Botter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#SeyahatKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesi Hatay'da zarar gören 293 tescilli kültür varlığı üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Ersoy, tarihin ilk ışıklandırma çalışmasının yapıldığı Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı'nın odağında yer aldığı bölgede önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan kentsel tasarım projesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda çalışma için 2,5 milyar TL ödenek ayırdıklarını anlattı.
#Mehmet Nuri ErsoyDevlet Matbası’nda çalışan İbrahim Hilmi Tanışık’ın 40 yıl boyunca İstanbul’u adım adım gezerek camileri, türbeleri ve çeşmeleri kayıt altına aldığı notları, ölümünden 56 yıl sonra kitap oldu. Kitapta, bugün adı bile hatırlanmayan camilere ait tüm bilgiler yer alıyor.
#İbrahim Hilmi TanışıkAyasofya herkesin elini kolu sallayarak geçeceği bir yol değildir. Zira altındaki dehlizler, atık ve nem sularını taşıyacak suyolları, havalandırma sistemi bu kadar ziyaretçiyi taşıyacak güçte değil. Giriş ve görüşleri zaruri olan tarihçi, arkeolog gibi bilim insanları, büyük dinler dünyasının temsilcileri, devlet adamları ve memurların oluşturduğu yıllık 20-30 bin kişilik bir kitle bile buranın ziyareti için kalabalık olabilir.
#GaziantepBakanlık yetkilileri, Ayasofya Camisi’ndeki restorasyonla ilgili merak edilenleri Hürriyet’e açıkladı. Buna göre aşamalı bir şekilde yapılacak restorasyon yıllarca sürecek. Ayasofya bu süreçte hiç kapanmayacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBu haftaki rota Üsküdar’dan başlayıp Avrupa yakasına geçip Eyüp bölgesinde bitiyor. Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri türbesininden başlayan gezi, vapur yolculuğuyla Eyüp iskelesinde inmemizle devam ediyor. Mihrişah Valide Sultan Külliyesi, Eyüp Sultan Camii ve Hz. Eyüp Sultan türbesini ziyaret ettikten sonra akşamüzeri güzel Haliç manzarası için Pierre Loti tepesine çıkarak yorgunluk atabilirsiniz.
#BursaSisli sonbahar sabahlarında, Boğaz kıyıları karşılıklı görünmez olunca, insanın aklına Yahya Kemal Beyatlı’nın “Siste Söyleniş” şiiri geliyor: “Birden kapandı birbiri ardınca perdeler... / Kandilli, Göksu, Kanlıca, İstinye nerdeler?” Şair, sonraki dizelerde âşığı olduğu İstanbul’a şöyle seslenir: “Hayır bu hal uzun süremez sen yakındasın / Hâlâ dağılmayan bu sisin arkasındasın.”
#Sis PerdesiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Büyük Çamlıca Camisi’ne yapılan İslam Medeniyetleri Müzesi ve cami avlusunda Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen 39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışını yaptı. Erdoğan müzenin açılışında, “Kadim şehirlerimizin her biri birer açık hava müzesidir. Bu coğrafyanın gözbebeği olan İstanbul ise bizim en büyük müzemizdir” dedi.
#Büyük Çamlıca CamisiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'nde yer alan Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesinin açılış töreninde konuştu. Erdoğan, 'Milletimizi küresel rüzgar önünde savurmak isteyenlere meydanı bırakmayacağız.' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanLiteratüre yeni girmiş olan anıt kelimesi anmak fiilinden türetilmiştir. Bir devlet büyüğünü ya da toplumu derinden etkileyen bir olayı anmak için yapılan mimari eserlere anıt denir. Heykel dışında mezarlar, tapınaklar ve türbeler de anıt olarak nitelendirilir. Anıt ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Anıt kelimesinin TDK sözlük anlamını detayları ile derledik.
Karabük Türkiye ülkesinin bir ilidir. Karabük aynı zamanda bağlı bulunduğu Karabük ilinin de merkez ilçesi niteliğindedir. Bölgede yer alan Safran Bolu aslında ismini daha çok duyurmuştur. Bunun nedeni ise tarihi evleridir. Oysaki Karabük merkez konumundadır. Karabük merkezde Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikası da bulunmaktadır. Hatta bu fabrika sayesinde Karabük ilinde iş sahaları gelişme göstermiştir. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla Karabük hangi bölgede bulunur, haritada nerededir, Karabük ilçeleri, haritası, nüfusu ve iklimi nasıldır detayları ile derledik.
