Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 00:00
Bugünkü modern tedaviyle tüberküloz (verem) hastalarında yüzde 100'e yakın iyileşme sağlanabilir. Ancak tedavi edilmez veya yetersiz tedavi edilirse ölüme yol açabilir. Tüberküloza karşı elimizde hem aşı hem de etkili ilaçlar olmak üzere iki stratejik silah var.
- Tüberküloz nasıl bulaşır?
Hastadan solunum yolu ile bulaşır. Mikrobun en önemli kaynağı tedavi görmemiş akciğer tüberkülozlu hastalardır. Bu hastaların öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları solunum yolu ile alırlar ve enfeksiyona yakalanırlar. Tüberküloz hastalığı grip, nezle gibi kolaylıkla bulaşmaz. Tedavi altında olmayan, halen mikrop saçan bir hasta ile uzun süre kapalı bir yerde birlikte yaşanırsa hastalık bulaşabilir.
- Aynı evde oturanlar risk altında mı?
Hastalık genellikle aynı evde birlikte oturanlara bulaşır. Kalabalık yaşam koşulları, yoksulluk gibi faktörler bulaşma riskini artırır. Gün ışığı almayan ev veya kapalı iş yeri ortamları dışında tüberkülozun bulaşması oldukça sınırlı.
- Hangi belirtiler tüberkülozu düşündürür?
İki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemeleri, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, kanlı balgam ve yorgunluk.
- Hastalar nerelerde tedavi olabilirler?
Ülkemizde tüberküloz ile mücadele Sağlık Bakanlığı'na bağlı Verem Savaş Dairesi Başkanlığı'nca yürütülüyor. İstanbul'da 25 verem savaş dispanseri mevcut. Bu merkezlerde, tüm tüberküloz hastalarında uygulanacak tedavi bir protokole bağlı olarak sürdürülüyor. Tedaviye başlandıktan sonra kesinlikle yarım bırakılmamalı. Aksi halde hastalık etkenine karşı direnç gelişiyor. Tedavi süresi ve maliyeti artıyor, zorlaşıyor.
- Tedavi ücretli mi?
Hayır. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan ilaçlar da hastalara verem savaş dispanserleri aracılığıyla dağıtılıyor. Verem savaş dispanserleri hastaların tanı, takip ve tedavilerini, toplum taramalarını ve hastaların yakın çevresindeki temaslıların taramalarını yaparak bunlara ait tüm verileri de topluyor.
- Aşı ne zaman yapılır?
BCG (verem aşısı) tüberkülozdan korunabilmek için kullanılan aşıdır. Özellikle çocukları menenjit tüberküloz, milier (yaygın) tüberküloz gibi öldürücü ve sakat bırakan durumlardan korur. Ülkemizde doğumdan sonra ikinci ayda ve ilköğretim birinci sınıfta olmak üzere, iki defa verem aşısı ücretsiz yapılıyor.
- İstanbul'da tüberküloza yönelik çalışmalarınız nedir?
2006 yılı içinde özellikle ilköğretim okullarında eğitim çalışmaları yapılması planlandı. Tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğu ve tedavi edilebildiği, ilkokuldan itibaren bilinmeli. Özellikle yerel yönetimlerle işbirliği içinde, bu konuda uzman kişiler tarafından halk eğitim çalışmaları da düzenlenecek.
Hazırlayan:
Mesude ERŞAN