Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozHalk arasında verem hastalığı olarak da bilinen tüberküloz, en tehlikeli rahatsızlıklar içerisinde yer alır. Özellikle akciğerlerde meydana getirdiği tahribat ile birlikte ölümcül etki yaratabilir. Bunun yanında bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki, tüberküloz bulaşıcı mı, kolay ve kanla bulaşır mı? Tüberküloz (Verem hastalığı) bulaşma yolları nelerdir detayları ile derledik.
Yüksek vücut sıcaklığı pek çok hastalığın belirtisi olabilirken, Covid-19 ile hayatımızda daha da önemli hale geldi. Covid-19 belirtilerinin başında gelen yüksek ateşin enfeksiyona dair etkili bir gösterge olup olmadığı tartışması ise son zamanlarda gündemde yerini aldı. Birçok uzman vücut sıcaklığını etkileyen pek çok faktör olduğunu ifade ederek, bu konuda bir standart belirlenmesine karşı çıkıyor. Tüm detaylar haberimizde...
#Covid-19Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Covid-19'un bulaşma yollarıyla ilgili rehberlerinde küçük ama çok etkili bir değişiklik yaptı. O değişikliğin arka planında bir grup bilim insanının aylar boyunca samanlıkta iğne arar gibi çalışması yatıyordu. Dedektif romanlarını aratmayan bu hikayeyi okumaya hazır mısınız?
#Linsey MarrGünlerdir dünyanın içini acıtan haber ve görüntülerin geldiği Hindistan, daha birkaç ay önce koronavirüsün kontrol altına alındığı, kitle bağışıklığının oluştuğu ülkeler arasında sayılıyordu. Peki ne oldu da bu parlak tablo bir kâbusa dönüştü?
#HindistanMutasyon kâbusu, virüsün daha bulaşıcı hale geldiği iddiaları, uzmanlar tarafından yapılan üçüncü dalga uyarıları… Tüm bunlar Covid-19 ile ilgili endişe yaratırken “Salgın hiç bitmeyecek mi?” sorusu akılları kurcalıyor. Öte yandan uzmanlar vurguluyor: Virüs varlığını sürdürebilir
#KoronavirüsKoronavirüs mutasyonunun gündemde yer almasının ardından konu ila ilgili araştırmalar hızlandı. İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğradığı haberi verildi. Kovid-19'un mutasyona uğramasının ardından daha hızlı yayılabildiği açıklandı. İşte mutasyon kelimesinin anlamı ve koronavirüs mutasyonu hakkında bilgiler
#MutasyonABD’de Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin (CDC) açıklamasına göre Küresel Sağlık Merkezi misyonu sağlık dalında 2020'nin en çok ilgi gören 5 hikayesini açıkladı. Çıkan sonuçlara göre ABD'de en çok ilgi gören konu küresel koronavirüs salgınını geri bırakarak "sivrisinekler" oldu.
#KoronavirüsCovid-19 enfeksiyonu hızla yaygınlaşırken, sonbahar ve kış aylarında influenza ve dünyada milyonlarca çocuğu etkileyen rotavirüs ishalinde de artış bekleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Müjde Arapoğlu, pandemi dönemleri sırasında pandemi etkeni ile hastalıklar ağırlık kazansa da, sonrasında diğer hastalıklarda da genel bir artış görüldüğünü belirterek toplumda aşılar hakkında doğru bilinen 8 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PandemiSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili olarak, "Aşı çalışmalarını doğrudan yöneten uzmanlar bulunmaktadır. 600 kişilik ekip tarafından bu çalışmalar yürütülmektedir. Şu an aşılarından 2'si insan deney aşamasına yakındır" dedi. Öte yandan Bakan Koca, 'İstanbul'da vaka sayılarının yüzde 50 artması nedeniyle yeni önlemler alınacak mı?' sorusuna, "İstanbul'da genel olarak geriye dönüşlerle birlikte bir artış bekliyorduk. Biz şuan kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz" şeklinde cevap verdi.
#Fahrettin KocaSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca ölüm sayılarıyla ilgili olarak yapılan spekülasyonlarla ilgili "Skor arayışında olanlar sayıyı gerçekten yüksek göstermeye çalışanlar neye dayanak arıyor" ifadelerini kullandı. Bakan Koca konuşmasında ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir'deki son durumla ilgili olarak "Ankara'da vaka sayısı %24.8 oranında düştü. 3 hafta öncesine göre düşüş ise %60'larda. İzmir'de vaka sayısı %26 oranında düştü. İstanbul'da vaka sayısı %2.8 oranında düştü" dedi.
#Fahrettin KocaEmzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanYapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel SağlıkTürkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
#Meslek HastalığıSAĞLIK Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu İtalya’da, “Göç ve İnsan” başlıklı bir konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 1,5 milyondan fazla Suriyeli göçmene kucak açtığını hatırlatarak, “Kilis, Suruç gibi sınırdaki bazı yerleşim alanlarımızdaki göçmen nüfus, yerli nüfusu geçmiş durumda” dedi. TÜİK verilerine göre Suruç'ta 101 bin 366, Kilis'te ise 128 bin 586 kişi yaşıyor.
Tıp eğitiminin en büyük sorunlarından biri kadavraların yetersizliği. Bu ihtiyacın yurtdışından karşılanabilmesi için “6514 sayılı yasa” yani Torba Yasa, kadavra ithalini serbest bıraktı. Henüz kadavra veya kadavra parçası teminini yapacak kişi ya da kuruluşların yetkilendirilmesiyle ilgili usul ve esaslar henüz belirlenmese de firmalar ithalata başladı. Kadavralar ABD’den temin ediliyor.
Çevrenizdeki insanlara yeryüzünün nüfus durumuyla ilgili görüşlerini sormayı hiç denediniz mi? Çoğu, nüfus sorununun gerçekten büyük bir sorun olduğunu, bu ‘belanın’ dünyanın sonunu getireceğini söyleyecektir. İşte, Science et Vie ve New Scientist’ten derlediğimiz, nüfusla ilgili olarak insanların kafasında yer etmiş olan en önemli 7 yanlış fikir...