Şiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarOnlar ‘Değişim mahalleden başlar, kadından başlar’ diyerek yola çıkanlar. Anadolu’da elini taşın altına koyarak mahalledeki ev kadınlarını, kırsaldaki kız çocuklarını cesaretlendiren iki sivil toplum kuruluşunun yarattığı değişim örnek niteliğinde. Adana’da ev kadınlarına ‘Ben de yapabilirim’ dedirten Ev Hanımları Dayanışma ve Kaldırdırma Derneği ile Samsun’un ücra köylerinde kız babalarını bile heyecanlandıran Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği’nin çalışmaları, kamu ve sivil toplum el ele verdiğinde yaratılan değişimi anlatan iki güzel örnek.
#Ev KadınlarıÜlkemizde yakın zamanda yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden sarstı ve üzdü. Yaşanan tüm zorluklarla baş etmeye çalışırken eğitim-öğretim aksadı, deprem bölgesinde eğitim-öğretime devam eden 3 milyon 600 bin öğrencinin 217 bini başka illere nakil oldu. Bu durum özellikle Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için ayrı bir dezavantaj oluşturdu. Öğrenciler sınava hazırlanma sürecinde kişilik özellikleri, yüksek beklenti, ebeveyn tutumu ve kıyaslamalar gibi nedenlerden dolayı sınav kaygısı ile karşı karşıya kalabiliyorken yaşanan bu süreç stres ve kaygılarını artırdı.
#Konuk YazarDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarÇocuklarımızı teknolojik araçların ve internetin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklardan korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Dijital çağ döneminde teknolojiyi yerinde, zamanında ve etkin kullanmasını çocuklarına öğretebilen ve e-davranış rol modeli olabilen anne ve babalara dijital ebeveyn denir.
#Dijital Çağda Ebeveyn OlmakSürdürülebilir kalkınmanın cinsiyet eşitliği, dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının gözetilmesi, gıda israfının azaltılması, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, biyoçeşitliliğin korunması gibi sosyal ve çevresel konularına odaklanan ve psikolojik yönüne dikkat çeken ‘23’üncü Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’ Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve İstanbul Kültür Üniversitesi iş birliğinde düzenleniyor. Ana teması ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Psikolojik Danışma ve Rehberlik’ olan kongrenin parolası ise ‘Harekete Geç ve Kimseyi Geride Bırakma’ olarak belirlendi.
#Harekete GeçCOVID-19 pandemisi ile birlikte okullarımızda yaklaşık 1.5 yıldır yüz yüze eğitime ara verilmiş ve bu dönemin başında yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde çevrimiçi olarak tüm kademelerde eğitime devam edilmiş olmasına karşın öğrenme kayıpları da ortaya çıktı. Çevrimiçi eğitimde hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz daha önce benzer deneyimler yaşanmadıkları için zorlanmış ve uyum sağlamakta güçlük yaşadılar.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiMark McCrindle tarafından ilk kez alfa olarak tanımlanan bu yeni kuşak 2010 ve sonrasında dünyaya gelenleri kapsıyor. Bu kuşağın belirgin özellikleri arasında tarihteki en yüksek eğitime sahip olmaları, bireysel olarak öğrenmeleri, paylaşım yerine sahip olmayı tercih etmeleri ve toplumsal normları reddetmeleri yer alıyor. Alfa Kuşağı geçmişte hiç olmadığı kadar özerk yaşamaya alışkın bir nesil.
#Prof. Dr. Mehmet Engin DenizDünya PDR Günü, ülkemizde Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği tarafından 2020 yılında tasdiklenmiş ve 30 Eylül tarihi olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz yıl ilki kutlanan Dünya PDR Günü, bu yıl ikinci etkinlik günü ile öne çıkacak. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin ilk genel kurul tarihi olan 30 Eylül 1989 tarihi dikkate alınarak belirlenen bu tarih, her yıl kutlanmaya devam edilecek.
#Dünya PDR GünüTüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın, bedensel olduğu kadar ruhsal ve toplumsal bir kriz durumuna dönüştü. Salgın süreci fizyolojik, psikolojik, toplumsal/sosyal ve duygusal anlamda her yaştaki birey için yaşamı zorlaştıran ve ruh sağlığını tehdit eden olağanüstü bir durum. Okul psikolojik danışmanları salgın sürecinde çocuklara ve ailelerine destek olmak amacıyla gerek salgının psikolojik etkilerini azaltmak ve çocukların kendini toparlama gücünü artırmak amacıyla çevrim içi çalışmalarla gerekse normalleşme sürecinde çocukların okula uyum sağlamalarında büyük bir fedakârlık örneği sergilediler.
#PROF. DR. ŞERİFE IŞIK KİMDİR?COVID-19 salgın sürecinde sınava hazırlanan öğrencilerimiz zor bir dönemi geride bırakmak üzeresiniz. Hafta sonu yapılacak sınavla ilgili en çok hissedilen duygulardan bir tanesi kaygıdır. İlk olarak kaygıyı gerçekçi bir şekilde anlamak önemli olacaktır. Kaygı, stres verici durumlarla karşılaştığımızda hepimizin belli ölçülerde yaşadığı bir uyarılmıştık durumudur. Kaygının belli bir düzeyde yaşanması doğaldır çünkü belirli bir derecede yaşanan kaygı motive edicidir ve performansınızın yükselmesine yardımcı olabilir.
