Bazalt nedir? Nerede bulunur ve kullanılır? Bazalt hangi kayaç türüdür?

Güncelleme Tarihi:

Bazalt nedir Nerede bulunur ve kullanılır Bazalt hangi kayaç türüdür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 21:10

Doğada bulunan birçok kayaç türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside bazalt olarak dikkat çeker. Bazalt, belirli özelliklere sahip olması ve kullanıldığı yere göre ilgi çeken bir kayaç türüdür. Özellikle sıkça araştırılması bazaltı önemli bir konuma getirmektedir. Bazalt nedir? Nerede bulunur ve kullanılır? Bazalt hangi kayaç türüdür detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Kayaç türlerine baktığımızda karşımıza üç ana kayaç türü çıktığı görülmektedir. Bunlar magmatik, tortul ve başkalaşım kayaçlar olarak bilinmektedir. Bu kayaç türlerinden olan magmatik kayaçlar ise konumuzla alakalıdır. Çünkü bazaltın magmatik kayaç türü olduğu görülmektedir. Ayrıca bazalt olarak bilinen kayaç türünün birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklere göre bazaltın yapısını daha iyi anlamak mümkündür. 

Bazalt Nedir? 

Bazalt, siyah renkte olan volkanik yapılı kaya kütlelerinden birisidir. Özellikle altıgen prizmalar halinde olmaları çok dikkat çekicidir. Bu prizmalar büyük sütunlar meydana getirmektedir. Sütunların oluşması ise magmanın soğuması ile alakalıdır. 

 Bazalt sözcüğünün Eski Yunanca olan βασανίτης (bazanitler)'den geldiği düşünülmektedir. Çünkü "çok sert taş" anlamı buradan türetilmiştir. Yani bazaltın yapısı ile bu anlam son derece tutarlıdır. 

Haberin Devamı

- Bazalt, volkanik püskürme sonucu oluşan bir kayaç türüdür.

 - En dikkat çekici özelliği sert ve dayanıklı olmasıdır.

 - Genellikle siyah veya gri rengi ile dikkat çekmektedir. 

- Bazaltın rengi kahverengi veya pas kırmızısına dönüşebilir.

 - Bazı bazalt türleri çok açık renkte olmaktadır. 

 Bazaltın ince taneli bir mineral dokuya sahip olduğu görülür. Çünkü çok hızlı olarak eriyen kaya soğuması buna neden olmaktadır. Çok soğuk veya çok sıcak iklimlerde kullanılması ise dikkat çeken bir özelliktir. Homojen bir taştır ve düzgün bir hat oluşturmak çok kolaydır.

 Nerede Bulunur ve Kullanılır? 

Bazalt yapı itibariyle dayanıklı ve katı bir haldedir. Yani sert olduğu direkt görülmektedir. Bundan dolayı da kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle kaldırım ve köprü yapımlarında sıkça kullanılır. Bunun yanında yapı taş olarak da tercih edilmektedir. Demiryolu ve buna benzer yerlerde bazalta rastlamak mümkündür. 

Yeryüzünde çok sayıda bazalt olduğu bilinmektedir. Hatta çoğu ülkede binlerce kilometrelik alanlar bazalt ile kaplıdır. Özellikle Hindistan'da Dekkan bölgesinde 300.000 kilometrelik bir bazalt yığını olduğu bilinir. Sert ve dayanıklı olması ile ünlenmiş bir kayaç çeşidi olması bazalta ilgi duyulmasını sağlamaktadır. 

Haberin Devamı

Yerkürenin bol miktarda bazalt taşı içerdiği bilinmektedir. Bunun için birçok bazalt çeşidini dünyanın pek çok yerinde görmek mümkündür. Güney ve Kuzey Amerika, Hindistan, Almanya ve Afrika başlıca bazalt bulunan yerlerdir. Ayrıca daha başka yerlerde de bazalt bulunabilir. Ülkemize baktığımızda ise Tokat, Siverek ve Boyabat civarları bazalt içeren alanlar olarak dikkat çekicidir.

  Bazalt taşında aşınma olması oldukça zor olan bir durumdur. Nedeni ise yüksek basınçlara karşı dayanıklı olmasından gelmektedir. Özellikle inşaat projelerinde ismi sıkça geçmektedir. 

Bazalt Hangi Kayaç Türüdür? 

Bazaltın kayaç türünün magmatik olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bunu biraz açacak olursak eğer karşımıza birçok sonuç çıkmaktadır. Magmatik veya volkanik kayaçların oluşumu oldukça dikkat çekmektedir. Çünkü bu kayaçlar magmanın soğuyarak katılaşması sonucu meydana gelmektedir. Özellikle andezit, bazalt, granit, tüf, riyolit ve dunit en bilinen magmatik kayaçlardır. Görüldüğü üzere bazaltta bu grupta yer alan bir kayaçtır. 

Haberin Devamı

Yer kabuğunun %65'i kadar bir alanda magmatik kayaçlar bulunmaktadır. Oluşum derinlikleri ise farklılık gösterebilir. Yani magmanın yeryüzünün derinliklerinde veya daha yakın yerlerde katılaşması söz konusu olabilir. Yaklaşık 40 civarı magmatik kayaç türü olduğu bilinmektedir. Bazaltta bu grupta yer alan bir magmatik kayaç olarak dikkat çekmeyi başarmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!