orhun Kitabeleri NeredeTürkiye’den kaçırılan ve 1997’de İtalya’da bir polis baskını sırasında ele geçirilen Lidya dönemine ait 1800 yıllık kefaret yazıtı (tapınak steli), uzun hukuki sürecinin ardından bu gece Türkiye’ye getirildi. Sabah uçakla Ankara’ya gönderilecek yazıtın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından düzenlenecek basın toplantısı ile tanıtılacağı öğrenildi.
#TürkiyeKültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’nın dedektif gibi ısrarlı ve titiz takipleri, sonuç getirmeye devam ediyor. Bakanlık, 23 yıldır peşinde olduğu Lidya dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık tapınak stelini (yazıt) sonunda İtalya’dan geri almayı başardı.
#GazetehaberleriSİDYMA Antik Kenti yakınlarında, üzerinde eski Yunanca 'Bu yapı, yabancılar için bir liman, hastalar içinse bir tedavi yeridir. Merhamet o hasta düşen kimselere' yazan, 1500 yıllık yazıt bulundu. Yazıtın, Hristiyanlık döneminden hastaneye ait olduğunu belirten araştırma görevlisi Fatma Avcu, "Yazıtın nereden getirildiği belli olmadığı için arkeolojik olarak bir kalıntıya ulaşamadık" dedi.
#Antalyaİlteber nedir ve ne anlama gelir sorusu, bu isim hakkında bilgi almak isteyen birçok kişi tarafından araştırılıyor. Eski Türkçe'ye ait bir kelime olan İlteber, ilk olarak 680 yılında kullanılmıştır. Hunlar ve Göktürkler'de kullanılan İlteber kelimesi, bir nevi o dönem için vali anlamlarını da taşımaktadır. Peki, İlteber nedir ve en anlama gelmektedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#İlteberTürkiye, zengin tarihi geçmişi ve bugüne taşıdığı varlıklarla farklı temaları içeren birçok müzeye ev sahipliği yapıyor. Bu müzeler yetişkinler kadar öğrenciler için de gezilip görülecek ve eğitimin birer parçası olabilecek yerler. Sizler için derlediğimiz bu müzeleri, yarıyıl ve yaz tatillerinin yanı sıra hafta sonları da gezebilirsiniz.
#GazetehaberleriKanuni, Osmanlı kültürüne nasıl yön verdi? Fatih, dönemine en çok hangi özelliğiyle damga vurdu? İstanbul’un fethi nelere yol açtı ve açmadı! İlber Ortaylı, Kronik Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Türklerin Altın Çağı’nda Timur’dan Kanuni’ye Türk hükümdarların dünyada en etkili olduğu yıllara ışık tutuyor. Kitap vesilesiyle bir araya geldik; tarihten girdik, İtalyan sinemasından çıktık.
#İlber Ortaylı