#COVID-19Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 8 ve 12’nci sınıflarla okul öncesi hariç eğitimde tüm kademelerde uzaktan eğitime geçildiğini duyurmuştu. 8 ve 12’nci sınıf öğretmenleri ise açıklama sonrasında, yüz yüze eğitime devam edecekleri için aşılamada öncelik istedi.
#ÖğretmenEğitimde tüm dünyada eşi görülmemiş bir aksaklığa neden olan COVID-19 salgını, okullarda eğitim-öğretimi kesintiye uğrattı. Bazı ülkelerde tamamen kapanma olurken bazılarında kısmi kapanışlar oldu. Bazı ülkelerde ara vermek zorunda kaldı. Bu süreç dünyada farklı kademelerde öğrenim gören 2 milyara yakın öğrenciyi etkiledi.
#EbaTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi süreci her kademeden 20 milyona yakın öğrenciyi ve eğitim-öğretim çalışmalarını olumsuz etkiledi. Yapmış olduğumuz araştırmalarda her yaş grubunun Kovid-19 korkusu yaşadığı görüldü. Dolayısıyla gençler de Kovid-19 korkusunu yoğun bir şekilde yaşıyor. Ayrıca ülkemizin genç nüfusunun fazla olduğunu düşündüğümüzde sayıca en çok etkilenen grubun gene gençler olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca aslında, üniversitelerin açılmasıyla eğitim biçimi ve bunların getirdiği hazırlık, ev taşıma, yurt ve maddi sorunların hepsi daha çok anlam kazanıyor. Pandeminin devam ediyor olması ise üniversite öğrencilerinin sırtındaki yükü arttırıyor. Peki bu süreçte ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı?
#ÜniversiteÜlkemizde ilk COVID-19, 11 Mart 2020’de görüldü. Özellikle hastalığın yayılma tehlikesi göz önünde bulundurularak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda 6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında yapılması planlanan ara tatil 16-20 Mart 2020 tarihine çekildi. 23 Mart 2020’de ise uzaktan eğitim süreci başladı.
#KoronavirüsKoronavirüs nedeniyle okullar tatil. Çocuklar evde. Onlar mutlu ama ebeveynler hazırlıksız yakalandı. Uzmanlar “Tatil değil önlem” dese de parka, bahçeye çıkmadan, sinemaya, tiyatroya, AVM’ye gitmeden evin içinde zaman nasıl geçer? Evde dikkat edilmesi gereken hususlar ne? Uzmanlar anlatıyor.
#YAZARMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, depremden etkilenen çocuklara psikososyal destek verdiklerini söyledi. Hasarlı okulların tespit çalışmalarının sürdüğünü açıklayan Bakan Selçuk, 136 bin öğretmenin ise afet eğitimi aldığını belirtti.
#Milli Eğitim BakanlığıTürk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin, TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’ndaki sunumunda internet bağımlılığının nedenlerini sıraladı. Buna göre alışverişi ve ödevleri internet üzerinden yapmak da nedenler arasında yer alıyor.
#GazetehaberleriHafta sonu, cumartesi ve pazar günleri hepimiz sınava uyanacağız. Birçok ülkenin nüfusundan bile fazla sayıdaki 2 milyonun üzerinde öğrenci bir hafta sonuna yayılan YKS’ye girecek. Sadece onlar mı sınava girecek olanlar? Bir ülke olarak hep birlikte YKS’ye girip çıkacağız. Pamuklara sardığımız çocuklarımızın üzülmesine veya sevinmesine tanık olacağız. Onlarla birlikte üzülüp sevineceğiz.
#EğitimYÖK bünyesinde psikoloji alanındaki unvan ve istihdam sorunlarıyla çözüm önerilerinin tartışıldığı ‘Psikoloji Alanında Unvan ve İstihdam Sorunları Çalıştayı’ düzenlendi. Etkinliğe katılan uzmanlar, problemlere yönelik tespitler yaparak çözüm önerileri sundu.
#Yükseköğretim KuruluMEB’in rehberlik ve psikolojik danışmanlık dışında başka alanlardan mezun olanlar için açacağı ‘rehberlik’ kursları tartışma yarattı. Bu kursa katılanların sadece özel okullarda çalışacağı belirtilse de, alan mezunları uygulamaya karşı çıkıyor. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Sekreteri Ali Erdoğan, özel okullarda da rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitimi almış öğretmenlerin çalışması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca uygulamanın öğrenciye verilen hizmetin kalitesini düşüreceğinin de altını çiziyor.
#Milli Eğitim BakanlığıTürk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İstanbul Şubesi, 10 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ne tepki gösterdi. Yapılan açıklamada yönetmeliğin, Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) hizmetlerinin eğitim sistemine getirdiği tüm kazanımları kaybettirdiği belirtildi. Dernek tarafından bugün (6 Aralık) saat 18.00’de Beşiktaş’ta yapılacak basın açıklamasına da destek çağrısında bulunuldu.
#Türk Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Derneği