Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTANDünya Vejetaryen Günü’nü tüm dünyayla birlikte 1 Ekim’de kutluyoruz. Böyle günlerin bitki temelli beslenme biçimleri hakkında bilgi edinmek ve farkındalık yaratmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Denemek isteyenler için birbirinden lezzetli vejetaryen tarifler hazırladım…
#DENİZ YOLDAÇBirer birer olgunlaşan meyvelerden soframıza en son gelen mürdüm olur... Puslu, asil rengiyle usulca ‘yaz bitti’ diye fısıldar. Kurutmak, reçel ya da pestil yapmak mümkün. Ama tazesini de sadece tatlıya saklamayın. Mürdümün o ekşimsi ve ferah tadıyla fırında tavuk ve dana yahni tariflerimden birini ya da çıtır kızartmalara çok yakışan erik sosunu hazırlayabilirsiniz.
#ErikYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharTürkiye bir tarım ülkesi... Bu değerli toprakları işleyip ülke ekonomisine katkı sağlayan milyonlarca üreticimiz var. Ama tarımla uğraşan nüfus giderek yaşlanıyor. Yaş ortalaması 50’lerin üzerinde. Genç nüfus tarımdan uzaklaşıyor. Tabii çok da umutsuz olmamak gerekiyor. Çünkü son dönemde yönünü toprağa, tarıma dönen gençlerimiz de var. Çok da güzel hikayelere imza atıyor ve akranlarına rol model oluyorlar. Turizmle anılan Bodrum’da tarımsal alanda katma değer yaratan gençlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Cahide İmre, Hasancan Açık, Fatih Sevmez, Hüray Önal ve Huri Can bunlardan sadece birkaçı. İşte bu sayıda üreten isimlerin hikayelerini sizlerle paylaşacağız. Yeni girişimlere ilham olması dileğiyle...
#1Taze, organik ve mevsimsel gıdaların tüketilmesini öneren ayurvedik beslenmeden bahsedeceğim bu hafta... Bu felsefeye göre yaz mevsiminde asitli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Yemekler hafif olmalı ve az miktarlarda yenmeli. Ve bol sıvı alınmalı.
#AyurvedikDepremzedelere yönelik gıda yardımlarını sürdüren Metro Türkiye, bir yandan da tarlada ve dalda kalan sebze-meyveyi üreticilerinden satın almaya devam ediyor. Böylelikle hem ürünlerin ziyan olması engelleniyor hem de çiftçilere destek sağlanıyor. Gastronometro şefleri de Hatay’ın Arsuz limonu ve beyaz balkabağıyla yapabileceğimiz tarifler veriyor...
#DepremTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteAralık ayının ilk haftası Mannheim’dan çok sayıda öğrenci ‘Katılmak Gönül İşi Eylemi’ne (Mitmachen Ehrensache) her yıl olduğu gibi bu sene de gönüllü olarak dahil oldu. Öğrenciler bu sene ilk defa Baden-Württemberg’den politikacılarla birlikte çalışma ve onların günlük faaliyetlerini yakından deneyimleme fırsatı buldu.
#AlmanyaVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#SalataOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçSalgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#Salgın