Kapadokya’nın simgesi peri bacalarının düşmek üzere olan şapkasının nasıl korunacağı tartışılmış, doğal yolla düşmesine karar verilmişti. Bakanlık şimdi de Azize Barbara Şapeli’ndeki çatlaklardan giren yağmur suyunun fresklere verdiği hasara çözüm arıyor...
#KapadokyaTürkiye’nin ikinci Kapadokya’sı diye nitelenen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, eşsiz doğasıyla ziyaretçileri hayran bırakıyor. Vadi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
#Frigya VadisiTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaFiller, bufalolar ve daha pek çok türdeki canlının yuvası olan bu dağ, 1987’de UNESCO tarafından Dünya Doğa Mirası ilan edildi. Yüksekliği 5 bin 895 metre olan dağ, sönmüş bir stratovolkan. Sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakası gibi katılaşan çeşitli malzemelerin birikmesiyle oluşan bir volkan türü bu. Ovanın üzerinde yükselen bu görkemli dağın yamaçlarından biri çevresindeki otlaklarla tezat oluşturan ormanlarla kaplı. Ekvatorun 340 kilometre güneyinde ve Tanzanya’nın da kuzeydoğusunda.
#SeyahatAlüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer ‘bentonit’ olarak tanımlanır. Bentonit, sanayi, tarım, madencilik ve mühendislik jeolojisinde kullanılan çok yönlü bir kildir. İşte, bentonit hakkında detaylı bilgiler
#BentonitBirçok farklı sektör açısından kullanılan en önemli materyaller içerisinde cüruf gelir. Yapısı itibariyle doğal bir süreç içerisinde meydana gelir. Peki, Cüruf nedir, nasıl oluşur ve ne işe yarar? Cüruf taşı çeşitleri ve kullanım alanları üzerine detayları derledik.
Doğada bulunan birçok kayaç türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside bazalt olarak dikkat çeker. Bazalt, belirli özelliklere sahip olması ve kullanıldığı yere göre ilgi çeken bir kayaç türüdür. Özellikle sıkça araştırılması bazaltı önemli bir konuma getirmektedir. Bazalt nedir? Nerede bulunur ve kullanılır? Bazalt hangi kayaç türüdür detayları ile derledik.
Tam 1.020 kilometrelik bir nehir var Fransa’da. Ülkenin en uzun nehri; Loire. Çevresindeki vadiye de adını veriyor. Güzelliğiyle pek çok sanatçıya ilham olmuş; şatoları kralları, soyluları ağırlamış; tarihe yön vermiş. O şatolardan bir ‘görülmeli’ listesi hazırladık.
#HürriyetSelçukluların ‘İslam’ın Kubbesi’, Osmanlıların ‘Ata Şehri’ olarak adlandırdığı Bitlis’in tarihi ilçesi Ahlat, kültürler kavşağı Anadolu’nun ihtişamlı geçmişini günümüze taşıyan noktalardan biri. Dev bir açık hava müzesine benzetilen Ahlat’ta görülmeye değer yer çok.
#SeyahatAni’yi gezerken, yüzyıllarca nice medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda geçmişe ışınlanıyor insan adeta... Zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor bile. Bir günde gezilemeyecek kadar büyük olan ören yeri her mevsim güzel ama sizlere önerim, Ani’yi bir de kışın görün. Soğuk iklimde sıcak anılarla dönmek için tam zamanı!..
#HürriyetSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#SeyahatKapadokya’yı ziyaret etmek için doğru zaman yoktur; ne zaman ziyaret ederseniz edin konuklarını büyüler... Şu sıralarda yolunuz düşerse o harika peribacaları ve tarihi kalıntıların panoramasına bağbozumu da eşlik ediyor. Bir hafta sonuna sığdırıp, dolu dolu gezip görmek mümkün. Bir Kapadokyalı olarak bölgeyi tanıyıp anlamanızı sağlayacak 13 önerimi yazdım.
#HürriyetKahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan çiftçi Yılmaz Orçan, mısır ekmek için sürdüğü tarlada kemik parçaları buldu. Orçan, durumu tarlasına yakın bir alanda araştırma yapan bilim insanlarına haber verdi. Tarlada bulunan ve "antik fil" fosiliyle büyük benzerlik gösteren kemikler, bilim insanlarınca incelemeye alındı.
#KahramanmaraşOkula dönüş vakti geldi. Bu süreçte öğrenciler, işini görecek ve eğitim hayatları boyunca yanlarından ayırmak istemeyecekleri en doğru dizüstü bilgisayarı almak için arayışa girdi. Piyasada pek çok model bulunuyor. Peki en doğru seçenekler hangisi? Bu yazıyı okumadan, dizüstü bilgisayar satın almayın!
#NvidiaKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez tüf mağara tavanında 7 ile 10 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen fosil bulundu. Henüz hangi hayvana ait olduğu bilinmeyen fosilin bulunduğu yerden çıkarılması için çalışma başlatıldı. Son derece ilginç ve heyecan verici diyen Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, ''Dikkate değer bir buluntu. Bu yıl kazılarda mağara içinde bulunan bu fosiller son derece önemli'' dedi.
#KayseriKayseri'nin Kocasinan ilçesi Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında, ilk kez tüf mağara tavanında 7 ile 10 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen fosil bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “Geçtiğimiz yıl fosilleri baraj kıyısındaki toprak altında bulmuştuk. Şimdi ise, tüf mağara içerisinde bulduk. Son derece ilginç ve heyecan verici. Biz fosili çıkardıktan sonra incelemelerde bulunacağız” dedi.
#KayseriKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez tüf mağara tavanında 7 ile 10 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen fosil bulundu. Henüz hangi hayvana ait olduğu bilinmeyen fosilin bulunduğu yerden çıkarılması için çalışma başlatıldı. Son derece ilginç ve heyecan verici diyen Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, ''Dikkate değer bir buluntu. Bu yıl kazılarda mağara içinde bulunan bu fosiller son derece önemli'' dedi.
#Kayseri“Yeryüzündeki en güzel gökyüzünün altına, en güzel toprakların üstüne bir kent kurmak...” Foça ve Foçalılar, Herodot’un tarih cetvelinde bu cümleyle tanımlanmışlar. Bugün de binlerce yıl önce anlatılandan pek farklı olmayan bir Foça buluyoruz karşımızda... Baharın tatlı kokuları eşliğinde ziyaret ettiğimiz bu şirin balıkçı kasabası olanca maviliği, tarihi dokusu ve huzur veren atmosferiyle kucaklıyor bizi...
#FoçaAlüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer ‘bentonit’ olarak tanımlanır. Bentonit, sanayi, tarım, madencilik ve mühendislik jeolojisinde kullanılan çok yönlü bir kildir.
#Bentonit