#EğitimGalataport; Karaköy Vapur İskelesi’yle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne ait bina arasındaki sahil şeridine uygulanmış bir güzergâh projesi. Boğaziçi’ne pek havalı restoranlar, kafeler, butik mağazalar inşa edilmiş, yanlarına biraz da sanat müzesi eklenmiş. Gelin biz bu seçkin, ışıltılı destinasyonun kıyısında kalmış yerlere bakalım, yüzlerce yıldan yıkılmadan çıkmış yapılara. Galataport’un sınırları Galata’yı aştığı için biz de biraz hudut dışına çıkacağız, baştan haber verelim...
#Hürriyetİran, Türkiye'ye sınır olan ülkelerden bir tanesidir. Haliyle pek çok kişi İran ülkesinin geçmişini ve ilk olarak nerede kurulduğunu merak etmekte ve ülke hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Sizin için İran medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir? İran uygarlığının felsefeye etkileri konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#İran Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Bilecik, ülkemizin eski yerleşim yerlerinden biri olarak kendini göstermektedir. Zaman zaman karışıklıklar olsa da Bilecik bir ilçe değil şehirdir. Ayrıca konumu ile ilgili bilgilerde yanlışlıklar yaşanabilmektedir. Bulunduğu konum itibariyle birçok kavme ve uygarlığa uğrak yeri olmuştur. Bu yapısı ile zengin bir kültürel mirasa sahip olduğu bilinmektedir. Birçok yapıyla da öne çıkan bir şehir olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Bilecik Hangi Bölgede Haritada Nerede?Telefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaKelimelerin anlatmaya yetersiz kaldığı bir sanatkârlık, mühendislik ve mimari harikası Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası için Evliya Çelebi’nin tarifiyle söylersem... “Methinde diller kısır, kalem kırıktır.” Ben gördüğümde “Taş ancak bu kadar taş değilmiş gibi işlenebilirdi” demiştim. Zaten bu müthiş detaycılık nedeniyle sadece ülkemiz için değil, dünya için de nadide taş yapılardan biri kabul ediliyor.
#HürriyetBİTLİS'in Ahlat ilçesinde dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen ve bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında 9 binin üzerinde mezar taşının tespit edildiği Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 30'a yakın çocuk mezarı da bulundu. Kazı çalışmalarını yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kulaz, "Çocuk mezarlarının bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz. Ancak bunun nedeni ile ilgili henüz bir kanıya varamadık" dedi.
#BitlisBİTLİS'in Ahlat ilçesinde dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen ve bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında 9 binin üzerinde mezar taşının tespit edildiği Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 30'a yakın çocuk mezarı da bulundu. Kazı çalışmalarını yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kulaz, "Çocuk mezarlarının bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz. Ancak bunun nedeni ile ilgili henüz bir kanıya varamadık" dedi.
#BitlisMacaristan’la ta Orta Asya’ya uzanan ve aynı köklerden başlayan ortak bir tarihimiz var. Yüzyıllar boyunca da hep kesişmiş yollarımız. Bu hafta 200 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan ülkedeki bu izlerin peşine düşelim istiyorum hep birlikte. Gezerken her adımda bir olduğumuzu hatırladığım bu toprakları tanıdıkça eminim siz de bana katılacaksınız.
#MacaristanAksaray 1980’lerden itibaren Orta Anadolu’nun en çok gelişen vilayet merkezidir. Şehir Anadolu’nun kesişme noktasındadır. Ankara’dan Adana’ya ve Konya’ya gidişin kavşak noktasındadır. Şehir sakinlerinin diğer İç Anadolu şehirlerinden farklı yönleri var. Tarihle, siyasetle ilgilenişleri başka, toplumsal hayatta önemli bir farklılaşma ve gelişme söz konusu.
#YAZAROrta Asya'da yoğun olarak görülen mimari ve tarihi değerler bulunmaktadır. Türbe de yapısı itibariyle en çok merak edilen mimari yapılardan birisidir. Türbe nedir ve ne amaçla yapılmıştır? Mimaride Türbe ve örnekleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Türbe Nedir?Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Karabağ’da Ermeni işgalinden kurtarılan toprakların yeniden imarı için Türk şirketlerin kilit rol oynadığını, ilk sözleşmeleri Türk firmalarıyla imzaladıklarını söyledi.
#GazetehaberleriTürkiye, Dünya içerisinde bulunan ülkeler arasında tarihi ve kültürel bakımdan en zengin, en çeşitli olan ülkelerden birisi konumundadır. Özellikle de Anadolu gibi birçok devleti, milleti barındırmış, savaşlar görmüş bir bölgeye sahip olması bu kültürel ve tarihi çeşitliliğin bir sebebidir. Cemil Molla Köşkü nerede ve nasıl gidilir? Cemil Molla Köşkü tarihi, özellikleri ve giriş ücreti hakkında bilgiler nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.