Psikolojik danışmanlardan yönetmelik tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik danışmanlardan yönetmelik tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2018 14:44

Psikolojik danışmanlardan yönetmelik tepkisi

Haberin Devamı

Haklarını istediler

İZMİR'de, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği şubesi, MEB Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin çıkmasına tepki gösterdi. Basın açıklaması yapan Şube Başkanı Hayal Demirci, "Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı ve Rehberlik Kursları ile mesleki kimliğimiz ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmış durumdadır. MEB’in çeşitli kurumlarında ve kademelerinde büyük bir başarıyla yürütülmekte olan koruyucu, önleyici ve iyileştirici ruh sağlığı çalışmaları kapsamında öğrencilerimize, halkımıza ücretsiz hizmet veren psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yayımlanan yeni yönetmelikle yok sayılmaktadır" dedi.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'ni çıkarmasına tepki gösterdi. Şube üyeleri tepkilerini göstermek adına basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yapan Şube Başkanı Hayal Demirci, Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı ve Rehberlik Kursları ile mesleki kimliğimiz ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Bakanlığın çeşitli kurumlarında ve kademelerinde büyük bir başarıyla yürütülmekte olan koruyucu, önleyici ve iyileştirici ruh sağlığı çalışmaları kapsamında öğrencilere, vatandaşlara ücretsiz hizmet verdiklerini de söyleyen Hayal Demirci, "Bizler, ülkemizde 16 şubesi, 11 bin aşan üyesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) 30 bin çalışanı ve 17 milyonu öğrenci olmak üzere milyonlarca yararlanıcısı olan Psikolojik Danışmanlık mesleğinin çatısı durumundaki Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin İzmir şubesiyiz. 10 Kasım 2017 tarihinde MEB Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yayımlanan yeni yönetmelikle yok sayılmaktadır" dedi.

Yeni yönetmeliğe ilişkin olarak ise Demirci, "Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğde meslek unvanımız 'Psikolojik Danışman' olarak kabul edilmiştir. Yeni yönetmelikte de “Psikolojik Danışman” meslek unvanı kullanılmalıdır. Yeni yönetmelikte Psikolojik Danışmanlık kavramının önemi azaltılmıştır. Değişen yönetmelikle birlikte okullarımızda psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin kim tarafından verileceği muğlak bir hal almıştır.  Okullarımızda yapacağımız en temel görevlerden bir tanesi olan öğrenci görüşmeleri, okul müdürünün bilgisi dahilinde gerçekleştirilebilecektir. Yıllardır birçok ihmal, istismar, taciz vakaları okullardaki psikolojik danışmanlarca ortaya çıkartılmıştır. Yeni düzenleme ile öğrencilerin görüşmeye gelmeleri için okul idaresinin onayı istenmektedir. Bu talep alanımızın en temel etik ilkelerinden biri olan “gizlilik ilkesi” ile bağdaşmadığından kabul edilemezdir" dedi.

Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!